سکوت درباره تخریب آخرین آثار اسلامی در عربستان
با ادامه روند تخریب آثار اسلامی در عربستان و بهویژه مسجد الحرام در سایه سکوت محافل بین المللی و حتی سازمانهای مدعی دفاع از میراث فرهنگی و آثار تاریخی؛ اکنون فقط بحث و جدل درباره یکی از آثار قدیمی دوره "عثمانی" در این مکان مقدس بالا گرفته است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري، يكي از آثار تاريخي برجا مانده از دوره عثماني در مسجد الحرام، به بخشي از درگيري هاي ميان حاميان حفظ آثار تاريخي مكه مكرمه و مسئولان تخريب اين آثار به بهانه توسعه و نوسازي تبديل شده است.
اين اثر تاريخي يكي از كهنترين بخشهاي تشكيل دهنده مسجد الحرام است كه بزودي به عنوان بخشي از فرايند توسعه مسجد الحرام - به بهانه فراهم كردن امكان افزايش شمار نمازگزاران- از بين خواهد رفت.
"عرفان العلوي" رئيس موسسه ميراث [فرهنگي ] اسلام، كه در عرصه حمايت از اماكن تاريخي عربستان فعاليت مي كند؛ مقامات اين كشور را به تخريب ميراث فرهنگي مكه مكرمه متهم كرد.
وي افزود: بخش هاي بسيار مهمي از آثار معماري مكه مكرمه و مدينه منوره به علت پروژههاي بازسازي و توسعه در حال از بين رفتن است.
اين در حالي است كه به گفته اين مورخ عربستاني كه در لندن اقامت دارد راه هاي بهتري براي برخورد با اين موضوع وجود دارد.
تخريب به بهانه نوسازي
العلوي خاطرنشان كرد: "من مخالف توسعه مسجد الحرام نيستم اما آن ها مي توانند اين كار را بدون تخريب آثار تاريخي انجام دهند. اما روشن است كه مقامات سعودي هرگز توجهي به اين بعد از مسئله ندارند."
[factimage()] http://i.alalam.ir/news/Image/Inner-Media/2013/02/16/alalam_634966219750095781_25f_4x3.jpg [imagetitle()] [factimageend()]
العلوي گفت: مساجد و آثار تاريخي در عربستان در معرض تهديد و تخريب قرار دارند.
"سي ان ان" در گزارشي در اين خصوص نوشت: "گروه بن لادن" مسئول پروژههاي توسعه، از زبان مدير اين پروژه ها اعلام كرده كه هدف از اين طرح جديد (در مسجد الحرام) ايجاد مناطق بيشتر براي نماز است، تا از ازدحام حجاج جلوگيري شود.
اخيرا مسئولان تركيه نيز از نابودي اين اثر تاريخي اظهار نگراني كرده اند.
تلاش تركيه براي حفظ آثار دوره عثماني در عربستان
وزارت امور خارجه تركيه تاكيد كرده است كه از سال 2010 ميلادي اين موضوع را با مقامات عربستان مورد بحث و بررسي قرار داده است.
اداره موزهها و اماكن فرهنگي تركيه كه گويا فقط نگران حفظ آثار دوره "عثماني" است، در اين باره به "سي ان ان" گفت: حفظ اين آثار بسيارمهم است؛ زيرا يادآور وضعيت دولت عثماني در آن دوره مي باشد.
آنكارا در سال 2002 هم از تخريب قلعه موسوم به "الاجياد العثمانية" كه در پايان قرن 18 ميلادي بر روي تپه اي مشرف بر كعبه ساخته شده بود، ابراز نارضايتي كرد.
مقامات سعودي قلعه و تپه مذكور را با هدف تامين فضاي بيشتر براي آسمان خراشهاي اطراف مكه مكرمه تخريب كردند؛ با اين حال وزير فرهنگ وقت تركيه اقدام عربستان را "وحشيانه" خواند.
چهره مكه مكرمه طي ده سال گذشته بسيار تغيير كرده است؛ منطقه اطراف مسجد الحرام مملو از ساختمان هاي جديد شده است كه شايد بارزترين آنها هتل 120 طبقه اي باشد كه از نظر ظاهري همانند برج "بيگ بن" لندن است.
[factimage()] http://i.alalam.ir/news/Image/Inner-Media/2013/02/16/alalam_634966220975182139_25f_4x3.jpg [imagetitle()] [factimageend()]
تخريب 95 درصد آثار تاريخي عربستان طي دو دهه
بنياد امور خليج فارس كه مركز آن در آمريكا قرار دارد، اعلام كرده كه در عربستان 95 درصد بناهايي كه عمر آنها به صدها سال پيش باز مي گردد، طي دو دهه گذشته تخريب شده است. اين در حالي است كه مقامات سعودي مدعي هستند اين تغييرات بخشي از پروژه نوسازي شهر و به نفع حجاج است.
مقامات سعودي علاوه بر مكه، براي "توسعه" مدينه منوره بهويژه مسجد پيامبر اعظم (ص) و آرامگاه مطهر ايشان نيز برنامه دارند.
خانه اي كه روزي متعلق به خديجه همسر پيامبر اعظم (ص) بود نيز بخشي از دستشويي عمومي حجاج شده است.
شهرهاي مقدس مكه و مدينه در سال 1924 زير سلطه آل سعود قرار گرفتند. از آن زمان اين دو شهر تاريخي به صورت برنامه ريزي شده از سوي وهابيت در معرض تخريب قرار گرفته اند.
آل سعود از وهابيت به عنوان ايدئولوژي استفاده كرده و با مطرح كردن بهانه هايي مجوز تخريب را صادر مي كند؛ حتي زماني كه مسئله به آثار دوران پيامبر اسلام (ص) مربوط باشد، آن را با ادعاي نوسازي و طرح توسعه توجيه مي كند.
منبع:العالم