فلسفه زیارت و آئین آن به چاپ ششم رسید

چاپ ششم کتاب فلسفه زیارت و آئین آن از سوی مرکز نشر اسراء منتشر شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبری، کتاب فلسفه زیارت و آئین آن تألیف حجتالاسلام مرتضی واعظ جوادی، نگرشی ابتدایی و متوسط به مقوله با ارزش زیارت است و در آن سعی شده تا به لایههایی از این حقیقت والا اشاره و در این پردهبرداری و تفسیر از مواقف و منازل بُرج رفیع زیارت به ساحتهای نو و عرصههای تازهای پرداخته شود.
این کتاب در دو بخش مستقل «فلسفه زیارت» و «آیین زیارت» پایهریزی شده است که بخش اول به واکاوی معنا و مفهوم زیارت، ضرورت و اهمیت زیارت، قرآن و ارتباط با اهل بیت علیهمالسلام و اهداف زیارت در چهار فصل میپردازد و بخش دوم نیز شامل ویژگیهای سفر زیارتی و آداب زیارت در دو فصل میشود.
/Oldnewsimages/imagenews/ImageNews/image_20125141258439371.jpg)
در فصل یکم از بخش اول این کتاب آمده است: «زیارت در اصطلاح دینی تمایلی است که افزون بر میل و حرکت حسّی، قلب هم گرایش جدی پیدا کرده و نسبت به مزور هم با اکرام و تعظیم قلبی و انس روحی همراه باشد و این معنا در مرتبه برین و کامل خود همانا اقبال قلبی، روحی، فکری، اخلاقی و عملی نسبت به مزور را با خود دارد».
این نوشتار ادامه میدهد: «البته هرچه مزور برتر و کاملتر باشد، قصد جدّیتر و درجه تکریم و تعظیم نیز برتر بوده که شاهد آن اظهار محبت و مودت جوانحی و ابراز طاعت و تبعیت جوارحی است؛ آنگونه که در زیارت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله و اهل بیت گرامی آن حضرت علیهمالسلام مشاهده میشود».
بخش دیگری از این فصل به بیان ارکان زیارت میپردازد و با اشاره به اینکه زیارت واقعیتی اصیل، عینی و خارجی است، نه پنداری، ذهنی و خیالی، زائر، مزور و خصیصهای نفسانی به نام گرایش قلبی که با تکریم و تعظیم و انس گرفتن با مزور همراه است را از ارکان و پایههای اصلی زیارت برمیشمرد.
بحث امامشناسی در زیارت نام مطلبی از فصل چهارم بخش اول کتاب با عنوان اهداف زیارت است که در قسمتی از آن میخوانیم: «یکی از اهداف بنیانی که در نظام اعتقادی نیز نقش مؤثری دارد و از مهمترین و در عین حال ضروریترین آنهاست، امامشناسی و شناخت چهره حقیقی امام و خصایص پیدا و پنهان او است».
این مطلب میافزاید: «شک نیست که بدون وجود امام و بدون ارتباط با او همه فعالیتها و حرکتها در ضلالت و تباهی است و اولین اثر نشناختن حجت الهی و فقدان ارتباط با امام معصوم سلب حقیقت هدایت و سقوط در وادی ضلالت و گمراهی است و از سوی دیگر مرگ و حیات انسان بیمعرفت و ناآشنا به مقام امامت و شخص امام، جاهلانه و در تیرگی است».
مراد از زیارت الهی، زیارت با معرفت، شاخصههای معرفتی زیارت، امامشناسی مقدمه خداشناسی برتر، زیارت و میثاق الهی، شاخصههای پیمانهای الهی، زیارت و ادای حق، طهارت حقیقت انسانی در پرتو زیارت، زیارت، تولی و تبری، دشمنشناسی در پرتو تبری، نزاهت در دنیا، شفاعت در آخرت از جمله مطالبی است که در بخش اول کتاب به چشم میخورد.
همچنین تعبد به احکام و آداب زیارت، استحباب مؤکد یا وجوب زیارت، معیار شرافت زیارت، پذیرش دشواریهای زیارت، زیارت خالصانه، آثار زیارت نیابتی، غسل زیارت، خضوع و خشوع، پوشیدن لباس تمیز، نزدیک شدن به ضریح و بوسیدن آن، خواندن زیارت مأثور، حضور قلب و توبه، تکریم حرم و خادمان آن و آداب وداع از جمله مطالب بخش دوم این اثر است.
گفتنی است، چاپ ششم کتاب فلسفه زیارت و آئین آن در قطع وزیری، 253 صفحه، شمارگان سه هزار نسخه و قیمت سه هزار و هشتصد تومان از سوی مرکز نشر اسراء منتشر شده است.
برای مشاهده کتابخانه تخصصی پایگاه اطلاع رسانی بعثه رهبری اینجا را کلیک نمایید !