عدم استقبال زایران خارجی از بازارهای مدینه

به رغم ازدحام شدید جمعیت زایران خارجی در مدینه منوره در عید سعید فطر بسیاری از بازارچههای این شهر مقدس در نبود زایران ایرانی روزهای خلوت و بیرمقی را سپری میکنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج و به گفته يك آگاه اقتصادي، هر زاير ايراني در طول اقامت دو هفتهاي خود در عربستان سعودي حداقل دو هزار ريال عربستاني صرف خريد سوغات مورد نياز خود ميكند كه اين رقم براي يك جمعيت ۷۳۰هزار نفري رقمي بالغ بر ۳۶۵ ميليارد تومان معادل ۳۷۶ميليون دلار ميشود .
اكنون علي رغم وجود حدود يك ميليون زاير خارجي كه عمدتا، افغاني، تركيه اي، پاكستاني، بنگالي و مصري هستند ، بازارچههاي اين شهر تب و تاب گذشته را ندارند.
اكنون بازارچههاي البسه، كفش و كيف اين شهر كه طي چند سال اخير به شدت گسترش يافتهاند رونق يك ماه گذشته كه ميزبان حدود ۶۳۰هزار زاير عمره گزار ايراني بودند را ندارند .
در ايامي كه اين شهر ميزبان زايران ايراني بود، بازارچههاي اين شهر مقدس تا پاسي از شب مملو از زايران ايراني بود كه براي خريد هديه و سوغات به اين مراكز خريد مراجعه ميكردند .
مالكان اين بازارچهها وقتي به يك تبعه و يا زاير ايراني برخورد مي كنند، اولين سووالي كه به زبان فارسي با لهجه عربي از او ميپرسند، اين است: ايراني هستيد ، چند روز اينجا اقامت داريد، كاروانهاي ايراني آمده اند؟
اين سووال تكراري در غياب كاروانهاي ايراني چندين بار از يك تبعه ايراني پرسيده ميشود.
آنان حتي حاضرند كالاي خود را به دليل عدم استقبال زايران خارجي كه اعتنايي به آنان نميكنند با نصف قيمت بفروشند.
از دستفروشان افغاني گرفته تا دوره گردهاي بنگالي، همه سووالشان اين است: زايران ايراني چه روزي به مدينه ميآيند؟
يكي از بازاريان اين شهر در بازارچه بن داوود به خبرنگار ايرنا گفت: ۶۰الي ۷۰درصد كالاها و محصولات بازارهاي اين شهر توسط زايران ايراني خريداري ميشود .
وي افزود: اكنون اين شهر ميزبان حدود يك ميليون و ۲۰۰زاير خارجي در عيد سعيد فطر است اما آنان تمايل چنداني به خريد از خود نشان نميدهند .
به گفته وي، زايران ايراني هر آنچه را كه از نگاه آنان زيبا و جنبه هديه و سوغات داشته باشد، خريداري ميكنند .
اين فروشنده در ادامه افزود: اگر چه ما با شيعيان لبنان، عراق، بحرين و تركيه نيز برخورد ميكنيم، اما آنان مثل ايرانيها تمايل زيادي به خريد سوغات از خود نشان نميدهند .
يكي از زايران ايراني كه از طريق انگليس در قالب كاروانهاي آزاد به اين شهر مقدس آمده بود در پاسخ به سووال خبرنگار ايرنا در خصوص استقبال زايران ايراني از بازارچههاي شهر مدينه گفت: اين موضوع تازگي ندارد، مردم ايران از قديم الايام هنگام سفر به حج تمتع و عمره مفرده اقدام به تامين سوغات مورد نياز خود از اين شهر مقدس و مكه مكرمه ميكردند.
وي افزود: اين در فرهنگ ملت ايران است و مردم ايران از آنجا كه اين سوغات رنگ و بوي مدينه منوره و مكه مكرمه را دارد آن را به عنوان هديه و سوغاتي گرانبها ميخرند هر چند ممكن است به لحاظ مادي كالايي كم ارزش باشد اين بانوي زاير ايراني گفت: در دين مبين اسلام نيز به سوغاتي دادن پس از مراجعت از سفر معنوي حج سفارش شده است. لذا مردم ايران در مدت زمان حضور خود در اين دو شهر مقدس كه ممكن است فقط يك بار نصيب آنان شود، بستگان و دوستان خود را با اهداي يك هديه ولو بيارزش در سفر معنوي شريك مي كنند.
به گفته وي، فلسفه سوغاتي دادن پس از مراجعه از سفر معنوي حج، هرگز براي زايران خارجي قابل درك نخواهد بود.
دولت عربستان طي چند سال اخير با مشاركت بخش خصوصي با هدف توسعه شهر مقدس مدينه منوره، اقدام به ساخت دهها بازارچه بزرگ و هتل مجلل در اطراف مسجد النبي كرده است.
عربستان هر ساله در موسم حج تمتع و عمره مفرده ميزبان حدود پنج ميليون زاير خارجي از اقصي نقاط جهان است.