گزارشی از بزرگترین آشپزخانه ایران در مدینه
جایی که روزانه برای 12 هزار نفر، غذا پخته میشود + عکس
در جادهای که از حاشیه بقایای قصر «عروه بن الزبیر» میگذرد، کارخانه کترینگ غذایی الدخیل (مصنع الدخیل للتموین غذایی) قرار گرفته که بزرگترین آشپزخانه ایران در مدینه بهشمار میرود.
به گزارش خبرنگار اعزامي پايگاه اطلاعرساني حج از مدينه، پخت روزانه 24 هزار وعده غذايي (ناهار و شام) در ايام برگزاري عمرهمفرده يك برنامه عادي كاري در اين آشپزخانه بهشمار ميرود كه به گفته مسوول امور تغذيه ستاد عمره مدينه، ساعتي هم تعطيلبردار نيست. ساعت كاري از چهار صبح تا 18 عصر است، اما برخي غذاها اقتضا ميكند كه تعدادي از آشپزها شبها را نيز در آشپزخانه بگذارند.
«لوبياپلو» برخلاف ظاهر سادهاش يكي از اين غذاهاي 24 ساعته است؛ اين را مهدي اميري ميگويد كه در حاشيه ديدار نماينده بعثه مقاممعظمرهبري در مدينه به پرسشهاي خبرنگار ما پاسخ ميدهد و ميافزايد كه الدخيل به همراه زين تامينكننده امورغذايي مدينه است و زين در هر وعده غذايي حدود هشت هزار و الدخيل 12 هزار غذا طبخ ميكند؛ الدخيل تا 20 هزار غذا نيز در روز ظرفيت دارد.
روزانه پنج درصد غذاي رژيمي در همه هتلهاي تحت پوشش ستاد عمره توزيع ميشود و طبخ و توزيع غذا كاملا ايراني است؛ 50 آشپز در الدخيل و 38 آشپز در زين حضور دارد و تنها از خدمه غيرايراني براي شستوشو و نظافت استفاده ميشود.
اميري توضيح ميدهد كه برنامه غذايي، متناسب با برنامه عمره شش روزه تهيه شده، تا هيچ زائري نه غذاي تكراري بخورد و يا برنامه بهگونهاي نباشد كه غذايي را نخورد.
انبار بزرگ الدخيل مملو از مواد اوليه زيادي است كه برخي از آنها ايراني است و بخشي ديگر غيرايراني؛ آلو، زرشك، زعفران، لوبيا، سماق، سبزيجاتغذايي و... از جمله مواد ايرانياند.
گوشت قرمز بهصورت ذبح روزانه تهيه ميشود و مرغ و ماهي از كارخانههاي موادغذايي. در كشتارهگاه مدينه كارشناسان ايراني بر فرآيند ذبح دامها نظارت ميكنند.
تغيير نحوه و ميزان مصرف مواد غذايي از جمله مهمترين مسائل مرتبط با آشپزخانههاست؛ در مدينه روزانه براي هتلهاي دانشجويي حدود 800 وعده برنج بيشتر سرو ميشود و طي سالهاي اخير روند مصرف برخي از مواد غذايي بهويژه در وعده صبحانه بهنحوي مطلوب اصلاح شده است.
مسوول امور تغذيه ستاد عمره مدينه نكتهاي خاص را هم متذكر ميشود و آنهم اينكه غذاپختن صرفا يك امر اجرايي نيست و اگر چنين مقدمهاي براي ايجاد آسايش زائران فراهم نشود، اصلا امكان زيارت آسوده و آسان از زوار گرفته ميشود.
اين روزها قميها در الدخيلاند و اصفهانيها در زين. گردش منطقهاي و گروهي آشپزها هم از ديگر نكات جالبتوجه و حساس در طبخ غذاست بهگونهاي كه 12 هزار سليقه غذايي را بايد تامين كرد و رضايت همگاني را نيز بهدست آورد.