مبلغی:حج نماد پیوند دنیا و آخرت است

رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی گفت: هر چه در حج رابطه امت با یکدیگر یک رابطه پرتحمل، اخلاقی، عاطفی و اسلامی باشد، کارکردهایش بیشتر می‌شود.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري به نقل از ايسنا، حجت‌الاسلام والمسلمين احمد مبلغي، با اشاره به اين‌كه «حج از جنبه‌هاي مختلف يك برنامه ويژه است» اظهار كرد: حج از آن جهت كه يك نماد و رفتار اجتماعي و عبادي فرانسلي است، اهميت ويژه‌اي دارد به دليل اينكه حج تنها برنامه‌اي است كه جهت‌گيري‌هايش در فضاهاي بشري ديني و غيرديني به صورت تكرار شونده‌اي و بدون تغيير و عوض شدن، نسل‌ها را درنوريده است.
وي خاطرنشان كرد: از زمان حضرت ابراهيم (ع) خانه خدا و طواف آن شروع شده و تاكنون بدون هيچ تغييري تكرار شده است و به نسل‌هاي بعدي رسيده است كه شايد هيچ برنامه‌اي به صورت عبادي و اجتماعي و در قالب يك پديده فراگير كه اينگونه تكرار شده باشد، نداريم كه اكنون به قوت خود ادامه مي‌يابد و در يك مسير رو به پيشرفت قرار دارد.
رييس مركز تحقيقات اسلامي مجلس ويژگي دوم حج را نماد پيوند بين دنيا و آخرت دانست و افزود: در مراسم حج است كه مي‌توان مجموعه انسان‌ها را در كنار خانه خدا و صحراي عرفات جمع كرد و از اين مجموعه تعلقات مادي را از حيث رنگ و لباس به دور ساخت و به يك حد يكسان و برابر قرار داد و در ميان‌شان دغدغه معنويت را در يك سطح برجسته ايجاد كرد و دغدغه‌هاي مادي را از آن‌ها سلب كرد و هيچ برنامه‌اي مثل حج چنين كاركردي را نمي‌تواند ايفا كند.
مبلغي افزود: بر اين اساس حج نماد پيوند دنيا و آخرت است كه در آخرت نيز همه انسان‌ها در برابر خداوند به صورت يكسان و عاري از هرگونه تعقل و واجد يك دغدغه هستند كه همين حالت را در حج نيز شاهد هستيم.
رييس پژوهشگاه مطالعات تقريبي با بيان اين‌كه «حج نماد اجتماع و گرد هم آمدن همه عبادت‌هاست» تصريح كرد: همه عبادت‌ها در سايه حج معناي واقعي خود و كاركردهاي خود را به نحو احسن پيدا مي‌كند.
وي همچنين با اشاره به اين‌كه «پيوند دنياي ماديت و معنويت از ديگر ويژگي‌هاي مراسم حج است» اظهار كرد: در مراسم حج هم سخن از منافع مردم در ميان است و هم منافع معنوي در اوج خود قرار دارد كه هيچ عبادت و برنامه‌اي همچون حج نماد ارتباط قالب‌هاي عبادي و حضور معرفت و توجه عميق به خداوند نيست.
مبلغي گفت: بنابراين در حج اين مهم به صورت جدي موج مي‌زند كه هم اعمال رمزگونه با قالب‌هاي شخصي وجود دارد و درون اين رفتارها و قالب‌ها معرفت موج مي‌زند و توجه دروني جدي و گره خورده به ذكر خداوند وجود دارد.
رييس مركز تحقيقات اسلامي مجلس با تاكيد بر اين‌كه «هيچ برنامه‌ ديني به اندازه حج در حال تكثر و افزايش با مرور زمان نيست» اظهار كرد: حج با ورود همه اين ويژگي‌ها مي‌تواند كاركرد بزرگي را ايجاد كند و نقطه عطفي براي القاي منطق دين و ارائه دهنده تفكر اجتماعي و فردي ديني باشد البته اينكه چنين بهره و شناختي را از حج داريم مقوله ديگري است.
وي يادآور شد: حج يك الگوي مجسم شده از اسلام است كه برنامه‌هاي اجتماعي جدي در حد تمركز بر مصالح و منافع وجود دارد و هم ميزان بالايي از معنويت همزمان با عشق به خداوند در آن متبلور است.
رييس پژوهشگاه مطالعات تقريبي با بيان اين‌كه «هر چه بكوشيم در حج رابطه امت را با يكديگر يك رابطه پرتحمل، اخلاقي، عاطفي و اسلامي قرار دهيم كاركردهايش بيشتر مي‌شود» گفت: همان‌طور كه حج از بسياري از تفكرات نمايندگي مي‌كند در چهره خود آن اجتماع و انسجام امت اسلامي را نيز دارد و هيچ عبادتي به اندازه حج نمي‌تواند وحدت امت اسلامي را نشان دهد.
مبلغي تصريح كرد: دين مقدس اسلام براي اين‌كه حج اين ويژگي نماد بودنش براي امت را داشته باشد و انسجام آن پررنگ‌تر جلوه كند دستورات كلاني به مسلمانان داده تا با رعايت آنها حج و قابليت‌هاي آن را بيشتر بروز دهند.
وي با اشاره به اين‌كه «يكي از اين دستورات آن است كه مسلمانان نبايد در حج به جدال بپردازند» تاكيد كرد: حتي جدال به طريقه احسن نيز نبايد در حج وجود داشته باشد، زيرا آنجا جاي انسجام، يكي شدن و همدلي است و از اين نظر بايد حج را از حيث وحدت امت اسلامي مورد مطالعه جدي قرار دهيم و بر تقويت و التزام اين بعد وحدتي و مظهر انسجام امت بودن عمق بيشتري بدهيم.


| شناسه مطلب: 32550