شرط استطاعت عقلی و فکری در حج نیازمند بررسی فقهی است

استاد حوزه و دانشگاههای تبریز گفت: شرط استطاعت عقلی و فکری در حج نیازمند بررسی و کارشناسی فقهی است.
حجتالاسلام محمدعلي باقري، استاد حوزه و دانشگاههاي تبريز، به تبيين ابعاد فقهي حج از نگاه روشنفكران ديني پرداخت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج ، وي با اشاره به آغاز سفر معنوي حج براي حجاج مدينه قبل گفت: اين سفر معنوي در دهها قرن به عنوان گستردهترين گردهمايي اسلامي مطرح بوده كه در هيچ آييني مانند آن مشاهده نشده است.
وي با بيان اينكه شرايط متعددي از جمله استطاعت مالي و جاني براي وجوب سفر معنوي حج براي مسلمانان وجود دارد، بيان داشت: هر يك از اين شروط كه محقق نشود، سبب خارجشدن وجوب حج از عهده مسلمان ميشود و به عبارت بهتر حج يك واجب عيني مشروط است.
حجتالاسلام باقري مقدمات ديگر وجوب حج را مورد اشاره قرار داد و افزود: در صورتي كه مانعي در اين سفر و يا تهديدي براي جان و مال مسلمانان وجود داشته باشد، سفر حج از درجه واجببودن ساقط و در برخي موارد با فتواي مجتهد جامعالشرايط نهي نيز ميشود.
استاد حوزه و دانشگاه تبريز خاطر نشان کرد: در سالهاي اخير و همزمان با پيدايش طبقه روشنفكران ديني، برخي مسائل جديد در اين ميان مطرح شد كه جاي تأمل و بحث فراوان دارد.
وي تأكيد كرد: بر اساس نظريهاي كه يكي از اين روشنفكران مطرح کرده است؛ كسب استطاعت عقلي، فكري و درك ضروريات و فلسفه حج نيز براي حجاج ضروري است تا بر اين اساس يك مسلمان به صِرف داشتن توانايي مالي و جاني به سفر حج مشرف نشود و تنها اين عمل مقدمه واجب شرعي به حساب نيايد.
استاد حوزه و دانشگاه تبريز شرط استطاعت عقلي و فكري در حج را نيازمند بررسي كارشناسي فقهي دانست و ابراز داشت: نميتوان تنها در اين زمينه به دلايل اجتماعي و سياسي كنگره حج بسنده كرد؛ بلكه اعمال عبادي داراي فلسفههاي فراواني هستند كه يكي از آنها در زمينه مسائل اجتماعي نمود پيدا ميكند.
وي تصريح کرد: افزون بر اين، در زمينه اجتماعي نيز حضور ميليوني حجاج، اگرچه با دركنکردن كامل فلسفه حج همراه باشد؛ اما اين کنگره به عنوان يك مانور سياسي و اجتماعي شناخته ميشود و ابهت جهان اسلام را به همگان نشان ميدهد.
حجتالاسلام باقري تأكيد كرد: متأسفانه بخش قابل توجهي از روشنفكران ديني به اندازه كافي با فقه اسلامي آشنا نيستند و حتي در برخي زمينهها نسبتهاي ناروايي همچون رشد سرطاني فقه شيعه از سوي برخي از اين افراد شنيده ميشود كه سبب صدور نظريات غيركارشناسي و گاهي مخرب ميشود.