نقش رسانه در تبیین سفر معنوی حج

دبیر شورای معارف سیما با بیان این‌که امسال برنامه‌های ویژه‌یی به مناسبت ایام حج در شبکه‌های مختلف سیما خواهیم داشت تا به شکل پربارتری این فضای معنوی را پوشش دهیم گفت: امسال توجه ویژه‌یی به برنامه‌های زنده ‌و ارسال گزارشات مرتبط با حج شده است و تنوع ساختار در این ایام زیاد خواهد بود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، دبير شوراي معارف سيما گفت: بحث «حج» يك بحث همگاني است و دستگاه‌هاي مختلف را مي‌طلبد كه همه كمك كنند تا «رسانه» بتواند از ظرفيت‌ها و توانايي‌هاي آن‌ها استفاده كند و خودش نيز در آن سهيم باشد. دبير شوراي معارف سيما با بيان اين‌كه امسال برنامه‌هاي ويژه‌يي به مناسبت ايام حج در شبكه‌هاي مختلف سيما خواهيم داشت تا به شكل پربارتري اين فضاي معنوي را پوشش دهيم گفت: امسال توجه ويژه‌يي به برنامه‌هاي زنده ‌و ارسال گزارشات مرتبط با حج شده است و تنوع ساختار در اين ايام زياد خواهد بود.

پرويز فارسيجاني كه مديريت اداره كل پژوهش‌هاي سيما را نيز به عهده دارد در خصوص وظيفه شوراي معارف‌ سيما در تنظيم و برنامه‌ريزي صحيح براي ايام حج با توجه به فرمايشات و تأكيدات مقام رهبري گفت: قطعا صداوسيما فرمايشات مقام معظم رهبري را در دستور كار خود قرار مي‌دهد.

وي ادامه داد: بحث حج يك بحث همگاني است و دستگاه‌هاي مختلف را مي‌طلبد كه همه كمك كنند تا رسانه بتواند از ظرفيت‌ها و توانايي‌هاي آن‌ها استفاده كند و خودش نيز سهيم باشد.

فارسيجاني ادامه داد: ما در مجموعه‌هاي مختلف سيما برنامه‌ريزي كرديم تا به شكل‌هاي مختلف در ساختار، محتوا و كنداكتور و با همكاري سازمان‌هاي مانند سازمان حج و زيارت، بيت مقام معظم رهبري و دستگاه‌هاي ذيربط در خود سازمان اين مراسم معنوي را پوشش دهيم.

دبير شوراي معارف سيما اظهار كرد: از هفته حج ويژه برنامه‌هاي خود را به اين مناسب آغاز كرده‌ايم و در طول مدتي كه زايران عازم سفرخانه خدا هستند تا زماني كه از سفر حج بازمي‌گردند برنامه‌ريزي ويژه‌يي كرده‌ايم تا از اين فضاي معنوي بي‌بهره نمانيم.

وي با تأكيد بر اين‌كه در شوراي معارف سيما برنامه‌ريزي خاص و ويژه‌يي در اين‌باره انجام داده‌ايم و شبكه‌هاي مختلف سيما نيز به طور مستقيم و غير مستقيم در اين‌باره اقداماتي انجام داده‌اند، گفت: تنوع ساختار در اين ايام زياد است و توجه ويژه‌يي به برنامه‌هاي زنده و گزارشات ارسالي شده است. هم‌چنين در حوزه نمايش نيز پرداختن به مساله حج را آغاز كرده‌ايم و سعي كرديم تله فيلم‌هاي در رابطه‌ي اين موضوع تهيه و پخش كنيم تا هرچه پربارتر فضاي معنوي حج را انعكاس دهيم.

دبير شوراي معارف سيما ادامه داد: برنامه‌هاي «تا نيايش»، «آفتاب شرقي» و «روضه رضوان» كه از شبكه دو پخش مي‌شوند هركدام ويژه‌برنامه‌هايي به مناسبت اين ايام دارند و مرتبط با موضوع حج مهمان دعوت كرده و گزارش‌هايي را تهيه كرده‌اند.

