بعداز ظهری گرم در مسجد شجره

هر روز هزاران نفر از زائران ایرانی که قصد عزیمت به مکه و انجام مناسک عمره را دارند در مسجد شجره حضور می‌یابند که این گزارش ماحصل همراهی با این کاروان‌هاست.

مسجد شجره کجاست؟
در راه خروجي مدينه به سمت مکه، در فاصله هشت کيلومتري مسجد النبي در جنوب مدينه; سه کيلومتر پس از مسجد قبا، منطقه ذوالحليفه است که مسجد شجره يا ميقات يا ذوالحليفه در آنجا قرار دارد.اين مسجد، ميقات کساني است که از مدينه عازم حج يا عمره مي شوند.
مسجد شجره در محلي واقع شده که رسول خدا(صلي الله عليه وآله) در وقت رفتن به مکه، در زير درخت سمره نماز خوانده و به همين مناسبت، آن را مسجد شجره مي نامند.

shm.JPG

 
مسجد شجره در قرن هشتم دچار خرابي شد، اما همچنان مورد استفاده بود. گويا در بناي اوليه، شبستان و صحن داشته، اما در قرون هشتم و نهم تنها ديواري گرد آن بوده است. اين مسجد در دوره عثماني در سال 1058 قمري، به دست يکي از هنديان مسلمان بازسازي گرديد و مناره اي براي آن ساختند.
آخرين بازسازي مسجد در روزگار فهد صورت گرفت، منطقه بسيار وسيعي به مسجد و امکانات جانبي مانند پارکينگ اختصاص يافته است، به طوري که جمعاً مساحت آن نود هزار متر مربع مي شود. مساحت خود مسجد حدود 26000 متر مربع است. مسجد شجره، يکي از زيباترين معماري ها را در ميان مساجد بازسازي شده مدينه منوره دارد.

اندک اندک جمع مستان می‌رسد
ساعت نزدیک به چهار بعد از ظهر است که  اتوبوس‌های زائران ایرانی وارد پارکینگ‌های مسجد شجره می‌شوند. زنان و مردان سفید‌پوش گروه‌گروه از اتوبوس‌ها به طرف مسجد شجره حرکت می کنند و در بین زائران روحانیون کاروان‌ها از همان لحظات ابتدائی حضور در این مسجد تذکرات لازم را به زائران می‌دهند.
قرار است زائران در این مسجد محرم شوند و بالافاصله با غروب خورشید و اقامه‌ی نماز به سوی مکه حرکت کنند.هر روز نزدیک به 5هزار زائر ایرانی در این مسجد محرم می‌شوند که در بین زائران کشورهای مختلف آمار بالا و قابل توجهی‌است.
چه‌آنکه به علت رعایت مسائل شرعی ازجمله لزوم حرکت محرم‌شدگان با اتوبوس در شب، همه‌ی زائران ایرانی در ساعت مشخصی در مسجد شجره حضور می‌یابند.

رنگ سفید و پاک چون روز تولد
ساعت نزدیک 5 بعداز ظهر است و دیگر همه‌ی زائران ایرانی وارد محوطه‌ی مسجد شده‌اند.زائران در قالب گروه‌های مختلف و به دنبال نشان و پرچم‌های خاص خود در حیاط مسجد حضور دارند و به آرامی وارد سحن مسجد می‌شوند. قرار است آقایان در بخش اصلی مسجد محرم شوند و بانوان نیز پس از ورود به بخش عقبی مسجد و بیان تلبیه محرم گردند.
نگاهی به چهره‌ی زائران نشان از شور و نشاط خاصی است.پس از عمری انتظار اینک در جامه‌ی احرام که نشان از دوری از هر وابستگی و رنگ دنیائی دارد دعوت خدا را «لبیک» خواهند گفت.
چهره‌ی جوانان و نوجوانان اما جلوه‌ی خاصی به مسجد شجره بخشیده است.نوجوانانی که در سال‌های آغازین بندگی خدا هستند اینک به دعوت او لبیک می‌گویند و به سوی خانه‌ای روانه هستند. پیرمردهایی که یک عمر بندگی خدا کرده‌اند و اینک با محاسن سفید، جامه‌ی سفید خود را زیباتر کرده‌اند به دعوت معبود خود لبیک می‌گویند.

image_2012513172115464.jpg

لبیک، اللهم لبیک
ساعت نزدیک شش عصر است و بسیاری از کاروان‌ها وارد مسجد  شده‌اند. روحانیون کاروان‌ها در مرکزیت جمع‌های نزدیک به یکصدنفر حضور دارند. از طلب عفو و بخشش خدا و توبه می‌گویند و این قطرات اشکی است که از چشم زائران جاری است. دیدن این صحنه‌ها هر ره‌گذری را دگرگون می‌سازد.
خدایا! این چه سری است در دعوت تو از بندگانت که هر کس با هر سابقه‌ای اینک در جامه‌های سفید به تو لبیک می گوید و مثل همیشه رحمان و رحیمی و توبه پذیر!
ندای «لبیک اللهم لبیک» زائران از گوشه گوشه مسجد بلند است و طنین زیبای عروج عاشقانه‌ی آنان هر روز و هر لحظه در این مسجد جاری است.

