دومین کنفرانس سراسری مجمع اروپایی علما و متفکران مراکز شیعه برگزار شد

دومین کنفرانس سراسری مجمع اروپایی علما و متفکران مراکز شیعه در اروپا در مرکز اسلامی امام علی (ع) شهر هامبورگ برگزار شد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، در اين مراسم كه روز شنبه و همزمان با ايام شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) و نيز نوزدهمين سالگرد ارتحال حضرت امام خميني (ره) برگزار شد، آيت الله سيد عباس حسيني قائم مقامي نماينده مقام معظم رهبري در اظهاراتي گفت: همت و مجاهدت نهاد مرجعيت از جمله حضرت آيت اللهالعظمي بروجردي و ساير مراجع پس از ايشان باعث شد كه شيعه در امتداد خط امامت هويت خود را در جهان بخصوص در اروپا و بويژه در آلمان حفظ كند و امروز هم بركات آن بزرگواران تجلي يابد.
وي در ادامه اظهارات خود افزود: امروزه مسلمانان در اروپا بطور اعم و شعيان بطور اخص با سابقه ۵۰سال حضور و نيز در اختيار داشتن حدود يكصد مركز تبليغي در آلمان، در موقعيت تاريخي قرار گرفته اند.
قائم مقامي ادامه داد: هر چند مسلمانان در ابتدا به صورت ميهمان وارد جامعه آلمان شدند، اما تصور ميهمان مستمر بودن در اين جامعه ، تفكر اشتباهي است كه زمينه ساز اشتباهات بعدي را در اين جامعه ايجاد ميكند زيرا واقعيت اين است كه ميهمان هيچگاه احساس هم ادراكي، تعهد و مسووليت مشترك نسبت به خانواده و محيطي را كه در آن زندگي ميكند ، ندارد و از سوي ديگر هم ميزبان براي ميهمان حقوق اصلي را قايل نميشود.
رييس مركز اسلامي هامبورگ اضافه كرد: اين درحالي است كه در زمان حاضر، مسلمانان جزوي از جامعه آلمان هستند و اين جامعه نبايد آنها را همچنان از موضع ميهمان مورد رفتار و نقد و بررسي قرار دهد زيرا مسلمانان نسبت به جامعهاي كه در آن زندگي ميكنند مانند ساير آحاد، خود را در قبال منافع، مسايل ، قوانين و ضوابط مسوول ميدانند.
وي افزود: از سوي ديگر حتي مسوولان آلماني هم در بحث همگرايي بارها به موضوع حفظ انسجام اجتماعي اشاره كردهاند و البته اصل آن هم براي ما قابل قبول است زيرا بطور حتم انسجام اجتماعي و تفاهم مشترك ، مبناي كمك به ترقي جامعه است و از نگاه فلسفي و جامعه شناسي نيز اگر جامعهاي با هم همبستگي نداشته باشد، ناقص است.
قائم مقامي گفت: در اين حال جامعه هم نبايد از فرد انتظار داشته باشد كه هويت فردي و باورهاي اعتقادي خود را به كنار بگذارد و آنرا فراموش كند زيرا اساسا اصل آزادي در هر جامعهاي مبتني بر پذيرفتن هويتهاي فردي هر يك از آحاد جامعه است و بديهي است كه فرد هم حق ندارد باورهاي خود را به جامعه تعميم داده ويا آنها را تحميل كند.
وي افزود: متاسفانه آنچه كه در سالهاي اخير در جامعه اروپايي و از جمله در آلمان مطرح مي-شود و در ماههاي اخير هم تشديد شده است، موضوع اجراي شريعت اسلامي در جامعه اروپاست.
قائم مقامي گفت: اين تهمت بزرگي است كه به مسلمانان زده ميشود. البته من انكار نميكنم كه افرادي بدون درك صحيح از اسلام چنين مباحثي را در اروپا مطرح ميكنند ولي هيچ مجتهد و عالم ديني اين حرف را نميزند، ضمن اينكه اگر چنين مباحثي هم مطرح باشد تنها براي اجرا در جامعه اسلامي، آنهم مشروط به پذيرش آن از سوي مسلمانان آن جامعه است يعني حتي در جامعه اسلامي هم اجراي شريعت منوط به تمايل و موافقت مسلمانان آن جامعه است زيرا اصل آزادي و اختيار از جمله اصول اساسي پذيرفته شده در اسلام است و هيچ حرامي هم بالاتر از اجبار نيست.
رييس مركز اسلامي هامبورگ ادامه داد: حتي مراجع بزرگوار هم تاكيد دارند كه در جامعهاي كه زندگي ميكنيد رعايت قوانين و ضوابط آن الزامي است هر چند برخي افراد ناآشنا و بياطلاع از قوانين اسلامي مباحث افراطي را مطرح ميكنند كه فاقد پشتوانه علمي است.
وي گفت: يكي از برجستهترين خصوصيات شيعه، اعتقاد به اسلام اجتهادي است . يعني اسلام ضد تهجر، يعني اسلامي كه هر چند معتقد به ختم نبوت است، اما تداوم آنرا در امامت و بر اساس تعاليم اهل بيت عصمت و طهارت (ع ) ميداند كه با حضور نهاد مرجعيت و متناسب با شرايط زمان و مكان و واقعيتهاي زندگي و با حفظ اصول و ارزشها قابل تفسير است و هيچگاه هم دچار تهجر و عدم عقلانيت نميشود.
قائم مقامي همچنين درباره وضع مسلمانان و بخصوص شيعيان در اروپا نيز گفت: بحمدالله امروزه ما هيچ مشكلي با جامعه اروپايي نداريم و با حركت انديشمندانهاي هم كه با تاسيس اتحاديه اروپايي علماي شيعه از حدود چهار سال پيش و اتحاديه علماي شيعه آلمان از سالها قبل آغاز شده و با تاسيس آتي فدراسيون علماي شيعه ، انتظار داريم و اميدواريم كه جامعه آلمان حرفها و ايدههاي اسلامي را از منابع آن اخذ كند.
همچنين در حاشيه اين مراسم حجتالاسلام سيد محمد ناصر تقوي معاون مركز اسلامي هامبورگ گفت: اتحاديه اروپايي علماي شيعه سالانه نشستي را برگزار ميكند كه جلسه امسال از تفاوتهايي نسبت به سالهاي گذشته برخوردار است.
وي افزود: در نشست سالجاري مقرر شد كه علماي شيعه آلمان كه بالغ بر شصت روحاني در آن حضور دارند باتفاق منتخبيني از مراكز و فدراسيونهاي شيعه ثبت شده در اين كشور با هدف طرح مشكلات و ويژگيهاي فعاليت خود و نيز ايجاد همدلي و اتفاق نظر در آراي تشكلهاي شيعه و انتقال تجربيات در اين نشست شركت كنند.
تقوي اين نشست را زمينه اوليهاي براي تاسيس فدراسيون علماي شيعه در آلمان دانست و گفت: هدف از چنين اقدامي تعامل بهتر با ساير مذاهب اسلامي و اديان ديگر است.