وي به پخش مستندي از كمال تبريزي درباره سفري كه سال گذشته به حج داشته است از شبكه سه سيما اشاره كرد و گفت: كار كوتاهي به نام «فروع دين» از ديگر ويژه‌هاي شبكه سه سيما است كه در فواصل برنامه‌ها پخش مي‌شود.

فارسيجاني ادامه داد: شبكه يك سيما نيز در بخش‌هاي مختلف خود به گونه‌هاي ويژه اين امر را مورد توجه قرار داده است و شبكه قرآن به شكل كاملا ويژه با پخش سخنراني و ارايه گزارش بحث حج را پوشش مي‌دهد.

وي با تأكيد بر اين‌كه تلاش مي‌كنيم امسال به شكل پربارتري برنامه‌هاي ويژه حج داشته باشيم، اعلام كرد: در مناسبت‌هاي خاص مثل عيد سعيد غدير، عيد قربان و روز عرفه، مراسم ويژه مثل پخش دعاي عرفه از شبكه‌هاي مختلف سيما را خواهيم داشت.

دبير شوراي معارف سيما درباره‌ي نقش رسانه در جامعه عمل پوشاندن به فرمايشات مقام معظم رهبري درباره تبيين معنوي بودن سفر حج، جايگاه فرهنگي حج در وحدت مسلمانان و شناخت حجاج از جايگاه فردي و اجتماعي حج اظهار كرد: نقش رسانه در تبيين اين سفر بزرگ و معنوي بسيار مهم و تأثيرگذار است و ضرورت دارد در اين زمينه جلسات كارشناسي، حتي در طول سال بين دستگاه‌هاي مختلف برگزار شود و ابعاد مختلف حج متناسب با وظايف رسانه‌ها تبيين شود.

وي با تأكيد بر اين‌كه بايد نقش مناسبي براي بحث حج در طول سال داشته باشيم كه اوج آن نيز در زمان اعزام حجاج به خانه خداست اظهار كرد: ما بسيار مي‌توانيم كمك كنيم كه حجاج ره‌توشه‌هاي روشن و شفافي را دريافت كنند كه براي خودسازي فردي بركات متنوعي دارد و همچنين مي‌توانيم با پخش برنامه‌هاي ويژه براي كساني كه قبلا به اين سفر معنوي تشرف شده‌اند، وظيفه‌يي كه در پاسداشت اين سفر دارند يادآوري كنيم.

فارسيجاني تأكيد كرد: در اين زمينه ما بايد يك همدلي و هماهنگي و برنامه‌ريزي مدون و مشخص داشته باشيم تا از پراكندكاري و موازي كاري جلوگيري شده و اثر رسانه را در مخاطبان خودش كارآمد كند.

وي درباره ضرورت تهيه و توليد نمايش، موسيقي و نماهنگ‌هاي فاخر در اين زمينه گفت: قطعا رسانه‌ صداوسيما مي‌تواند با كارهاي فاخر اين‌چنين تأثيرگذار باشد و به عبارت ديگر در بخش القايي با توليد موسيقي و سرودهاي خوب و در بخش اغنايي با گزارش‌ها و حتي نمايش‌هاي پربار مي‌تواند تأثيرگذار باشد.

دبير شوراي معارف سيما ادامه داد: قطعا رسانه به طور جديد به اين مسأله مي‌پردازد و جزو اولويت‌هايش است، برنامه‌ريز‌هايي را نيز در سيما داريم تا در سال آينده از اين ظرفيت بزرگ بهره‌هاي بيشتري ببريم.  

***

مدير اداره نغمات راديو از ارسال چند لوح فشرده حاوي ادعيه، زيارات و گزارش‌هايي حاوي فضاي حسي و عاطفي اين مراسم تا پيش از ماه ذي‌الحجه به شبكه‌هاي رسانه‌ي ملي خبر داد.

