وظایف شیعیان در تقارن ایام فاطمیه و عید نوروز چیست؟
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی بعثه مقام معظم رهبری با بیان اینکه حضرت فاطمه (س) کلید آفرینش بوده و وقوع سال جدید فعل و انفعال عبرتآموز طبیعت است، گفت: رفتن به سمت زندگی پاک، بر مدار حضرت صدیقه طاهره است.
دكتر حشمتالله قنبري، استاد دانشگاه و معاون توسعه مديريت و منابع انساني بعثه مقام معظم رهبري، به بحث و بررسي مسئله تقارن ايام فاطميه و عيد نوروز پرداخت.
نظر شما درباره تقارن ايام فاطميه و عيد نوروز و نوع برخورد مردم با اين مسئله و وظيفه آنها در اين باره چيست؟
قنبري: فاطمه كبري سلام الله عليها شرط عزت اولاد آل علي است؛ كسي كه همه موجوديت خود را به پاي اقامه ولايت حق و اميرالمومنين گذاشت و مهمترين دستاوردش ولايتمداري بود، از طرفي سال نو جريان فعل و انفعال طبيعي طبيعت است؛ زمان و عمر در طي سال مي گذرد و هر كدام از ما متناسب با سن خود اين فعل و انفعال طبيعي را ديده ايم و اگر زنده باشيم بقيه آن را هم خواهيم ديد؛ اين دو مفهوم و محتوا با هم فرق مي كنند.
فاطمه زهرا (س) كليد آفرينش بوده، اما وقوع سال جديد فعل و انفعال عبرت آموز طبيعت است؛ نوروز را كه آيه اي از آيات الهي است بايد به فال نيك گرفت و حقايق آن را درك كرد؛ زنده بودن و مرگ را از آن استخراج كرد و عبرت گرفت و به سمت زندگي پاك رفت.
رفتن به سمت زندگي پاك بر مبنا و مدار حضرت صديقه طاهره است، اگر او نباشد و مفاهيم قرآن و فرمايشات پيامبر اكرم و اهل بيت نباشد، اين فعل و انفعال طبيعي حتي براي همه حيوانات و جمادات عالم نيز نخواهد بود.
وظايف شيعيان در چنين تقارن هايي چيست؟
قنبري: وظايف شيعيان احياي امر ائمه است كه با تعظيم شعائر اسلامي، عمل كردن به راه و رسم پيغمبر و تمسك و تبعيت و تأسي از حضرت صديقه طاهره محقق مي شود؛ با اين امور مي توان به طرف زندگي پاك رفت.
اولين مسئوليت و وظيفه شيعه واقعي تحصيل معرفت و افزودن آگاهي و بصيرت به حقايق ائمه و اهل بيت است. شيعه واقعي وقتي كه شناخت را با عمق جان ميپذيرد با سويداي دل و همه وجود و تمام جوارح به آنها عمل ميكند و راه و رسم آنها را در زندگي خودش جريان ميدهد؛ شيعه واقعي اين چنين است.
اين كه امام رضا (ع) فرمودند به حزن اهل بيت محزون باشيد و به شاديشان شاد، در چنين مواردي چگونه مصداق مي يابد؟
قنبري: محزون شدن به حزن اهل بيت و شاد بودن در شادي آنها تظاهر به همراهي با اهل بيت است؛ به اين معني كه حزن و سرور ما با حزن و سرور اهل بيت رنگ بگيرد، اما محتواي آن عمل كردن به فرمايشات ايشان و پذيرفتن ولايت اهل بيت است.
بعضي از سنت هاي نوروز سنت هاي اسلامي است؛ مثل صله رحم، ديد و بازديد بزرگترها و دستگيري از مستمندان و محرومان، اينها از سنت هاي اسلامي است كه زمان هم ندارد و نيز در منافات با ارزش هاي اسلامي نيست.