"فارسی " زبان دوم مدینه النبی (ص)

حضور گسترده زائران ایرانی بارگاه رسول الله الاعظم حضرت محمد مصطفی (ص) ، "فارسی " را به زبان دوم مدینه النبی شهر آن حضرت، مبدل ساخته است.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
درگردشی در سطح شهر مدینه علاوه بر زائرانی که به صورت فردی و یا خانوادگی درزیارت و یا آمد و شد هستند ، گروههایی از زائران را نیز می توان دید که با هم مشغول زیارت و یا گردش و خرید می باشند و به فارسی وبعضا با گویش های رایج ایرانی سخن می گویند.
چنین حضور گسترده ای موجب آن شده است تا اگر نگوییم همه ، اغلب صاحبان فروشگاهها و مغازه های بزرگ و کوچک در مدینه النبی (ص) به عنوان یک نیازاساسی برای ارتباطات با زائران ایرانی زبان فارسی را یاد بگیرند و یا از فارسی دانهایی که عموما افغانی و یا تاجیک هستند ، استفاده کنند.
"حاج آقا بفرمایید " ، " حاجیه خانم بفرمایید " را هر زائر ایرانی در عبور از خیابانهای مدینه و از مقابل فروشگاهها و مغازه ها می شنود که از او برای خرید دعوت می شود.
" طاهر" که پدرش اهل "گوراب " در تاجیکستان است ، می گوید که بعد از مهاجرت پدرش به عربستان سعودی در مدینه منوره متولد شده است و چون فارسی می داند توسط یک تاجر افغان برای کار در مغازه او در مقابل روزی 80 ریال سعودی - نزدیک به 23هزار تومان - استخدام شده است .
طاهر ، زائران ایرانی را "افرادی پولدار " و در عین حال علاقه مند به خرید توصیف می کند .
وی می گوید که می دانم ایرانی ها بعد از زیارت سوغاتی های بسیاری می خرند . آنها برای کوچک و بزرگ خانواده ، فامیل و حتی همسایه هاسوغات می خرند.
" محمد صالح " اهل مصر یک سال و اندی است که در مدینه غرفه ای کوچک در بازار دستفروشان خیابان ملک خالد دارد .
صالح که با عبور هر ایرانی از مقابل غرفه اش از او برای خرید دعوت می کند ، زبان فارسی را تا آن حدی یاد گرفته است که به او امکان می دهد تا براحتی با زائران ایرانی معامله کند و حتی "چانه " بزند.
صالح می گوید که بازار چانه زنی دراینجا خیلی داغ است ! وکمتر معامله ای بدون آن صورت می گیرد .
زائران ایرانی که به سرزمین وحی مشرف می شوند بر طبق برنامه ابتدا به مدینه النبی (ص) مشرف می شوند و سپس راهی مکه شده و به زیارت بیت الله الحرام نائل می آیند.
این سفر شاید به دلایلی برای برخی زائران تکرار شدنی نباشد و لذا توصیه می شود تا زائران وقت خود را بیشتر به عبادت و زیارت اختصاص دهند وخرید سوغاتی را که ضرورتی در تهیه آن می دانند ، به روزهای آخر سفر اختصاص دهند که اخلالی در مناسک و زیارتهای آنها بوجود نیاورد و به علاوه در عزیمت آنها از مدینه به مکه و از مکه به جده مشکل ساز نباشد .
بر طبق برنامه ریزی صورت گرفته روزانه سه هزار زائر ایرانی وارد مدینه النبی (ص) می شوند که چون یک هفته در این شهر ساکن خواهند بود ، بطور متوسط در هر روز نزدیک به 28هزار زائر ایرانی در مدینه مقیم هستند.
اغلب کالاهای موجود در بازار مدینه ، کالاهای بی کیفیت و یا با کیفیت پایین چینی است که با قیمتی به مراتب بالاتر از ایران فروخته می شود ، ضمن اینکه همان کالاها ولی با کیفیت بالا و تولید داخل را می توان دربازارهای ایران تهیه کرد که به اقتصاد ملی نیز کمک می شود.