حج ایرانیان از دیدگاه نماینده خبرگان

حج جمهوری اسلامی ایران یک الگو برای سایر کشورهای اسلامی است و بنا بر قرائن و گفته‌ی شاهدان، سال به سال ارتقای سطح خدمت، آسایش، معنویت، نظم و رضایتمندی حجاج ایرانی را تجربه کرده‌ایم

حج جمهوري اسلامي ايران يك الگو براي ساير كشورهاي اسلامي است و بنا بر قرائن و گفته‌ي شاهدان، سال به سال ارتقاي سطح خدمت، آسايش، معنويت، نظم و رضايتمندي حجاج ايراني را تجربه كرده‌ايم.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري، آيت‌الله عباس كعبي - عضو مجلس خبرگان رهبري – كه امسال سفر حج واجب خود را تجربه كرد، با بيان اين مطلب، اظهار كرد: به‌نظر مي‌رسد مجموعه‌ي كارگزاران حج، مجموعه‌ي واحدي است كه بر پايه‌ي ساختار و شرح وظايف خود در بعثه‌ي مقام معظم رهبري و بخش‌هاي گوناگون سازمان حج و زيارت، با تلاش شبانه‌روزي زحمت مي‌كشند كه حجاج در فضايي آرام و بدون دغدغه‌ي خاطر، مناسك خود را به‌نحو احسن انجام دهند و از فضاي معنوي مدينه‌ي منوره و مكه‌ي مكرمه نهايت استفاده را ببرند. مديريت 75هزار نفر زائر بيت‌الله الحرام به‌راحتي، رواني و با نظم، نشانه‌ي مديريت خوب و هماهنگي متقابل رييس و مسئولان سازمان حج و زيارت با نماينده‌ي ولي فقيه است.
او تأكيد كرد: من به بسياري از كاروان‌ها براي سخنراني دعوت شده و با بسياري از حجاج و زائران درباره‌ي مسائل و مشكلات صحبت كرده‌ام و از وضعيت و حال و روزشان پرسيده‌ام. من به نمايندگي از كسي در اينجا سخن نمي‌گويم و صرفا براساس مشاهدات خود صحبت مي‌كنم. همين كه به هر شكايتي رسيدگي مي‌شود، از نكات شاخص اين مديريت است. حتا ناهماهنگي در كار كردن آسانسورها هم ممكن است به توبيخ يك مسئول منتهي شود و اين موضوع، احترام به زائر را نشان مي‌دهد. برخي مشكلات هم وجود دارند كه امكان حل‌شان در توان مسئولان حج جمهوري اسلامي ايران نيست، از آن جمله، ترافيك و مشكلات حمل و نقل و تردد كه متأسفانه در مكه زياد به‌چشم مي‌خورد.
اين عضو مجلس خبرگان رهبري كه به گفته‌ي خودش، در سال 1372 به حج تمتع مشرف شد، اما مستطيع نبود و سال 1389 هم به عمره آمد، در عين حال يادآوري كرد: حج همواره با سختي‌هايي توأم است. در روايات هم آمده كه حج پياده از سواره بهتر است؛ اما اين به آن معنا نيست كه براي معنويت بايد سختي كشيد، بلكه آسايش بيشتر باعث بهره‌وري و مديريت زمان مي‌شود. مديريت زمان، يكي از اركان زندگي است. آسايش و راحتي باعث توفير وقت و ايجاد زمان بيشتر براي عبادت و بندگي مي‌شود. هدف از ايجاد راحتي براي حجاج، رفع دغدغه‌هاي رايج و تحصيل معنويت است. اين موضوع نه‌تنها با عبوديت و بندگي بيشتر، منافاتي ندارد بلكه به فرمايش حضرت اميرالمؤمنين علي (ع) بهترين كمك به تقوا، بي‌نيازي است. آيت‌الله كعبي همچنين درباره‌ي جوان‌گرايي روحانيون كاروان‌ها، گفت: حتما بايد در كنار روحاني مجرب، معيني نيز حضور داشته باشد كه بياموزد و مجرب شود. آميزه‌اي از جوان‌گرايي و تجربه، الگويي براي چرخش نخبگان در نظام مديريتي است كه نمونه‌ي موفق آن در حج است.
او ادامه داد: حج، اوج جهاد معنوي است و جهاد، حج حقيقي است. بر اين پايه، شأن و شئون رنگ مي‌بازد و همه مي‌خواهند در مسابقه‌ي نزديكي و قرب به خدا، جلب رحمت و غفران الهي، از هم پيشي بگيرند. بالاترين شأن حج، بندگي خدا و خدمت به حجاج گرامي و مهمانان خانه‌ي خداست. ره‌آورد حج اين است كه بايد پاك و مطهر شويم و با اين آب جاري و پاك، حيات معنوي خود را از آلودگي‌ها پاك كنيم و پاكي را به‌عنوان سوغات به كشور ارمغان ببريم. اگر 75هزار نفر با اين رهاورد معنوي به كشور بازگردند، چقدر مي‌توانند تأثيرگذار باشند؟ بايد فضيلت و معنويت در فضاي كشور امام زمان (عج) حاكم شود و حج، اين ظرفيت عظيم را دارد.
آيت‌الله كعبي در بخش پاياني سخنانش تأكيد كرد: توجه مستمر به حضرت ولي‌عصر (عج) توصيه‌ي ديگر ماست. حج كامل با محوريت امام زمان (عج) است. در سرزمين عرفه كه بايد بر معرفت ديني خود بيفزاييم، همان جايي است كه امام زمان (عج) حضور دارند. عرفه بايد با مفاهيم حقيقي آميخته شود. توصيه‌ي ديگر ما توجه حجاج به متن است. از حاشيه‌هاي حج، جدال‌هاي بيهوده است. جدال، فضاي ذهني و فكري را آلوده مي‌كند. با چنين فضاي فكري، آمادگي معنوي از بين مي‌رود پس بايد به‌شدت از جدال‌هاي بيهوده پرهيز كرد.
او افزود: نكته‌ي ديگر اين است كه تلاش كنيم روح همكاري، همراهي، هم‌افزايي، وحدت و برادري، صميميت و همدلي بيشتر شود. تفاخر براي حجاج جايز نيست و اين روحيه را بايد به‌عنوان سوغات به ايران ببريم. نيازمنديم در همه‌ي عرصه‌ها پيشرفت كنيم و يكي از اين عرصه‌ها، پيشرفت اخلاقي است. ره‌توشه‌ي حج بايد پيشرفت از نظر اخلاقي و قرب به خدا باشد. غل و غش، فريب، كذب، كبر و جدال و بگو مگوهاي بيهوده، فرصت‌ها را از بين مي‌برند و مانع پيشرفت مي‌شوند.


| شناسه مطلب: 32988