دومین نشست توجیهی آموزشی دانشجویان پسر معتمر برگزار شد
دومین نشست توجیهی آموزشی دانشجویان پسر معتمر با حضور آیت الله اسلامی، عضو مجلس خبرگان رهبری در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، آیت الله علی اسلامی، عضو مجلس خبرگان رهبری در دومین نشست توجیهی آموزشی دانشجویان پسر معتمر با اشاره به اینکه دین اسلام به طور عام از پنج مذهب تشکیل شده است، گفت: حنفی، مالکی، شافعی، حنبلی و جعفری عناوین این مذاهب هستند که هر مسلمانی موظف است با احترام به پیروان دیگر مذاهب اسلامی در راستای وحدت و همدلی و دوری از اختلاف، تفرقه و تشنج بکوشد.
این استاد حوزه و دانشگاه به تشریح ظهور ابن تیمیه در داخل مذهب حنبلی و تکفیر او از سوی چهار مذهب دیگر اسلامی پرداخت و تصریح کرد: حرف های ابن تیمیه بعد از مدتی به فراموشی سپرده شد تا در قرن یازده و اوایل 12 هجری قمری فردی به نام محمد بن عبدالوهاب در عربستان ظهور کرد و نظرات و حرف های ابن تیمیه را زنده کرد.
آیت الله اسلامی اذعان داشت: محمد بن عبدالوهاب با هماهنگی جد اعلای خاندان سعود که قدرت سیاسی داشت، مذهبی به نام وهابی را بعد از قرن 12 شکل می دهد.
وی به بررسي نوع نگرش وهابیون به ظهور منجی و غیبت حضرت مهدی (عج) پرداخت و با ذکر هفت دلیل از دلایل اصلی وهابیون برای رد تولد و قیام ولی عصر (عج) با استفاده از ستون اهل سنت به آنها پاسخ داد.
بنابراین گزارش علیرضا عنایتی، کارشناس مسایل اجتماعی سیاسی عربستان در بخش دیگر این مراسم گفت: ما عربستان را به عنوان یک دولت دینی، مذهبی می شناسیم در حالی که این یک تصور اولیه است اگر بیشتر دقت کنیم قدرت سیاسی در عربستان آینده ای از نهاد مذهب و سیاست است و این دو نهاد همزاد و همتای یکدیگرند.
وی با اشاره به اینکه وهابیت یک مذهب مستقل نیست و در واقع قرائت جدیدی از مذهب حنبلی است، خاطرنشان کرد: محمد بن عبدالوهاب دیدگاه خاص خود را نسبت به مذهب حنبلی مطرح کرد و آل سعود آن را پذیرفت، این دو با یکدیگر قرار گذاشتند که مذهب مشروعیت بخش قدرت سیاسی و قدرت سیاسی پشتوانه وهابیت باشد، این نوع نگرش با وجود چندین بار تغییر پادشاهی دولت آل سعود تا امروز ادامه پیدا کرده است.
عنایتی با تأکید بر اینکه روسای سازمان اوقاف مجموعه های امر به معروف و نهی از منکر و مروجین مذهب در عربستان وهابی هستند، اظهار داشت: این مجموعه دارای توانمندی های فراوانند، دولت سعودی نیز چون ادامه حیات خود را در گرو وجود این گروه ها می داند امکانات لازم را برای فعالیت آنها فراهم می کند.
این کارشناس مسایل اجتماعی سیاسی عربستان ادامه داد: همکاری مذهب و دولت در عربستان تا زمانی ادامه دارد که تعادلی بین قدرت این دو نهاد برقرار باشد هر زمان که مذهب قدرت مضاعف بیابد دولت با آن به مقابله بر می خیزد و نمونه هایی از این جریان در ادوار تاریخ دیده شده است.
عنایتی با اشاره به اینکه دولت آل سعود نیز دوست دارد که مانند جوامع و دول دیگر تغییراتی در نظام خشک خود بوجود آورده و به روز شود، اذعان داشت: نهاد قدرتمندی به نام مذهب نمی گذارد که سیاست مداران سعودی آنگونه که باید تصمیم بگیرند و آنها کماکان مخالف با درس خواندن دختران و حضور آنها در مراکز علمی و اجتماعی هستند.
وی ابراز داشت: هر فردی با ورود به کشور عربستان با دو گرایش برخورد می کنند که هر دوی آنها سعی در انجام وظایف خود دارند، اول گرایش دولت و سیاستمداران عربستان که معمولا تمام تلاش خود را در جهت خدمات رسانی به زوار و حجاج می کنند و دیگر نهاد مذهب که با تبلیغات فراوان سعی در رفع برخی مسایل و تغییر مبانی ذهنی برخی از زوار و حجاج دارد.
عنایتی به دانشجویان معتمر توصیه کرد از مسایلی که موجب حساسیت نهاد مذهب دولت عربستان می شود دوری کنند.
در پایان این مراسم علی نیا، رییس ستاد زیارت دفتر امور فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پیرامون دانستنی های سفر به سخنرانی پرداخت.