حجت الاسلام مختاری:
حج بهترین فرصت برای وحدت مذاهب اسلامی است
آن چه در برابر توطئههای استکبار جهانی که در عصر ما یک نظام و سیستم فکری و آکادمیک بهشمار میرود باید انجام شود آن است که در مبارزه با توطئهها و خنثی کردن نقشههای استکباری اتخاذ یک روش منطقی و معقول از طرف مسلمانان در دفاع از اعتقادات مشترکشان ضروری است و در این جا تقریب معنای خاصی پیدا میکند.
حجتالاسلام والمسلمين محمدحسين مختاري، رئيس پژوهشگاه مطالعات تقريب مذاهب اسلامي در گفتوگو با پايگاه اطلاع رساني حج با بيان اينكه ثمرات بيشماري بر تقريب ميان پيروان مذاهب وجود دارد افزود: به نظر ميآيد تعصبات و جمود فكري نيز از دلايل عدم ايجاد وحدت است، همانطوري كه امام(ره) فرمودند فقدان پويايي در ايمان و اعتقادات ميتواند از جمله ادله عدم ايجاد وحدت باشد.
حجتالاسلام مختاري ادامه داد: آن چه در برابر توطئههاي استكبار جهاني كه در عصر ما يك نظام و سيستم فكري و آكادميك بهشمار ميرود بايد انجام شود آن است كه در مبارزه با توطئهها و خنثي كردن نقشههاي استكباري اتخاذ يك روش منطقي و معقول از طرف مسلمانان در دفاع از اعتقادات مشتركشان ضروري است و در اين جا تقريب معناي خاصي پيدا ميكند.
وي ابراز كرد: وجوه مشترك ميان پيروان مذاهب اسلامي بهصورت فراوان مشاهده ميشود و از طرف قرآن مأمور هستيم كه به حبل الهي متمسك بشويم و در اين صورت قدرت واحده در برابر قدرتهاي بزرگ استعماري خواهيم شد و از طرف ديگر امت واحده اسلامي هويت خود را پيدا ميكند.
حجتالاسلام مختاري با اشاره به سيره پيامبر(ص) در ايجاد وحدت اظهار كرد: پيامبر(ص) در پايهگذارى وحدت امت اسلامى در ابتدا براي بهبود وضعيت جامعه عربى آن زمان و به كارگيرى عوامل سياسى جهت زمينهسازىهاى لازم، سپس برنامهريزىهاى فرهنگى در مسير ترسيم دورنماى امت واحده براى مسلمانان و ايجاد فضاى رشد فكرى و ارتقاى فهم مردم نسبت به مسئوليتهاى خود اقدام كردند و در نهايت راهحلهايى ديديدم كه پيامبر اكرم(ص) از آنها بهعنوان ابزار تحقق وحدت بهره مىگرفتند.
وي ادامه داد: اين چنين راهبردهايى را مىتوان تحت عنوان دعوت ارزشى پيامبر(ص) برشمرد، ورود پيامبر اكرم(ص) به مدينه همراه با عقد قراردادهايى بين گروههاى گوناگون بود، اين پيمانها را مىتوان يكى از بارزترين شواهد به كارگيرى رهيافت وحدت اسلامى در جامعه آن زمان شمرد و از جمله اين كه در نخستين سال ورود پيامبر(ص) به مدينه يكى از مهمترين ابتكارها و راهبردهاى مهم حضرت در به كارگيرى عامل وحدت دينى واقع مىشود و آن ايجاد عقد اخوت بين تمامي مسلمانان اعم از مرد و زن بود.
رئيس پژوهشگاه مطالعات تقريب مذاهب اسلامي تأكيد كرد: براي اينكه مؤمنان قدرت واحدي شوند بايد همبسته و همدل باشند و با يكديگر آشنايي داشته و مهرورزي و مهرباني ميان آنان باشد تا همچون پيكر واحدي، احساس يكديگر را درك كنند و به شادي يكديگر شاد و در غم همديگر، غمگين شوند و در خوب و بد هم شريك باشند و هواي يكديگر را داشته و ياري رسان همديگر باشند تا گفته پيامبر اكرم(ص) تحقق يابد كه فرمودند مؤمنان در دوستي، مهرورزي و مهرباني با يكديگر همچون پيكر واحدي است.
وي ادامه داد: پيامبر اكرم(ص) همه مسلمانان را به يكتاپرستي، عطوفت و مهرباني فرا ميخواند ولي امروز استكبار جهاني و كفر و الحاد، بر عكس از پيامبر صلح و دوستي و همچنين دين اسلام، چهرهاي خشن نشان دادهاند و مسلمانان را تروريست ميخوانند تا بتوانند ساير ملل جهان را عليه مسلمانان بشورانند.
