قرض برای حج برای چه کسانی واجب است؟
دبیر کمیته فقهی حج گفت: به نظر برخی از علما اگر کسی که مستطیع نیست برای انجام اعمال حج قرض کند به صورتی که بتواند این قرض را به سادگی بپردازد بعد از قرض کردن و ثبت نام در حج تمتع، مستطیع خواهد شد و حجش را اگر چه در حقیقت مستطیع نیست، باید با نیت واجب و حجة الاسلام به جا بیاورد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري، حجت الاسلام و المسلمين ظهيري دبير كميته فقهي حج در خصوص مساله استطاعت كه در سال جاي به دليل دو برابر شدن هزينههاي حج تمتع زائران و كساني كه مستطيع بودند را دچار مشكل كرده است گفت: كساني كه امسال عازم حج تمتع هستند به چند دسته تقسيم ميشوند. دسته اول كساني هستند كه قبلا مستطيع بودند و ميتوانستند با خريد فيش آزاد حج به صورت آزاد به حج بروند. اين دسته از افراد بنا بر نظر همه مراجع بايد حج بروند حتي اگر ديگر مستطيع نباشند. اينها بايد در هر صورت حجة الاسلام را به هر نحوي كه شده است به جا بياورند.
وي ادامه داد: دسته دوم نيز كسانياند كه مستطيع هستند و به نظر همه مراجع عظام بايد حج را به نيت حجة الاسلام به جا بياورند. دسته سوم كه در آن اختلاف نظر بين علما وجود دارد كساني هستند كه مستطيع نبود ولي فيش حج خريدند و الان كه نوبت آنها شده نيز مستطيع نيستند اما با قرض توانستند هزينه سفر حج را كامل كنند. به نظر همه مراجع قبل از قرض كردن قطعا مستطيع نيستند اما زماني كه قرض كردند و در دايره زائرين قرار گرفتند بين علما اختلاف وجود دارد كه آيا آنها ميتوانند نيت حجه الاسلام و حج واجب بكنند يا خير. به نظر امام راحل، آيات عظام بهجت، سبحاني و نوري هرگز مستطيع نيست و حجي كه انجام ميدهند به عنوان حج مستحب است و حج واجب نيست. اما به نظر آيات عظام خويي، رهبري، وحيد، زنجاني، صافي، گلپايگاني، فاضل، جوادي آملي، هاشمي شاهرودي، مظاهري اصفهاني هرگاه بتواند وام و قرضي را كه براي حج گرفته به راحتي و لو بعد از برگشتن بپردازد مستطيع است و حج آنها، حج واجب يا حجه الاسلام شمرده خواهد شد.