گزارشی از اشیای ارزشمند و نفیس موزه حج

در موزه حج، 27 فرش نفیس دست بافت وجود دارد که هم از نظر نقشه ها و هم از نظر نوع بافت و مواد ...
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
در تاريخ چهارم آذرماه سال1374 تأسيس موزه حج، به طور رسمي در دستور كار قرار گرفت و مسؤوليت راه اندازي آن به معاون آموزش وپژوهش بعثه واگذار گرديد و در رديف مسؤوليتهاي اين معاونت قرار گرفت.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، از همان زمان گردآوري قرآنها، بافت فرشها، تهيه تابلوها، خط نوشته ها، تصاوير، هدايا وديگر اقلام موزه اي آغاز شد.
موزه حج با مشخص شدن محل و سالن نمايشگاه كنوني بهتدريج و با استفاده از تجارب كارشناسان و متخصصان امر، آماده و با تكميل تدريجياشياي موجود، راه اندازي شد.
در تشكيل موزه حج، اهداف زير مدنظر بوده است:1. اهتمام به حفظ و ثبت آثار هنري در عرصه دين به ويژه در پيوند با فريضه حج.
2. استفاده از هنر در گسترش فرهنگ حج و زيارت در جامعه.
3. تشويق هنرمندان به خلقآثار هنري و حمايت از هنرمنداني كه از هنر براي احيا و ارتقاي فرهنگ حج و زيارتبهره مي گيرند.
4. گردآوري و ساماندهي اشياي باارزش هنري مرتبط با فريضه حج درقالب يك نمايشگاه دايمي و ايجاد امكان براي ديدار عموم مردم.
5. گردآوري و ارائهاطلاعات مفيد درباره مراسم حج و تاريخ حج گزاري ايرانيان در سالهاي گذشته بهديداركنندگان.
هم اكنون در موزه حج، اشياي ارزشمند و نفيسي نگهداري مي شوند كه مي توان آنهارا در چند بخش دسته بندي كرد:الف) فرش: در موزه حج، 27 فرش نفيس دست بافت وجود داردكه هم از نظر نقشه ها و هم از نظر نوع بافت و مواد به كار رفته، قابل توجهاند.
بعضي از اين فرشها با مقوله حج، مسجدالحرام و كعبه مرتبط اند و بعضي نيزمفاهيم ديني و مذهبي را منتقل مي كنند و يا دربردارنده آياتي از كلام الله مجيددرباره حج اند.
فرشهاي موجود، يكي از پرجاذبه ترين آثار موزه حج به حساب ميآيند.
ب) عكس: مجموعاً 83 عدد عكس زيبا و ارزشمند در موزه نگهداري مي شود كه ازاين تعداد، 56 عكس به مكه و مدينه كنوني تعلق دارند و 27 عكس وضعيت مكه و مدينه واماكن زيارتي و مقدس سرزمين وحي و به ويژه مسجدالحرام و كعبه را در سالهاي قديم وپيش از تغييرات ايجاد شده، نشان مي دهند.
اين عكسها كه به وسيله عكاسان وهنرمندان مسلمان در سالهاي متمادي گرفته شده اند، از نظر هنري، بسيار جذاب بوده ودر مواردي، منحصر به فرد محسوب مي شوند.
ج) خط، نقاشي و صنايع دستي: 8 تابلويزيبا از خطاطي هنرمندان ايراني، زينت بخش موزه است كه در لابه لاي عكسها و فرشها،چشم بينندگان را نوازش مي دهند.
همچنين 10 عدد نقاشي رنگ و روغن نيز در موزهوجود دارد كه مفاهيم مرتبط با حج را به زيبايي به بازديدكنندگان منتقل ميكنند.
بعضي از كارهاي هنرمندانه دستي نيز در موزه نگهداري مي شوند.
برخي ازآنها با تلفيق فلز و چوب يا فلز و پارچه و... پديد آمده اند كه از ميان اين آثار،كاردستي مربوط به در كعبه، جلوه ممتازي دارد.
د) قرآن: حدود 900 جلد قرآن اعماز خطي و چاپي در كشورهاي مختلف نگاشته شده اند و نيز تعداد زيادي از ترجمه هايقرآن به زبانهاي مختلف دنيا، براي موزه حج گردآوري گرديده و در معرض ديدبازديدكنندگان قرار گرفته است.
يادآوري مي شود كه به دليل كمبود فضاي نمايشگاهي،فقط تعداد كمي از اين قرآنها براي ديدار مراجعان، در موزه حج قرار داده شدهاند.
هـ) هدايا: در طي سالهاي متمادي، اشياي ارزشمندي از سوي مسؤولان سياسي يامذهبي كشورهاي ديگر به مسؤولان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري هديه شده كهشايسته ترين مكان براي نگهداري آنها، موزه حج است.
در مجموع 41 هديه از اينهداياي ارزشمند در موزه حج نگهداري مي شود.
موزه حج در آغاز راه خود قرار دارد و بايد به تدريج، كامل و ديدني ترشود.
همت هنرمندان و همكاري متقابل آنان با مسؤولان موزه، مي تواند يكي ازارزشمندترين و هنرمندانه ترين مجموعه هاي هنري مرتبط با فريضه حج را براي ديدارعلاقه مندان فراهم آورد.