وي ضمن تأكيد بر مبارزه با توطئههاي دشمن در قالب جنگ نرم گفت: اگر بهدنبال يكپارچگي در جهان اسلام هستيم و همه پيروان مذاهب اسلامي بهويژه علما و صاحب انديشان بتوانند دنبال صيانت از وحدت و تقريب بين خودشان باشند قطعاً به سمت و سوي نزديك شدن اهداف و رسالتهاي مسلمانان خواهيم رفت كه در قرآن و روايات تصوير شده است.
رئيس پژوهشگاه مطالعات تقريب مذاهب اسلامي بيان كرد: از جمله دلايل عدم ايجاد وحدت در غفلت از برخي حقايقي است كه امروز در جهان اسلام با آن مواجه هستيم، به عقيده بنده غفلتزدگي از جمله آسيبهايي است كه به آن مبتلا هستيم، سطحينگري و توجه نكردن به عمق مفهوم وحدت و ثمرات مثبت و سازنده آن بر جامعه اسلام نيز از ديگر مسائل مبتلا به در عدم ايجاد وحدت است.
حجتالاسلام مختاري ابراز كرد: عقيده دارم اگر بخواهيم وحدت در جامعه شكل پيدا كند انديشمندان اسلامي ميتوانند نقش بسياري داشته باشند؛ چرا كه دولتها حامي سياستهاي قدرتهاي بزرگ استعماري هستند، توقع ما از امتها، جوامع اسلامي و اقشار مختلف آن است كه با تكيه بر عناصر هويت اسلامي در قرآن و سنت از وحدت، هويت ديني و اسلامي صيانت كنند در برابر مواضع غرب و محافل بينالمللي كه نسبت به پيامبر اسلام(ص) اهانت ميكنند با حفظ وحدت اسلامي در برابر اين گونه اهانتها هم ميتوان مقابله كرد.
وي اظهار كرد: نقش رسانهها نيز در اين بين در اشاعه فرهنگ وحدت بسيار مهم است و بايد رنگ و بوي ايجاد وحدت در رسانههاي ديداري، شنيداري و مكتوب پررنگتر شود، آن چه كه امروزه يكي از آسيبها بهشمار ميرود استفاده برخي مذاهب اسلامي از قالب رسانه و ماهوارهها براي تخريب ساير مذاهب است.
رئيس پژوهشگاه مطالعات تقريب مذاهب اسلامي گفت: جوانان مسلمان كه يكي از روشنفكرترين افراد جامعه به حساب ميآيند نيز نقش بسيار مؤثري دارند و در ترويج بيداري اسلامي در دوره كنوني نيز مسلماً نقش جوانان و بانوان در صيانت از وحدت پررنگتر ميشود.
وي نقش بزرگ كنگره عظيم حج در ايجاد وحدت بين جوامع اسلامي را متذكر شد و افزود: امام خميني(ره) فرمود كنگره عظيم حج، جهاني است، تمام اقشار مختلف از نژادها و مليتهاي مختلف كه در اسلام با هم و ايمان به خدا و پيامبر(ص) مشترك هستند در يك نقطه جمع ميشوند و اين يكي از ابزارهاي مهم در ايجاد و صيانت از وحدت و شكلگيري هويت اسلامي است.
حجتالاسلام مختاري اظهار كرد: با توجه به اينكه پيامبر اعظم(س) بهعنوان نماد هويت واحده اسلامي مطرح بودند محور ايجاد وحدت در كنگره عظيم حج مشخص است و هنگاميكه محور مشخص شد همه بايد حول محور پيامبر(ص) نقشآفريني كنند.
وي گفت: در برابر تهديدها، مبارزه با آنها و قلع و قمع كردن هر گونه خطري از جانب برخي مذاهب قشريگر، سطحينگر و جاهل بايد فرصتها را شناسايي كنيم، اين امور تهديدگر هستند و از طرف استكبار جهاني حمايت ميشوند.
حجتالاسلام مختاري تأكيد كرد: قدرتهاي استكباري نياز به عوامل و ايادي دارند تا سياستهاي خود را در جامعه پياده كنند، قدرتهاي استعماري از رسانهها، علما و رهبران فريب خورده مزدور برخي فرق اسلامي استفاده ميكنند تا بتوانند ميان پيروان مذاهب رخته پيدا كنند؛ لذا بايد از فرصتها براي ايجاد وحدت استفاده كنيم تا بتوانيم مانع فعاليت ايادي دشمن شويم.