اماکن تاریخی مدینه گنجینه پند ها و درس ها(3)؛

ستون توبه، نماد تحول و بازگشت به سوی خدا

مسجد النبی(ص) نیز مانند تمام ساختمان ها درارای ستون هایی بود که سقف آن بر روی آن ها استوار می شد. برخی از این ستون ها در طول زمان دارای ویژگی هایی شدند که اکنون نیز یاد و خاطره آن ها زنده است و در گذر زمان نیز باقی خواهد ماند.

به گزارش سرويس انديشه پايگاه اطلاع رساني حج، اگر چه اين ستون ها در تجديد بناهاي مختلف تغيير شكل داد اما با نام خاص خودشان شناخته مي شوند و اكنون نيز از ستون‌هاي ديگر متمايز و مشخص اند.
هربار كه مسجد بازسازي مي شد، محل اين ستون ها تغييري نمي كرد، جز اين كه ستون هاي قديمي جاي خود را به ستون هاي جديد مي داد.
با توسعه مسجد، ستون هاي جديدي نيز اضافه مي شد به طوري كه اكنون نزديك به دو هزار و 104 ستون در مسجد وجود دارد.
ستون هايي كه در محل قديمي مسجد، در قسمت جنوبي آن قرار داشته، اكنون با رنگ سفيد از بقيه ستون ها متمايز شده اند. يكي از اين ستون ها به نام ستون توبه است.
ستون توبه يادآور ماجراي مربوط به "بشير بن عبدالمنذر انصاري" يكي از اصحاب رسول خدا)(ص) است كه به "ابولبابه" مشهور است.
در سال پنجم هجرت، زماني كه احزاب مشرك به مدينه يورش آوردند و در شمال مدينه با خندق روبرو شدند، به فكر اتحاد با يهوديان بني قريظه افتادند كه در قسمت جنوبي مدينه ساكن بودند.
اين قوم يهود، مي توانستند با گشودن دروازه هايشان، احزاب را به مدينه راه دهند. در حالي كه يهود بني قريظه با رسول خدا(ص) پيمان داشتند، با مشركان همراهي كردند. پس از خاتمه حمله احزاب، رسول خدا(ص( به سراغ بني قريظه رفت و آنان را در محاصره قرار داد. ابولبابه از طرف رسول خدا(ص) نزد بني قريظه رفت تا با آنان سخن بگويد. وي از روي بي توجهي به اشاره، به آنان گفت: چون نقض عهد كرده اند، مرگ در انتظار آنهاست.
اين سخن مي توانست بني قريظه را به دفاعي سخت در برابر مسلمانان وادار كند. ابولبابه كه خود متوجه خطاي خويش شده بود، از قلعه بني قريظه خارج شد و مستقيم به سوي مسجد رفت و خود را به يكي از ستون ها بست و شروع به گريه و زاري كرد و نماز خواند.
و نقل است كه به دنبال اين تضرع و توبه، خداوند آيه اي را نازل كرد و به اين ترتيب نام ستون توبه براي هميشه تاريخ ماندگار شد.
"مجتبي نجفي" با بيان اين كه درس اصلي ستون توبه بازگشت انسان به سوي اوست، مي گويد: ديدن ستون توبه كافي نيست بلكه بايد انسان گنهكار همچون ابي لبابه اظهار ندامت كند و تصميم بگيرد كه مسير درست را در پيش بگيرد.
وي ادامه مي دهد: اين ستون ها، تابلو راهنما و عناوين مشيرند كه بايد بدان توجه و راه درست را انتخاب كرد.