روزنویس عمره (7)، سحرگاه مدینه

سحرگاه مدینه دارای صفای خاصی است که شاید در هیچ جای روی زمین نتوان مثال آن را یافت ، بی نهایت لطیف و فرح افزاست و فردا باید با این شهر وداع کنیم .
سحرگاه مدينه داراي صفاي خاصي است كه شايد در هيچ جاي روي زمين نتوان مثال آن را يافت ، بي نهايت لطيف و فرح افزاست و فردا بايد با اين شهر وداع كنيم . از همين آلان اندوه بر وجود انسان سايه مي افكند.
نمي دانم فردا چگونه بايد دل بكنيم.
امروز ولادت حضرت امام محمد تقي (ع) " جواد الائمه " است و شيعيان و زائران ديشب و امروز جشن هاي با شكوهي در هتل هاي خويش برقرار كردند.
محل تولد امام جواد(ع) در مدينه منوره و در خانه امام رضا(ع) بود.
امام جواد(ع) در سنين كودكي به مقام امامت نايل آمد و با آن كمي سن خويش، سكان كشتي شيعيان را به نيكي هدايت نمود و همانند پدر و نياكان معصوم خويش، پناه گاه عدالت جويان و دوستداران مكتب اهل بيت(ع) شد.
ديروز برنامه نماز جمعه در مسجد النبي برقرار بود اي كاش خطيب نماز در مورد جنايات اسرائيل حداقل فريادي بر مي آورد.
زائران ايراني شركت خوبي در نماز جمعه هاي حرمين شريفين دارند ، بعضي در حالي كه روزه (1) بودند و با وجود گرماي شديد در اين مراسم حضور پيدا كرده بودند.
در منتهي اليه شمالي مسجد النبي زمان پيامبر (ص) ، صحن بزرگي وجود دارد كه به حديقة الزهرا معروف است. اكنون در قسمت بالاي ديوارهاي آن در دايره هايي به رنگ سبز ، نام مبارك دوازده امام نقش بسته است. در ميان آنها نام امام زمان به صورت " محمد المهدي " آمده و رسم الخط آن به شكلي است كه با تركيب " ح " محمد و " ي " مهدي كلمه " حي " ، يعني " زنده " آشكار مي شد.
متاسفانه اخيرا وهابيون به گونه اي آن را تغيير داده اند كه کلمه " حي " حذف شده است. همچنين در مسجدالحرام بر روي يکي از ستونهاي قديمي جمله " علي کرم الله وجه " نوشته شده بود که وهابيون جمله کرم الله وجه را حذف کرده و زضي الله عنه بجاي آن نوشته شده ، ظاهراً علت آن نگاه کردن شيعيان به کتيبه بوده که باعث حساسيت وهابيان شده است .
آداب و رسوم اين کشور آميخته اي از سنت هاي قبيله اي و اسلامي است ؛ در اينجا به برخي از آنها اشاره ميشود :
اغلب مردان ، لباس سفيد بلند مي پوشند و براي پوشاندن سر از پارچه خط دار قرمز يا سفيد استفاده مي کنند .
جز علماي مذهبي بقيه مردم روي سرپوش خود ، يک حلقه مشکي مي پيچند.
مردم ، يکديگر را با نام کوچک صدا مي زنند و الفاظي مانند سيد و سيده نيز به کار مي برند .
سلام کردن نزد مردم اين کشو لازم و پاسخ دادن به آن واجب شمرده مي شود ؛ به گونه اي که ورود به هر مکان و بدون سلام ، بي ادبي تلقي مي شود .
دست دادن در هنگام ملاقات ، عملي پسنديده و نوعي اظهار محبت و صميميت است .
حضور زنان و دختران در محافل عومي و حتي مساجد ، بسيار کم و محدود است . از اواخر دوره ابتدائي ، علاوه بر پوشيدن چادر عربي ، پوشاندن دست ها و صورت توسط دختران اجباري مي باشد .
در ازدواج ، به راي و نظر دختران اهميت زيادي نمي دهند و داماد بايد افزون بر مهريه ، مبلغ قابل توجهي به پدر عروس بپردازد .
بانوان مجاز به رانندگي خودرو نيستند و استخدام آنان در اداره ها و فروشگاه ها ممنوع است .
ورزش شتر سواري ، اسب سواري ، شکار ، صحرا نشيني و رقص شمشير مورد علاقه مردم است .
بيشتر نام هاي افراد ، اسلامي بوده و در گفتگوهاي روزانه مردم ، نام خداوند ، شکر ، طلب رحمت ، روزي ، هدايت ، و عافيت به خيري ، فراوان شنيده مي شود و نفرين و دشنام به يکديگر بسيار کم است .
پخش اذان از مئذنه مساجد ، التزام به نماز و حضو در نمازهاي جماعت ، تعطيل نمودن بازار به هنگام نماز و حفظ ظواهر اسلامي ، از آداب و رسوم نيکوي مردم اين کشو است . حضور در بازار هنگام نماز و رعايت نکردن ظواهر اسلامي ، خصوصا حجاب
راديو و تلويزيون ؛ عربستان داراي سه کانال راديويي و دو کانال تلويزيوني است .
___________________________
(1) مستحب است زائر در مدينه براي برآورده شدن حاجت، سه روز روزه بگيرد، هر چند مسافر باشد.