سرپرست حجاج ایرانی:
سنت های پسندیده نوروز مورد تاکید اسلام است
نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی در جلسه هفتگی کارکنان و کارمندان بعثه و سازمان حج اظهار داشت: انشاءالله سال جدید برای ملت شریف ایران، سالی همراه با موفقیت ، سربلندی و پیروزی روز افزون باشد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، حجت الاسلام والمسلمين سيد علي قاضي عسكر در ادامه به سنت هاي پسنديده اي كه در نوروز وجود دارد اشاره كرده و افزود : روش اسلام اين است كه سنت هاي خوب گذشته را حفظ نمايد . از همين رو سنت هاي پسنديده اي كه در نوروز وجود دارد را مورد تاييد قرار داده است.
سرپرست حجاج ايراني از خانه تكاني و نظافت منازل در آستانه سال نو به عنوان يكي از سنت هاي پسنديده ياد كرده و اظهار داشت: نظافت و پاكيرگي در اسلام نه تنها در ايام عيد بلكه در تمام سال مورد تاكيد اسلام قرار دارد و اين جمله را كه بارها شنيده ايد" النظافة من الايمان: نظافت بخشي از ايمان است"، نشانگر اهميت بحث پاكيزگي در اسلام است.
وي افزود: در برخي از روايات، نظافت و پاكيزگي در زمره اخلاق انبياء دانسته شده است. حتي به مصاديقي از نظافت و اهميت پاكيزگي نيز اشاره شده است .مثلا در روايتي اين چنين آمده كه نظفوا بيوتكم من حوك العنكبوت :خانه هاي خود را از تارهاي عنكبوت پاك كنيد. همچنين توصيه اسلام در مورد نحوه لباس پوشيدن نيز اين بوده كه مسلمانان همواره لباس هاي پاكيزه و مرتب بپوشند و از ژوليدگي بپرهيزند. اين تعبير نيز وجود دارد كه : خذوا زينتكم عند كل مسجد :وقتي كه انسان به مسجد مي رود بايد لباس تميز و مرتب بر تن داشته باشد .
سرپرست حجاج ايراني در مورد معطر بودن انسان به دستوراتي از اسلام اشاره كرده و اظهار داشت : در اسلام تاكيد بسياري شده است كه افراد خود را معطر نموده و سپس در مساجد و اماكن عمومي حضور يابند تا مبادا بوي بد بدن آنها موجب آزار ديگران گردد. بخصوص در مورد بوي بد دهان تاكيد شده كه افراد حتما مسواك زده تا در هنگام معانقه موجب آزار ديگران نشوند و اين مساله به حدي داراي اهميت است كه از رسول خدا نقل شده كه فرمودند اگر براي مردم مشقت نبود من آنها را امر مي كردم كه براي هر نمازشان يك بار مسواك بزنند .
وي در ادامه به حديثي از پيامبر استاد كرد و اظهار داشت : پيامبر اسلام از جايي عبور مي كردند. شخصي را ديدند كه سر و وضع نامرتبي داشت . خطاب به وي فرمود چه كسي گفته كه انسان نبايد از نعمت ها و مواهب الهي كه در اختيا ر او قرار داده شده است استفاده كند؟ استفاده از نعمت هاي خداوند جزء دين است .پيامبر اسلام (ص) وقتي مي خواستند از منزل خارج شوند چون در آن زمان آئينه وجود نداشت در آب نگاه مي كردند و سر و وضع خود را مرتب مي نمودند . در جايي ديگر از پيامبر اسلام (ص) نقل شده:" بنده چرك و ژوليده چه بد بنده اي است."
نماينده ولي فقيه و سرپرست حجا ج، افزود: در روايات آمده كسي كه موي خوب دارد بايد مرتبش كند وآن را گرامي بدارد زيرا موي خوب نعمت خدا است. البته اسلام با ان بخش هايي كه مربوط به خودنمايي و جلوه گري است مقابله مي كند .
وي اظهار داشت: از امام باقر (ع) نقل شده است "كنس البيوت ينفي الفقر: جارو كردن خانه سبب برطرف شدن فقر از زندگي مي شود ". و در جايي ديگر مي فرمايد :"شستن ظروف و جارو كردن درب منازل باعث روزي و رزق مي شود" .پيامبر نيز در اين باره فرموده اند:تنظفوا بكل ما استطعتم: هر مقدار توان داريد در رعايت نظافت بكوشيد.اين مساله شبيه اين آيه از قرآن است كه "و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه " كه در همان اهميت حوزه نظامي را براي نظافت و پاكيزگي نيز به كار گرفته اند .