مجيد حسيني از حج به‌عنواني يكي از مناسك مذهبي كه محتوا و شكل آن را خود شرع تعيين مي‌كند ياد كرد و افزود: كار در حوزه‌ي مناسك مذهبي ويژگي خاص خود را دارد. بعضي از جنبه‌هاي دين محتوا را تعيين مي‌كند و مي‌توان شكل را به تناسب تغيير داد، اما براي بعضي از جنبه‌هاي دين علاوه برمحتوا، شكل هم مشخص شده است كه از آن جمله‌ مي‌توان به مناسك حج اشاره كرد.

مديراداره‌ي نغمات راديو در پاسخ به پرسشي درباره‌ي لزوم شناخت نغمات فاخر با موضوع حج دراين ايام خاطرنشان كرد: كار در حوزه‌ي دين نياز‌مند معرفت و شناخت است؛ در حال حاضر درباره‌ي وجوه دين حرف نويي گفته نمي‌شود و لذا شاهد توليد كارهايي كه داراي محتواي بسيار غني در اين زمينه باشند، نيستيم؟

مجيدي حسيني با اشاره به سخنان مقام معظم رهبري در خصوص اهميت حج، موضوعي مانند حج را نيازمند تبيين و توليد معرفت نو دانست و افزود: درحال حاضر براي ساخت‌ برنامه‌هاي نو و فاخر نيازمند آن هستيم كه اساتيد حوزه و دانشگاه درباره‌ي موضوعات مختلف معرفت جديدي تعريف كنند.

وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا سازمان صدا‌وسيما نمي‌تواند از اساتيد حوزه و دانشگاه براي ورود به ورطه‌هاي جديد، دعوت به همكاري كند؟ گفت: سازمان صدا‌وسيما منتشر‌كننده معرفت است، البته اين سازمان مي‌تواند سفارش‌دهنده معرفت هم باشد. اما معرفتي كه سفارشي است، مشخص است چگونه از آب در مي‌آيد.

حسيني به اين پرسش كه آيا نداشتن تصوير در راديو توصيف حال‌وهواي مناسك حج را دشوار‌ نمي‌كند؟ پاسخ منفي داد و گفت: اين كه در راديو تصوير نداريم. پيش از آن كه تهديد باشد، فرصت است؛ چرا كه به تعداد آدم‌هايي كه شنونده برنامه‌هاي راديو هستند مي‌توان تصوير ساخت. ضمن اين‌كه در بسياري از جنبه‌هاي معرفت ديني تصوير‌كردن باعث گرفتن محتوا مي‌شود.

مدير اداره نغمات راديو در پاسخ به پرسشي درباره‌ي لزوم ارائه تصويري درست توسط گزارشگران راديو از مكان، آدم‌ها و حال‌وهواي مناسك حج، اظهار كرد: گزارشگران مناسك حج بايد واقعيت را توصيف كنند؛ اما درحال حاضر مي‌بينيم كه آنها به جاي اين‌كار حال‌وهواي اين مراسم را توصيف مي‌كنند. گزارشگر بايد زاويه درستي از اين مناسك به مخاطب ارائه دهد و به اين مساله توجه داشته باشد كه قرار نيست ملكوت عالم را توصيف كند بلكه قرار است ملك عالم را توصيف كند.

مجيد حسيني در پايان اظهار كرد: رييس سازمان صدا‌وسيما با عنايت و بزرگواري خاصي كه نسبت به اين اداره دارند تابه‌حال از اين اداره تقدير كرده‌اند، اما درحال حاضر مجموعه پشتيباني اداري و مالي از اداره نغمات راديو كه نهادي نوپا محسوب مي‌شود كم است و جوابگوي نياز سازماني نيست. با اين حال اداره نغمات راديو مجموعه پرشتابي است كه ظرف چندسال آينده به موفقيت‌هاي بيشتري دست مي‌يابد و درحال حاضر نيز 70 درصد از نياز سازماني را پاسخ مي‌دهد.

 

اخبار مرتبط:

فیلم های صدا و سیما در ايام حج

اعزام هنرمندان صدا و سیما به حج  

برنامه هاي صدا وسيما در ايام حج

گسترش فرهنگ حج در رسانه ها

برنامه هاي ويژه رسانه ملي براي هفته حج

پخش برنامه «سلامت در حج» از رادیو سلامت  


| شناسه مطلب: 26484