فرشتگان زمینی در شجره
در قسمت دیگری از مسجد که بخش بانوان است خانم‌های ایرانی که چادرهای یک‌دست سفید برسر کرده‌اند دیده می‌شوند. به علت محدودیت فضای خانم‌ها در مسجد شجره همگی آنها نمی توانند همزمان در صحن اصلی مسجد حضور یابند و به ناچار گروه‌گروه وارد شده و پس از محرم شدن به حیاط مسجد برمی‌گردند.
در این بین حضور بانوان مبلغه بعثه مقام معظم رهبری بسیار تاثیرگذار به نظر می‌رسد. چرا که روحانیون کاروان‌ها عملا نمی توانند در این بخش از مناسک بانوان را همراهی کنند و تعداد انگشت‌شماری از مبلغان بعثه مقام معظم رهبری هستند که باید پاسخگوی بیش از 2500زائر خانم بوده و در فرصت بسیار محدود به محرم‌شدن آنان کمک کنند.
بانوان چادر مشگی که خالصانه در بین سفیدجامگان بی‌قرارند و تمام تلاش خود را برای انجام صحیح بخش نخست مناسک یعنی نیت و تلبیه به‌کار می‌برند. خوش به سعادتشان!

image_2012513172115311.jpg

حلقه‌های زیبای قرانی در شجره
پس از تلبیه فرصت خوبی است تا زائران با خود خلوت کنند. به حال امروز و دیروز و شاید فردای خود فکر کنند و در یکی از بهترین مکان‌هایی که امامان معصوم در آنجا به ندای خدا لبیک گفته‌اند تنفس کنند.
اما چه کاری بهتر از قرائت قران در این لحظات زیبای معنوی؟
زائران به صورت فردی و گروهی به تلاوت قران می‌پردازند و در برخی موارد نیز یکی از قاریان ممتاز کشور از سوی بعثه مقام معظم رهبری در جمع محرم‌شدگان حضور دارد و با صدای دلنشین خود فضای این مسجد را ملکوتی می‌کند.

image_2012513172115462.jpg

مؤذنا اذان بگو
نوای دلنشین اذان در مسجد شجره نواخته می‌شود و زائران بی‌قرار نمازند. زائرانی که اینک به‌دور از هر مظهر دنیایی صف‌های جماعت را منظم می‌کنند تا در مسجد شجره نماز جماعت مغرب را اقامه نمایند.امام جماعت مسجد شجره مثل همیشه دستور نظم صفوف را می دهد و نماز شروع می‌شود.نگاهی از گوشه و کنار به این نماز لذت دیگیری دارد.
نماز مغرب تمام می‌شود و زائران ایرانی با هماهنگی‌های قبلی بلافاصله به قسمت سنگ‌فرش مسجد می‌روند تا نماز جماعت مغرب به امامت نماینده بعثه مقام معظم رهبری در مدینه منوره اقامه شود. به سرعت صفوف نماز منظم شده و پس از دقایقی نماز جماعت عشاء اقامه می‌کردد.
مکبر بر روی چهارپایه‌ای ایستاده و تکبیر می‌گوید. نماز جماعت شیعیان در این مسجد همیشه در اذهان باقی خواهد ماند. نماز تمام می‌شود و یک‌بار دیگر قریب به 3هزار زائر مرد ایرانی یک صدا تلبیه‌ها را با مکبر تکرار می‌کنند:«لبیک، اللهم لبیک.لبیک لاشریک لک لبیک.ان‌الحمد والنعمة لک والملک لاشریک لک لبیک»و صدای متحد زائران که نشان از نظم زائران ایرانی دارد در فضای مسجد طنین انداز می‌شود.

image_2012513172115463.jpg

حرکت به سوی خانه‌ی خدا
کاروان‌ها پس از یافتن اعضای خود و تجدید نظم لبیک گویان به سوی اتوبوس‌های خود حرکت می‌کنند.هم‌همه در حیاط و راهروهای مسجد حاکم و است و هرکس به دنبال کاروان خود.نشان‌های کاروان‌ها و گاهی برخی نوارهای رنگی سنجاق‌شده به چارهای و حوله‌ها بهترین نشانی است برای اینکه یک‌رنگی باعث نشود که افراد خود کاروان خود را گم کنند.
در پارکینگ مسجد شجره حضور چند خودروی سفیدرنگ با پرچم بزرگ ایرانی برای همه آرام‌بخش است.واحد امداد سازمان حج وزیارت در این مرحله کار سنگیین را برعهده دارد.افراد خبره و با تجربه در این ساعت باید مشکلات احتمالی 5هزار زائر را برطرف کنند. گمشدگان را به اتوبوس‌های خود برسانند و با ویلچر آنانی که توان حرکت ندارند را به اتوبوس‌هایشان برسانند. خوش به سعادتشان!
در گوشه‌ی دیگر از پارکینگ مسجد شجره یک دستگاه آمبولانس متعلق به مرکز پزشکی جمهوری اسلامی ایران به چشم می‌خورد که با حضور چند نیروی مجرب پزشک و پرستار پاسخگوی مشکلات احتمالی زائران هستند.خوش به سعادتشان!
تنها کشور ایران است که چنین خدماتی را برای زائران خود در نظر گرفته  که نشان از توجه ویژه و برنامه‌ریزی دقیق برای تمامی مراحل سفر زائران دارد.
نیم‌ساعت از اتمام نماز مغرب و عشاء گذشته و تمامی زائران در اتوبوس‌های خود نشسته‌اند و اتوبوس‌ها یک‌ به یک از پارکینگ خارج می‌شوند و به سوی مکه معظم راهی هستند.
5هزار زائر ایرانی یک رنگ و سفیدپوش با یک شعار و یک مقصد هر روز مسجد شجره را با خاطره‌ی زیبای میزبانی مهمانان خدا تنها می گذارند  و به سوی مکه‌ی مکرمه ترک می کنند.

image_20122271731272181.jpg

 

 

image_20122221137218122.jpg



 


 


 



| شناسه مطلب: 3218