پر گشوده‌ایم که عروج را تمرین کنیم

"اعتکاف" فصلى است ‏براى گریستن، براى تطهیر و نورانى ساختن دل و صفا بخشیدن به روحی که از فشار زمان به تنگ آمده است... سربازان جوانی که تا پیش از این فعالیت آن ها در جبهه علم و دانش نوید سرافرازی کشور در عرصه های جهانی را می داد، در گوشه ای با خدای خود خلوت کرده اند و راز دل را آرام با محبوب خود زمزمه می کنند...

اعتکاف تنها شدن خالق و مخلوق در چهار ديواري دل تنهايي است، که هر از چند گاهي بهانه دوري يار را مي گيرد و فرصتي است براي تجديد پيمان عهدي قديمي بين انسان و خدا که قدمت آن از عمر آسمان نيز فراتر مي رود.

در اعتكاف مي‏توان خانه دل را از اغيار تهي كرد و نور محبت‏ خدا را در آن جلوه گر ساخت. مي‏توان خود را وقف عبادت كرد و لذت ميهمان شدن بر سر سفره احسان و لطف الهي چشيد. مي‏توان زمام دل و جان را به دست‏ خدا سپرد و همه اعضا و جوارح را در حصار اراده حق به بند كشيد. مي‏توان به خويشتن پرداخت و معايب و كاستي‏هاي خود را شناخت و در جست و جوي معالجه بود. مي‏توان نامه عمل را مرور كرد و به فكر تدارك و جبران فرصت‏هاي از دست رفته بود. مي‏توان به مرگ انديشيد و خود را براي حضور در پيشگاه خداي "ارحم الراحمين" آماده كرد.

slqip5.jpg

"اعتكاف" فصلي است ‏براي گريستن، براي ايستادن زير قطره هاي باران رحمت و تامل کردن، براي شستن آلودگي‏هاي گناه، براي تطهير صحيفه اعمال، براي نوراني ساختن دل و صفا بخشيدن به روحي که از فشار زمان به تنگ آمده و مي خواهد خود را از زنجير دنيا آزاد کند.
اعتكاف فرصت ‏بسيار مناسبي است تا انساني كه در پيچ و خم‏هاي زندگي مادي غرق شده، خود را بازيابد و به قصد بهره بردن از ارزش‏هاي معنوي از علايق مادي دست ‏بكشد و خود را در اختيار پروردگار بگذارد و تقاضا كند كه او را در راه راست ثابت نگهدارد تا بتواند به درياي بيكران انس و مهر خداوند كه يكسره مغفرت و رحمت است، متصل شود.
اما در اين بين اعتکاف بنده اي که شيطان اين دشمن قسم خورده انسان تمام تلاش خود را براي انحراف او بکار گرفته است از همه زيباتر است، که همين مناجات او روي شيطان را چون شب سياه تيره مي کند.
در اين ايام مساجد دانشگاه ها آماده و غبار روبي شده، در انتظار فرا رسيدن غروبي هستند تا ميزبان دانشجويان معتكفي باشند كه هر يك با عالمي از خستگي دنيا و بغضي فرو خفته در گلو، براي سه روز هم كه شده در گوشه نشيني عاشقانه خود، خدا را مناجات كنند و سفره دل خود را براي محبوب باز کنند. آن چنان که خود معتقدند اين عروجي ديگر است به سوي عالمي ديگر که در دانشگاه آن را مي آموزند. همراه با علم و حلم.
جواناني که شيوه نبي(ص) را دنبال مي‌کنند
اعتكاف البته تنها مخصوص دين اسلام نيست. ‏بلكه در اديان الهي ديگر نيز وجود داشته و در اسلام استمرار يافته است.
پيامبر اسلام(ص) نيز در راستاي همين سنت الهي اعتكاف را به مسلمانان آموزش داد و اين سنت اسلامي در ميان مسلمانان رواج پيدا كرد. به طوري که امروزه در همه کشورهاي اسلامي و با زمان هاي متفاوت مراسم اعتکاف برگزار مي شود.
در ايران نيز هر زمان که عالمان اعتکاف را ارج نهاده اند، مردم نيز از آنان تبعيت کرده اند. اكنون در بسياري از شهرهاي كشورمان مراسم اعتكاف در روزهاي 13، 14 و 15 ماه رجب (ايام البيض) برگزار مي‏شود. اين سنت‏ حسنه ابتدا در شهر مقدس قم، توسط عالم رباني ميرزا مهدي بروجردي صورت گرفت و رفته رفته در شهرهاي ديگر رواج يافت.
در اين بين دانشجويان دانشگاه ها نيز به صورت خود جوش برنامه هاي متنوعي براي برگزاري هرچه باشکوه تر مراسم اعتکاف دارند که هرسال نيز با استقبال گسترده دانشجويان در همه دانشگاه ها روبه رومي شود. به طوري که گاه کار به قرعه کشي و استفاده از مساجد شهري براي اعتکاف دانشجويان مي کشد.
راه بهشت از فراز دانشگاه مي گذرد
در ايام اعتکاف مساجد دانشگاه ها حال و هوايي ديدني دارند. سربازان جواني که تا پيش از اين فعاليت آن ها در جبهه علم و دانش نويد سرافرازي کشور در عرصه هاي جهاني مي داد، در گوشه اي با خداي خود خلوت کرده اند و راز دل را آرام با محبوب خود زمزمه مي کنند.