سرپرست حجاج ايراني، يكي ديگر از سنت هاي پسنديده نوروز را ديد و بازديد و صله رحم عنوان كرده و اظهار داشت : صله رحم در اسلام بسيار مورد تاكيد قرار گرفته است.امروزه با زندگي پرمشغله اي كه در شهر هاي بزرگ گريبانگير افراد شده است، كمتر فرصتي براي ديدار با خانواده پيش مي آيد. مثلا برخي افراد در طول سال فرصت پيدا نمي كنند حتي با پدر ومادر خود ديدار نمايند .اما اسلام افراد را براي انجام صله رحم تشويق مي نمايد و حتي ديدار با برخي همسايگان را هم جزو صله رحم دانسته و اين امر سبب تقويت نوع دوستي در جامعه مي شود.
وي هديه دادن افراد به يكديگر و گردش در طبيعت را از ديگر سنت هاي پسنديده نوروز عنوان نموده و افزود :در روايات تاكيد شده است به همديگر هديه بدهيد زيرا اين امر سبب تحكيم و تقويت دوستي ها در جامعه مي شود.همچنين دين مبين اسلام رفتن به طبيعت را مورد تاكيد فراوان قرار داه است بطوري كه بيش از 14 آيه در اين مورد در قرآن وجود دارد . قل سيروا في الارض- افلم يسيروا في الارض و... كه مردم را به سير و سفر در جهان تشويق مي كند. اما گردشگري بايد هدفمند باشد و هر سفر دستاوردهاي مناسبي براي ما در پي داشته باشد.
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت در بخش ديگري از سخنان خود به مساله شادي و شادماني در جامعه اختصاص داد و اظهار داشت :نبايد اين گونه تصور شود كه شادي و شادماني در جامعه عملي مذموم و ناپسند است زيرا اسلام ديني است كه بر شادي و شادماني مردم تاكيد بسيار داشته است. متاسفانهآنگونه كه به غم و عزا در جامعه ما اهميت داده مي شود به مساله شادي و شادماني توجه نمي شود . در مراسم عزاداري همه افراد بسيج مي شود و البته اين كار پسنديده اي است اما مي بينيم در مراسم هاي شادي همچون ولادت پيامبر(ص) و ائمه معصومين عليهم السلام اين حضور و مشاركت آنچنان پر رنگ نيست.
وي افزود: در روايتي آمده است در بهشت خانه اي وجود دارد به نام "دار الفرح "يا "خانه شادي" و كساني وارد اين خانه مي شوند كه در دنيا يتيمان را خوشحال كرده باشند .در ادامه اين روايت آمده است كساني وارد اين خانه مي شوند كه بچه ها را خوشحال كرده باشند. هديه اي كه در ايام عيد به بچه ها داده مي شود و آنها را خوشحال مي كند مي تواند مصداق اين روايت باشد . در روايتي ديگر نيز آمده است : " هركس مومني را خوشحال كند مرا خوشحال كرده و هر كس مرا خوشحال كند خدا را خشنود كرده است . "يعني از نظر اسلام ايجاد سرور و شادماني در جامعه و خوشحال كردن مردم تا اين اندازه اهميت دارد.
امير الحاج جمهوري اسلامي ايران، بر لزوم رعايت حدود و مرزهاي شادماني و شادي در جامعه نيز تاكيد كرد و اظهار داشت : ايجاد شادي و شادماني به هر قيمتي كار درستي نيست. هر چيزي حد و مرز خود را دارد . پيامبر اسلام (ص) هميشه متبسم و خندان بودند. اما هيچ گاه قهقهه نمي زدند و وقار در چهره و رفتار ايشان وجود داشت و با تبسم با مردم روبرو مي شدند اما وزانت خود را از دست نمي دادند.
وي در ادامه افزود : آن روزي كه معصيت خدا نشود ان روز عيد است . يعني مي توانيم شاد باشيم و ديگران را شادمان كنيم ، خانه ها را تميز كنيم ، به مسافرت برويم ، ديد و بازديد داشته و صله رحم داشته باشيم ،اما حد و مرز دين را نيز رعايت كنيم و آلوده به گناه نشويم.
نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني، بر ضرورت استفاده از مواهبي كه در طبيعت وجود دارد تاكيد كرده و اظهار داشت : بايد ار مواهب طبيعت استفاده نمود ولي در عين حال بايد از محيط زيست نيز محافظت كرد. روايات زيادي در مورد نحوه رفتار با طبيعت و محيط زيست وجود دارد.