بیماریهای اسکلتی و عضلانی ، یکی از چهار علت مراجعه زائران به مرکز پزشکی است

به گفته رییس هیات پزشکی حج ، بیماریهای اسکلتی یکی از چهار علت اصلی مراجعه زائران به مراکز درمانی است.
رییس هيات پزشکی حج جمهوري اسلامي ايران گفت : یکی از چهار علت مراجعه زائران به مرکز پزشکی ، بیماریهای اسکلتی و عضلانی است که خیلی از آنها به آسانی قابل پیشگیری است .
دکتر" محمدتقی حلی ساز " در گفت وگويی اختصاصی با خبرنگار شبكه اطلاع رساني حج افزود: بیماریهای اسکلتی و عضلانی در عین حال که مانند بیماریهای قلبی ، حالت اورژانس ندارند ، اما در شرایط خاص مراسم حج که زائران باید بیشترین تحرک در کمترین و محدودترین زمان را داشته باشند تا اعمال خود را یک به یک و بموقع بجا آورند ، از اهمیت بسزایی برخوردار است .
وی درمورد پیشگیری از اینگونه بیماریها گفت: همکاری زائران با پزشک کاروان و انجام معاینات قبل از اعزام ، در پیشگیری بسیاری از این بیماریها موثر خواهد بود ، بطوری که پزشک کاروان با کنترل حرکت مفاصل ، میزان ضعف عضلانی و آگاهی از سابقه بیماری همچون سکته مغزی ، می تواند به وضعیت زائر به لحاظ میزان تحرک پذیری او پی برده و با ارایه توصیه های پزشکی برای ایام قبل از سفر و در حین سفر ، به زائر کمک کند.
وی به وضعیت زائران مبتلا به آرتروز اشاره کرد و اظهارداشت : بیماری آرتروز از جمله بیماریهای شایع اسکلتی و عضلانی است که اگر پزشک کاروان اطلاعات کافی از میزان بیماری زائر داشته باشد ، می تواند با استفاده از دارو و توصیه های لازم برای جلوگیری از تشدید بیماری ، به او در انجام اعمال حج با کمترین مشکلات جسمی ، کمک کند.
رییس هيات پزشکی حج تصریح کرد: پزشک کاروان با آموزش زائران در زمینه نحوه ایستادن صحیح، نحوه خوابیدن و نحوه نشستن صحیح ، نحوه استفاده صحیح از توالت فرنگی وحمام ها و حتی ورزش های کششی و نرمشی که زائر قبل از عزیمت به این سفر می تواند انجام بدهد، آمادگی جسمی و تحرک پذیری او را افزایش می دهد.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط خاص این سفر، اجرای برنامه های گروهی و فشرده ، راهپیمایی های طولانی (مانند سعی بین صفا و مروه که حدود 5/3 کیلومتر است ) و تردد از محلی به محل دیگر در مدت محدود ، هر آنچه که بتوان قبل از عزیمت به سفر پیش بینی کرد ، زائر را در پیشگیری از مشکلات و بیماریها یاری می کند .
دکتر حلی ساز به عنوان مثال به وسایل کمک ارتوپدی همچون عصا و ویلچر نیز اشاره کرد و گفت : اگر پزشک کاروان قبل از عزیمت به حج ، تشخیص لزوم این وسایل را برای زائری بدهد ، زائر با پیش بینی آنها ، شرایط جسمی خود را با شرایط سفر مطابقت داده و در اوج تحرک ها و فعالیت های اصلی حج ، ناتوانی از انجام اعمال ، به خود راه نمی دهد .
رییس هيات پزشکی حج همچنین براساس آمار و اطلاعات این مرکز از وضعیت زائران در سالهای گذشته گفت : یکی از شایع ترین مشکلات تروما ، ضربه های ناشی از " لیزخوردگی " است که معمولا در حین تردد از پله های هتل ها و محل اقامت زائران و یا به هنگام استفاده از حمام و دستشویی ، اتفاق می افتد.
وی افزود: پوشیدن دمپایی به غیر از مواقعی که حجاج باید روی پای خود را باز بگذارند، یکی از علل مصدومیت آنان هنگام تردد و به ویژه در راهپیمایی های طولانی بشمار می رود.
دکتر حلی ساز توضیح داد: مثلا خیلی وقت ها برای رمی جمرات ، استفاده از دمپایی لزومی ندارد ، اما زائران با پوشیدن دمپایی که نمی تواند پشت پا را محکم نگه دارد ، به جای آنکه این راه طولانی را به راحتی طی کنند ، باعث آزار زانوها و کمر شده و خستگی زودرس را برای خود ایجاد می کنند.
وی به حجاج توصیه کرد : در این مواقع ، همراه داشتن کفش مناسب و راحت ، به سلامت زائران و ادامه لذت بخش اعمال حج آنان کمک می کند.
وی در پایان این گفت وگو ، ضربه های ناشی از تصادفات به هنگام عبور زائران از عرض خیابان ها را نیز از دیگر علل مصدومیت زائران ذکر کرد و افزود: حجاج به ویژه بانوان زائر که چادر سیاه می پوشند و برای زیارت در ساعات شب ، بین محل اقامت و اماکن زیارتی تردد می کنند ، باید دقت و احتیاط در رفت و آمد ها داشته باشند تا مشکلی برای خود ایجاد نکنند.
اخبار مرتبط:
امسال 30 درصد تجهیزات پزشکی کشورمان در عربستان از تجهیزات جدید تامین شده است