مطالعه پیش از سفر؛ لازمه ورود به مباحث خودشناسی و خداشناسی در حج

کارشناس حوزه حج و زیارت با تأکید بر اینکه خداشناسی نیاز به خودشناسی دارد، تصریح کرد: هر کس نفس خود را شناخت خدای خود را میشناسد و لازمه ورود به حوزه چنین تفکراتی مطالعه بیشتر و حضور در محافل سخنرانی و آموزش ویژه حجاج است.
حجتالاسلام والمسلمين سيدمهدی قريشی شهركی، کارشناس حوزه حج و زیارت در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) در پاسخ به اين سؤال كه آيا تحول فردی، جزو اهداف زائران ما قبل از سفر حج است، گفت: اگر در كلاسهای آموزشی قبل از سفر حج شركت كنند، روحانيان كاروانها اين هشدار را به آنها میدهند كه اعمال و مناسك را خوب فرا بگيرند و در آنجا در عمل سعی كنند در خود تحول به وجود بياورند.
وی افزود: اين خود زائر است كه با تشرف به حرم رسول(ص) و ائمه بقيع میتواند در خود انقلاب به وجود بياورد؛ انجام مناسك حج مشكل هست اما مشكلتر از حج نگهداشتن حج است به نحوی كه وقتی زائر به كشور باز میگردد با ديگر افراد جامعه در رفتار، گفتار و برخورد فرق داشته باشد.
اين روحانی كاروانهای حج و عمره با تأكيد بر اينكه زمينه تحول در رفتار و داشتن رابطه محبتآميزتر با خانواده و اطرفيان در حج وجود دارد، تصريح كرد: خود زائر بايد آمادگی دريافت اين تحولات را داشته باشد.
وی واكنشهای متفاوت حجاج به مسئله حج را ناشی از برداشتها و ميزان آگاهی متفاوت آنها در زمينه حج دانست و عنوان كرد: نوع بهرهمندی حاجی از حج بستگی به همان برداشتهايی دارد كه زائر از سخنان روحانی كاروان، مواعظ و كتابهای موجود در اين زمينه دريافت میكند؛ متأسفانه برخی برای آموزش حج هيچ تلاشی نمیكنند حتی ممكن است كه اعمال را درست انجام دهند اما اين درست انجام دادن را محدود به انجام صوری اعمال كنند و لذا هيچ تأثير مثبتی در آنها ايجاد نشود و حتی گاهی زائران تأثير منفی دريافت كرده و در بازگشت بازهم نسبت به خانواده كم محبت بوده و به رشوهخواری، نزول و ... خود ادامه میدهند.
حجتالاسلام قريشی با تأكيد بر اينكه زائران حتماً تلاش كنند در كلاسهای حج قبل از تشرف شركت كنند، گفت: اين كلاسها برای آمادگی است تا زائر بتواند بيشتر بهره ببرد.
وی در مورد اسرار و رموز طواف عنوان كرد: طواف در واقع چرخيدن دور خانه خدا نيست، چرخيدن دور معبود و خالق خانه خداست، من كه دور خانه خدا میگردم يعنی بايد به دور احدی نگردم و فدايی او باشم؛ معنويت را در نظر بگيرم و از ماديات گريزان باشم اين طواف واقعی است.
کارشناس حوزه حج و زیارت به تجربه خود در يكی از سفرهای حج اشاره كرد و گفت: در يكی از سفرها يك دانشجوی دختر در يك شبانهروز آنقدر طواف كرد كه قرآن را در طواف ختم كرد و اين نشانه تحول است.
وی شناخت و عرفان درباره حج را نشئت گرفته از مطالعه درست در مورد حج دانست و با تأكيد بر مطالعه كتابهای حج به خصوص كتاب حج آيتالله جوادی آملی، گفت: تأثيرات معنوی حج در قشر دانشجو بيشتر است چرا كه آنها تحصيل كرده بوده و به مطالعه در اين زمينه اقدام میكنند.
حجتالاسلام قريشی با اشاره به اينكه در هر حجی وجود مقدس حضرت مهدی(عج) حضور دارد، گفت: بيتوته در عرفات در حالی كه میدانی وجود مقدس حضرت مهدی(عج) در آنجا حضور دارد، واقعاً جايی است كه بايد در آنجا به عبادت، نماز، دعا و اشك و آه بپردازی و به خدا تقرب بجويی در حالی كه برخی بیتوجه به همه اين واقعيتها به خواب میروند.
وی با تأكيد بر اينكه خداشناسی نياز به خود شناسی دارد، تصريح كرد: هر كس نفس خود را شناخت خدای خود را میشناسد و اگر كسی خدا را شناخت برای او، بيشتر و خالصانهتر تلاش میكند و لازم ورود به حوزه چنين تفكراتی مطالعه بيشتر و حضور در محافل سخنرانی و آموزش ويژه حجاج است.
اين كارشناس حوزه حج با تأكيد بر اينكه حج مسيری است كه بايد با يك راهنما طی شود، گفت: حتی اگر يكی از مراجع بزرگوار به حج نرفته باشد و سفر اول وی باشد بايد يك روحانی كه شاگرد او هست ولی مورد تأييد بعثه است راهنمای او باشد.
وی با اشاره به تجربه خود در نوشتن خاطرات و تجربيات خود در حج، گفت: نوشتن خاطرات مربوط به تحولات و تجربيات افرادی كه در حج حضور داشتند و ارائه اين خاطرات به زائرانی كه میخواهند به حج بروند، میتواند تأثير بسيار مثبت و زمينهسازی در تحول زائران داشته باشد.