7318x2.jpg

امسال نيز بيش از 23 هزار دانشجو در 32 دانشگاه کشور براي شرکت در مراسم اعتکاف ثبت نام کرده اند که به علت کمبود ظرفيت مساجد دانشگاه، در ساير مساجد برگزار مي شود.
دانشگاه ها نيز به فراخور امکانات و توان خود برنامه متنوعي براي دانشجويان فراهم کرده اند.
يکي از مسئولان نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه تهران با اشاره به حضور هزاران دانشجو در مراسم اعتكاف امسال مي گويد: مداحي و مناجات با حضور مداحان اهل بيت (ع) از جمله سماواتي، بكايي و سعيد حداديان، تشكيل حلقه‌هاي معرفتي بين دانشجويان در موضوعاتي همچون تدبر در قرآن، شرحي بر دعا، عرفان در نهج البلاغه و جريان شناسي فرهنگي – سياسي انقلاب از جمله برنامه‌هاي در نظر گرفته شده در اين ايام است.
وي همچنين از حجج اسلام پناهيان، صديقي و ابوترابي به عنوان سخنراناني ياد مي کند كه در روزهاي اعتكاف پيرامون مباحث اخلاقي و اعتكاف در مسجد دانشگاه تهران به ايراد سخنراني خواهند پرداخت.
در دانشگاه صنعتي امير کبير نيز نزديک به 600 دانشجو براي شرکت در مراسم اعتکاف ثبت نام کرده اند که از اين تعداد نزديک به 300 دانشجو دختر و 300 دانشجو پسر هستند.
افتتاحيه اين مراسم در مسجد دانشگاه اميركبير با حضور حجت الاسلام مير احمدي، مسئول نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در اين دانشگاه آغاز شده و برگزاري محفل انسي با قرآن و اجراي مداحي توسط كريم منصوري و سخنراني حجت الاسلام صديقي در زمينه شخصيت امام علي (ع) از برنامه‌هاي روز ولادت اميرالمومنين (ع) است.
در دانشگاه خواجه نصير نيز نزديک به 300 دانشجو در مراسم اعتكاف امسال شركت دارند كه نيمي از آنها را خواهران و نيمي را برادران تشكيل مي‌دهند.
مناجات حضرت علي (ع)، تفكر و تدبر در قرآن، قرائت دعاهاي عهد، مجير، كميل، ام داوود و مداحي اهل بيت (ع) توسط فرهنگيان از جمله برنامه‌هاي اين ايام در اين دانشگاه است.
دانشجويان دانشگاه علم و صنعت براي اولين بار در اين دانشگاه مراسم اعتکاف را به پا مي دارند. در اين مراسم نزديک به 400 دانشجو شرکت مي کنند، که از اين تعداد 300 نفر از دانشجويان دختر هستند.
مسجد دانشگاه صنعتي شريف امسال ميزبان 600 نفر مهمان معتكف در ايام مبارک ماه رجب خواهد بود.
دانشگاه جامع علمي- کاربردي به نوبه خود در بيش از 30 استان كشور در واحدهاي اين دانشگاه مراسم اعتکاف را براي دانشجويان برگزار خواهد کرد که براي اولين بار ثبت نام در اين اعتکاف اين دانشگاه اينترنتي بود.
تمام اين ها در حالي است که امسال نيز دانشجويان به دلايلي مختلفي همچون نبود مسجد جامع در دانشگاه، كمبود ظرفيت و ... از شركت در اين مراسم محروم شده‌اند و بعضي از دانشگاه هاي کشور به دليل کمبود امکانات اصلا قادر به برگزاري چنين مراسمي در داخل دانشگاه نيستند.

2cgeote.jpg

فرصتي که بايد قدرش را دانست
اعتکاف فرصتي است، بي نظير براي خودسازي دروني و پاک کردن روح از تمام وابستگي که ما را در طول زندگي آزار مي دهد، اما قدر چنين ايامي که جوانان بدون هيچ اجباري براي حضور در آن از يکديگر سبقت مي گيرند، بايد بيشتر دانسته شود.
جواني كه در مراسم اعتكاف، طعم شيرين ايمان و انس با خداوند را مي‏چشد، لذت‏هاي مادي و شهواني در ديدگانش، حقير و بي‏ارزش مي‏شود و به آساني در گرداب فساد و باورهاي ضد ديني گرفتار نمي‏شود.
از همين رو در رويارويي با تهاجم فرهنگي دشمن که يکي از اصلي ترين مولفه هاي نفوذ بيگانه در کشورهاي اسلامي محسوب مي شود، نبايد نقش مؤثر سنت هايي كه در باور عمومي مردم ريشه‏هاي عميق دارند، ناديده گرفته شود.
بي‏ترديد مساجد، حسينيه‏ها، تكايا، هيئت‏هاي مذهبي، زيارت و اعتكاف، نقش مهمي در تربيت جامعه و گسترش فرهنگ ديني ايفا مي‏كنند. نهادهاي فرهنگي کشور بدون ترديد با برنامه ريزي درست مي توانند، بهره برداري بسيار مناسبي از اين سنت هاي ديرپاي الهي در جهت حفظ پايه هاي فرهنگي کشور داشته باشند. امري که مي بايست مورد توجه و تامل بيشتر مسئولان ذيربط قرار گيرد تا به منظور رفع مشکلات و تامين امکانات مناسب و متناسب با نيازهاي مراجعان اقدامات شايسته تري صورت گيرد.


| شناسه مطلب: 28408