تذکرات مهم بعثه مقام معظم رهبری مدینه منوره به روحانیون کاروانها
بعثه مقام معظم رهبری درباره مسائل مختلف در مسجد شجره توصیههای مهمی را خطاب به روحانیون کاروانها اعلام کرد.
بسمه تعالی
تذکرات و باید و نبایدهای مسجد شجره
با توجه به اینکه یکی از مراحل مهمِ مدیریت اعمال زائران، احرام در مسجد شجره است؛ و با توجه به فضای خاص مسجد شجره و دغدغه فراوان زائران، ضروری است که روحانیون محترم برای مدیریت احرام، برنامه ریزی لازم را از قبل داشته باشند.
مطالبی که جهت برنامه ریزی بهتر، توجه به آن لازم است به شرح ذیل است:
1. آرامش داشتن خود روحانی و اشراف و تسلّط بر کار از سویی، و انتقال آرامش و امید به زائران از سوی دیگر، دو عامل مهم موفقیت است؛ این آرامش بخشی و پرهیز از ایجاد نگرانی و دلهره، در مسجد شجره بسیار مهم و تأثیرگذار است.
2. علاوه بر اینکه برنامه های مسجد شجره از قبل در جلسات مدینه برای زائران بیان می شود، بعد از پیاده شدن از اتوبوس ها نیز به صورت اجمالی این برنامه ها مورد تأکید قرار گیرد. ساعت مُحرم شدن – محل اجتماع بعد از احرام – مکان دستشویی ها و...
3. هنگام محرم نمودن زائران، رعایت و ملاحظه کاروان های دیگر در مسجد شجره مدنظر قرار گیرد.
4. در جلسات مدینه، وظیفه نماز مغرب و عشای زائران از جهات مختلف برحسب نظر مراجع تقلیدشان، تبیین شود. لازم به ذکر است امام جماعت محترمی که از طرف بعثه نماز عشا را اقامه می نماید، مقداری صبر نموده تا اگر افرادی بر اساس نظر مرجع تقلیدشان باید نماز را اعاده کنند، فرصت داشته باشند.
5. از دور دادن و گرداندن زائران برای تکرار تلبیه در مسجد شجره، اجتناب شود.
6. از بلند نمودن صدا برای تلبیه و محرم نمودن زائران در حد زمانی بین اذان اول مغرب و اقامه اجتناب شود.
7. به بانوان در مورد رعایت نظافت مسجد شجره تذکر داده شود.
8. احتیاط واجبی که حضرت آیت الله العظمی بهجت قدس سره الشریف نسبت به احرام درمکان قدیم مسجد شجره فرموده اند، با توجه به اینکه فتوای به لزوم در بین سایر مراجع وجود ندارد، قابل رجوع و ارجاع است و نباید موجب حساسیّت واقع شود.
9. محاذات مسجد، مکانی است که وقتی کسی رو به قبله یا پشت به قبله قرار می گیرد، مسجد شجره در طرف چپ یا راست او واقع شود؛ و قبل از میقات – بر حسب نظر افرادی که مسجد را میقات می دانند – مکانی است که وقتی شخصی به طرف قبله می ایستد مسجد شجره در مقابل او باشد.
10. راحت ترین شیوه برای محرم نمودن بانوان معذور – غیر از مقلدین آیت الله زنجانی – نذر و احرام در مدینه است. به آنها تذکر داده شود که بعد از احرام با نذر در مدینه، تکرار تلبیه در خارج مسجد شجره برای آنها مانعی ندارد، این کار موجب روحیه بیشتر آنها می شود.
11. در گفتن نیت احرام، وحدت رویه حفظ شود. مناسب است همه روحانیون محترم نیت را این گونه ذکر فرمایند: «مُحرم می شوم برای عمره مفرده قربةً الی الله».
12. زائران می توانند حتی عمرۀ اول خود را به نیت دیگری انجام دهند، فقط یکی از مراجع احتیاط دارند؛ ولی بهترین شیوه، تشریک در ثواب است؛ یعنی برای خودش مُحرم شود و هرچند نفر را که می خواهد در ثواب عمره شریک سازد.
13. مبلغه های بعثه، در قسمت بانوان حضور دارند و ایشان را مُحرم می نمایند. به بانوان کاروان تذکر داده شود که با مبلّغه ها همکاری نموده و به صورت گروهی به ایشان مراجعه نموده و محرم شوند.
14. لحظه احرام یکی از زیباترین و حساس ترین لحظه های اعمال است؛ مناسب است که زائران با حال معنوی و توجه به خدا مُحرم شوند؛ بسیار خوب است در این جهت آماده سازی روحی صورت گیرد.
15. زائران نسبت به شرکت در حلقه های قرآنی در مسجد شجره ترغیب شوند.
16. روحانی محترم کاروان از محرم شدن بانوان اطمینان به عمل آورد.
17. از شتاب زدگی های بی جا و عجله های بی مورد، اجتناب و از حرکت دادن زائران قبل از برگزاری نماز مغرب و عشا به پای اتوبوس ها اجتناب شود.
18. زائران نسبت به غسل احرام و استحباب آن کاملاً توجیه شوند تا نیاز سوال های مکرر از روحانی و مبلغه ها نداشته باشند.
19. در مورد نماز احرام و نیت آن و فرق آن با نماز تحیت مسجد، سوال های زیادی از مبلغه ها می شود؛ در این زمینه توجیه کافی صورت گیرد.
20. به دلیل محدودیت مکانی در قسمت بانوان و عدم گنجایش مسجد شجره برای تمامی بانوان، به بانوان تذکر داده شود که اصراری برای تأخیر احرام تا بعد از نماز مغرب و عشا نداشته باشند تا علاوه بر اینکه با باطل شدن غسل احرام مواجه نشوند، فضای مسجد شجره را برای محرم شدن دیگر بانوان تخلیه نمایند.
21. بانوان در صورت امکان، زیرانداز به همراه داشته باشند تا اگر در اثر ازدحام نتوانستند در داخل مسجد نماز بجا آورند، بتوانند از فضای حیاط مسجد برای نماز استفاده نمایند.
22. در مسجد شجره برای انتقال زائران ناتوان به داخل مسجد شجره و بازگرداندن آنها به پای اتوبوسها، افرادی از ستاد با ویلچر حضور دارند.
23. شب های اول ماه به صورت معمول، احرام بعد از نماز مغرب و عشا انجام می شود و مبلغه ها نیز به همین روال عمل می نمایند.
امور روحانیون بعثه مقام معظم رهبری در مدینه منوره