امروز ، روز قبله‌یابی

یکی از شیوه‌های دقیق جهت‌یابی قبله، استفاده از سایه شاخص به هنگام زوال ظهر مکّه مکرمه در دو روز خاص از سال است؛ این دو روز عبارتند از 7 خرداد و 25 تیر، بر این اساس می‌توانید با استفاده از یک شاخص و تعیین سایه شاخص در این دو روز، سمت دقیق قبله هر مکانی را در نیمکره شمالی به سادگی بیابید.

قبله‌يابي و تعيين سمت قبله، از مباحث بنيادين علم و نجوم اسلامي است و دانستن جهت قبله در بسياري از عبادات امري ضروري است.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج ، انجمن نجوم آماتوری ایران اعلام كرد دوبار در سال ، 7 خرداد و 25 تیر هنگام ظهر شرعی خورشید به سمت الراس خانه كعبه در مكه می‌رسد كه از این راه می‌توان جهت دقیق قبله را تعیین كرد.

علاقه‌مندان می توانند فردا ساعت 57:13 دقیقه با قرار دادن شاخصی در زمین جهت دقیق كعبه را مشخص كنند.

در این روش امتداد خلاف جهت سایه شاخص به سمت خورشید جهت دقیق قبله است.

بنا بر این گزارش , يكي از شيوه‌هاي دقيق جهت‌يابي قبله، استفاده از سايه شاخص به هنگام زوال ظهر مكّه مكرمه در دو روز خاص از سال است؛ اين دو روز عبارتند از 7 خرداد و 25 تير، بر اين اساس مي‌توانيد با استفاده از يك شاخص و تعيين سايه شاخص در اين دو روز، سمت دقيق قبله هر مكاني را در نيمكره شمالي به سادگي بيابيد.

مكّه مكرمه ـ كه قبله مسلمانان در آن واقع است ـ در طول جغرافيايي 39 درجه و 49 دقيقه (شرقي) و عرض جغرافيايي 21 درجه و 26 دقيقه (شمالي) قرار دارد، در روزهاي 7 خرداد و 25 تير امسال، ميل خورشيد (فاصله مركز خورشيد تا استواي سماوي) با عرض جغرافيايي مكّه مكرمه برابر مي‌شود و به عبارت ديگر، هنگام ظهر شرعي (اذان ظهر)، خورشيد درست در سمت الرأس مكّه قرار مي‌گيرد؛ در نتيجه شاخص در مكّه سايه نخواهد داشت و لذا در هر مكاني كه قرار داشته باشيد، خلاف سايه شما، سمت صحيح قبله را نشان مي‌دهد.

براي آن‌كه اين عمل به دقت انجام پذيرد، مي‌توانيد از يك وسيله عمود بر زمين (نخ يا ميله) استفاده كنيد وخلاف جهت سايه آن را در اين دو روز از سال در هنگام اذان ظهر مكه (7 خرداد ساعت 13 و 48 دقيقه و 25 تير ساعت 13 و 57 دقيقه به وقت رسمي ايران) مشخص كنيد.
به اين ترتيب، جهت صحيح قبله در محل خود را به دست آورده‌ايد.


| شناسه مطلب: 28427