هشداری در خصوص نام نویسی زائران در کاروان های زیارتی آزاد

کاروان های که با عنوان آزاد و خارج از سیستم حج و زیارت به کربلای معلی اعزام می شوند، از هیچ گونه خدمات درمانی بیمه بهره مند نیستند و تمام خدمات درمانی آنها به شکل آزاد و با هزینه خودشان است.

  
به گزارش خبرنگار اعزامی پایگاه اطلاع‌رسانی حج از کربلای معلی، این روزها با توجه به تعطیلات نوروز و ورود گسترده زائران ایرانی برای زیارت اماکن مقدسه در سرزمین عراق، کاروان هایی با عنوان آزاد و خارج از نظارت سازمان حج و زیارت اقدام به بردن زائران به عتبات عالیات می کنند.
 
این کاروان ها بدون در نظر گرفتن ملاک های لازم برای یک سفر مطلوب اقدام به آوردن زائران کرده اند که این اقدام افزون بر اینکه نسبت به خدمات بسیار کم و با کیفیت نازل، هزینه زیادتری را برای مسافران به همراه داشته، خطرات مختلفی همچون مشکلات جانی، مالی و اخلاقی برای زائران در پی داشته است.
 
از روزی که به عنوان خبرنگار وارد کربلای معلی شدم، موارد بسیاری را شاهد بودم که زائران آزاد شکایت های خود را از مدیر کاروانی که آنها را به عراق آورده بود، به حراست حج و زیارت و یا حراست بعثه مقام معظم رهبری در عراق منتقل می کردند و خواستار کمک رسانی این عزیزان بودند.
 
یکی از شکایت هایی که بیش از همه مطرح می شد، کلاهی بود که بر سرشان رفته بود؛ یا می گفتند از ما هزینه زیاد گرفته اند، اما در مقابل خدمات بسیار اندکی را ارائه داده اند و یا می گفتند دار و ندار ما را به بهانه گرفتن هتل و خرید ارز از دستمان گرفته و پا به فرار گذاشته اند.
 
حال اینکه مشکلات دیگری نیز برای این عزیزان وجود دارد که می توان به سخن دکتر علی حیدری معاون عتبات عالیات مرکز پزشکی حج و زیارت اشاره کرد که درباره حوادث تروریستی و کشته و زخمی شدن زائران ایرانی در این حوادث گفته بود هزینه درمانی زائران خارج از پوشش حج و زیارت برعهده خودشان است.
 
وی با تاکید بر اینکه علاقه مندان برای زیارت باید تحت پوشش سازمان حج و زیارت ثبت نام کنند، خاطرنشان می کند که کاروان های که با عنوان آزاد و خارج از سیستم حج و زیارت به کربلای معلی اعزام می شوند، از هیچ گونه خدمات درمانی بیمه بهره مند نیستند و تمام خدمات درمانی آنها به شکل آزاد و با هزینه خودشان است.
 
اگرچه معاون عتبات عالیات مرکز پزشکی حج و زیارت بر این نکته تصریح دارد که هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در مواقع بروز خطر برای زائران کشورمان خدماتی را ارائه می دهد، اما می افزاید که این عزیزان پس از بازگشت به ایران، در صورتی که نیاز به ادامه خدمات درمانی آنان باشد، باید تمام هزینه های درمانی را خود به شکل فردی تقبل کنند.
 
وی یادآوری می کند که ورود کاروان های آزاد به سرزمین عراق برای زیارت عتبات عالیات مشکلات عدیده ای را برای زائران ایجاد می کند، همچنین این زائران در ادامه سفر خود نیز از برقراری امنیت توسط نیروهای امنیتی عراق برخوردار نیستند و احتمال هرگونه حادثه برای آنها وجود دارد.
 
سفر با گروه های که به اسم ایرانگردی و جهانگردی عازم عراق می شوند آسیب های دیگری را نیز به دنبال دارد که از جمله می توان به عدم امنیت، عدم رعایت استانداردهای مسکن و بهداشت، نبود رستوران خوب و خدمات هتلینگ مناسب، عدم سرویس دهی بهینه در امور تغذیه، پایین بودن کیفیت غذا و اخذ هزینه های خارج از تعرفه اشاره کرد.
 
اگرچه یکی از دلایل هموطنان برای سفر با کاروان های آزاد افزایش طول سفر است، اما متأسفانه به سبب اینکه هیچ کنترلی بر ورود و خروج این کاروان ها صورت نمی گیرد، در صورت هر گونه حادثه ای، بعثه مقام معظم رهبری، سازمان حج و زیارت و یا ستاد شمسا را ملجأ و پناهگاه خود می دانند و برای رفع مشکل به این عزیزان مراجعه می کنند که نمونه های بسیاری را شاهد بوده ام.
 
پیش از این نیز نماینده سابق سازمان حج و زیارت در عراق با بیان این که کاروانهایی که تحت عنوان آزاد و خارج از نظارت سازمان حج و زیارت اقدام به بردن زائران به عتبات عالیات می کنند، هزینه زیادتری طلب کرده، اما خدمات بسیار کم و با کیفیت نازل ارائه می دهند، نسبت به این قضیه هشدار داده بود.
 
جواد خانی اظهار می دارد که زائران کاروانهای تحت نظارت سازمان حج و زیارت در سفر به عتبات از پوشش های بیمه ای که لازمه سفر به کشوری چون عراق است، بهره مند می شوند و خدماتی مانند تغذیه و حمل و نقل سازمان یافته و مرتب به آنها ارایه می شود و از خدمات تبلیغی و دینی بهره مند هستند.
 
وی که در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی حج سخن می گفت، می افزاید: آشپزخانه های متمرکز سازمان حج و زیارت در عراق از زائران ایرانی با غذاهای ملی پذیرایی می کنند و مواد مورد استفاده در تولید غذا در آنها از بهترین نوع و تحت مراقبت های بهداشتی است.
 
نماینده پیشین سازمان حج و زیارت درعراق ادامه می دهد: کاروانهای آزاد، زائران خود را در هتل هایی اسکان می دهند که از بهداشت و خدمات لازم برخوردار نیست و زائران نیز اغلب تنها به جهت شوق زیارت از آن چشم پوشی می کنند، ولی همواره این مشکل را در نظر دارند.
 
خانی همچنین مسأله بهداشت و درمان را از دیگر مشکلات کاروان های آزاد دانسته و می گوید: اگربرای زائری در عراق مشکلی بهداشتی و درمانی پیش آید، کمترین هزینه برای یک شب بستری شدن در بیمارستان و یا حتی یک ویزیت ساده پزشک کمتر از 100 دلار نیست و کاروانهای آزاد تعهدی در این زمینه ندارند.
 
و این در حالی است که بیش از یک هزار و 400 شرکت زیارتی معتبر برای ثبت نام زائران عتبات عالیات در شهرهای مختلف فعالیت می کنند و علاقه مندان می توانند ظرف کمتر از دو ماه به کربلای معلی مشرف شوند و افزون بر امکانات مناسب حمل و نقل، بهداشت، اسکان و تغذیه خوب، در سوانح جاده ای، حوادث تروریستی و مشکلات دیگر تحت پوشش بیمه قرار گیرند.


| شناسه مطلب: 3814