بایسته های زیارت از دیدگاه حجت الاسلام محمد صادق اخوان

مدیر کل برنامه ریزی امور فرهنگی شورای حل اختلاف کل کشور گفت: اولین و مهمترین مساله ای که زائران عمره گذار و زائران عتبات عالیات باید بدانند سفری الی الله خواهند داشت و باید قصد و نیت خود را از ابتدای سفر، خدایی و به قصد قربت خالص کنند. حجت الاسلام والم

مدير كل برنامه ريزي امور فرهنگي شوراي حل اختلاف كل كشور گفت: اولين و مهمترين مساله اي كه زائران عمره گذار و زائران عتبات عاليات بايد بدانند سفري الي الله خواهند داشت و بايد قصد و نيت خود را از ابتداي سفر، خدايي و به قصد قربت خالص كنند.
حجت الاسلام والمسلمين محمد صادق اخوان در گفت و گو با خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج افزود: مهمترين مساله براي رسيدن به درجه قرب الهي و درك لذت زيارت، نيت خالص است و طبيعي است كه خالص كردن نيت با عمل، اراده و تلاش انسان امكان پذير است.
وي افزود: مسافر عمره و عتبات عاليات بايد براي كسب موفقيت و توشه برداري مناسب از اين سفر معنوي، در مرحله نخست نيت خود را از اين سفر خالص و با برنامه ريزي مناسب به زيارت برود.
اخوان با اشاره به ضرورت ارتباط موثر شخص عمره گذار با مردم گفت: يك شخص عمره گذار بايد ارتباط خود را با مردم زياد كند و در هنگام سفر بايد از فاميل و دوستان حلاليت بطلبد، كسي نمي تواند به خداوند متعال نزديك شود در حالي كه به مردم مديون باشد، بنابراين بر يك زائر خانه خداوند متعال و يا عتبات و عاليات لازم است كه از نظر حق الناس يا مالي، حساب خود را با ديگران تسويه و قبل از سفر حقي بر گردن وي نباشد.
استاد حوزه علميه قم ، وصيت كردن را از مهمترين اقدامات ديگر يك زائر خانه خدا و يا عتبات عاليات دانست و گفت: اين زائر بايد در وصيت نامه خود، وضعيت آينده را مشخص كند، كه اگر خداي ناكرده مشكلي براي ايشان پيش آمده، مسائل را روشن كرده باشد.
اخوان اظهار داشت: آموزش مناسك حج براي عمره گذار يك امر اساسي است، عمل مفرده يك امر مستحب است ولي زماني كه انسان وارد مناسك حج مي شود بايد اين عمل را به صورت صحيح انجام داده تا خداي ناكرده خطايي از وي سر نزند.
استاد حوزه علميه يادآورشد: هم اكنون اعمال مناسك حج، احرام و مسائل ديگر در قالب سي دي، جزوه و كتاب منتشر شده و افراد قبل از سفر بايد با آمادگي رهسپار شوند.
اخوان پرداخت وجوهات شرعي را از ديگر وظايف زائران و عمره گزاران دانست و گفت: اگر خمس، زكات و يا وجوهات شرعي ديگري بدهكار هستند بايد قبل از سفر آن را بپردازند.
انتخاب يك مرجع تقليد حي وي افزود: انتخاب يك مرجع تقليد حي را نياز اساسي يك زائر دانست و گفت: همه ما بايد يك مرجع تقليد داشته باشيم و زائراني كه به زيارت مي روند بايد اگرمرجع تقليد آنها در قيد حيات نيست در مسائل جديد، از يك مرجع تقليد حي تقليد نمايند تا مشكل وشبهه اي براي آنها ايجاد نشود و اعمال مناسك را مطابق با فتاواي آن مرجع تقليد انجام دهند.
اخوان همچنين گفت: زائران بايد در هر مرحله‌اي همسفران و انسان‌هاي شايسته اي را براي همراهي با خود انتخاب كنند، كساني كه با ما همسفر و يا هم اتاق و در مراسم زيارت همراه مي شوند بايد از نظر معنويت از خود ما جلوتر باشند، بايد در اين زمينه خيلي هوشيار باشيم.
ضرورت مقابله با شبهات و خطر وهابيت وي خطر وهابيت و شبهه افكني دشمنان را نيز از مسائل ضروري دانست كه زائران بايد قبل از سفر نسبت به آنها اطلاعاتي را كسب كنند، عمره گذاران بايد با مسائلي كه در عربستان مي گذرد آشنا باشند، متاسفانه وهابيت عقايد باطل خود را در ميان زائران خصوصا افراد كم سن و سال، ترويج مي دهند ما بايد ضمن هوشياري، بهانه دست دشمنان ندهيم.
اخوان ادامه داد: عمره گذاران بايد با مسائل اعتقادي وهابيت تا حدودي آشنايي داشته باشند تا تحت تاثير شبهات و القائات آنها قرار نگيرند.
وي همچنين گفت: بايد سرزمين عربستان و تاريخ اسلام را به خوبي بشناسيم، عربستان تاريخ مجسم اسلام است، آنجا مكه، مدينه، محل وقوع جنگ احد، احزاب و بدر است، بايد مسائل را از قبل بدانيم تا در زمان سفر، بيشتر از فرصت استفاده كنيم.
ضرورت آشنايي با فسلفه زيارت اخوان آشنايي با فلسفه زيارت را براي زوار بسيار مهم دانست و گفت: بايد به مساله زيارت و فلسفه آن عنايت خاص داشته باشيم، حضور ما تنها يك حضور فيزيكي نباشد بايد از نظر معنوي خود را بسازيم، ما معتقد هستيم كه ائمه اطهار(ع) حي و حاضر بوده و صداي ما را مي شنوند، پاسخ سلام ما را مي دهند بنابراين ما بايد با معنويت بالا و نيت خالص در كنار ضريح مطهر آنها حاضر شويم.
وي اظهار داشت: ما بايد بر اين باور باشيم كه در محضر امام و شخصيتي قرار مي گيريم كه از درون ما آگاهي دارد، باطن ما را مي داند، بايد با نيت خالص و تواضع در مقابل انها حاضر شويم.
اخوان افزود: كربلا سرزمين بسيار مقدسي است كه از آدم ابوالبشر تا خاتم الانبياء نسبت به اين سرزمين، احترام خاصي قائل بودند، بنابراين حضور ما در اين سرزمين بايد همراه با معنويت، احترام و تواضع ورعايت شئون خاصي باشد.
وي همچنين از زائران خواست كه از افراط و تفريط پرهيز كنند، از كارهايي كه باعث وهن ائمه شده و باعث تنزل شان شيعه مي شود پرهيز كنند، همه بشريت شيعيان و پيروان امام حسين(ع) را افرادي موحد مي شناسند بايد مراقب رفتار خود باشيم.
وي زيارت كبيره را براي زائران توصيه كرد و گفت: بايد با برنامه در حرمين شرفين حضور پيدا كرده و با قرائت ادعيه ها خصوصا دعاي زيارت كبيره، عشق و ارادت خود را به ائمه نشان داده و به فيض يك زيارت مقبول نائل آييم.