ماه رمضان، ماه دعاست؛
ای بنده خدا، دعا کن تا صحبتی کرده باشی
ای بنده خدا؛ دعا نکن، فقط برای اینکه مستجاب شود؛ دعا کن تا صحبتی کرده باشی، صحبتی با دوست ...؛ چراکه در نوشته شهید کلام، «استاد مطهری» به این سوال پاسخ داده شده که وقتی دعاهایمان در بسیاری از موارد مستجاب نمیگردد یا جوابی از خداوند نمیشنویم، چرا باید دعا کنیم.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، حجتالاسلام وحيد محقق پژوهشگر ديني همزمان با ايام پر خير ماه مبارك رمضان، يادداشتي با عنوان «اي بنده خدا، دعا كن تا صحبتي كرده باشي» را در اختيار پايگاه اطلاعرساني قرار داد كه متن كامل آن در ادامه آمده است:
ماه رمضان، ماه دعاست. اينكه انسان در دنياي پر از مشغوليتهاي فكري و گرفتاريهاي روزمره و در بين زرق و برقها و دلفريبيها، كسي را دارد تا بتواند در هر لحظهاي كه خواست به او پناه ببرد، با او درد دل كند و از او سوال و درخواست نمايد، لطف بزرگ خالق است؛ به همين دليل حضرت پيامبر (ص) عاجزترين و ناتوانترين انسانهاي روي زمين را كسي ميداند كه از دعا و صحبت با خداوند عاجز باشد. (إِنَّ أَعْجَزَ النَّاسِ مَنْ عَجَزَ عن ِالدُّعَاءِ.)
بسيار هستند كساني كه از انجام خيلي كارها عاجز و ناتوان هستند اما اهميت فرمايش رسول اكرم (ص) اينجا مشخص ميشود كه از تمامي انسانها عاجزتر و ناتوانتر كسي است كه از صحبت كردن با خداوند خود عاجز است.
آري؛ انسان چقدر بايد به نقطه عجز نزديك شود كه يا فرصت صحبت با معبود را نداشته باشد و يا اينكه نتواند با او حرف بزند. جالب اينجاست كه خداوند متعال بارها تأكيد ميكند كه «بندگان من به سمتم بياييد و مرا صدا كنيد كه من به خوبي پاسخ شما را ميدهم.» (وَ قَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ.)
همين اهميت ويژه دعا و صحبت كردن با خداوند در ماه مبارك رمضان است كه پيامبر اكرم (ص) در قسمتي از خطبه آخر ماه شعبان ميفرمايند: «دعاهاي شما در آن (ماه رمضان) مستجاب است پس درخواست كنيد از پروردگار خود به نيتهاي درست و دلهاي پاكيزه از گناهان ... »
حضرت محمد (ص) در بيان اهميت ماه رمضان، ميفرمايند كه يا ايها الناس بدانيد ماهي كه پيش رو داريد ماه بركت، رحمت و آموزش است. ماهي است كه نزد خدا بهترين ماهها، روزهايش بهترين روزها و ...» اما اولين دستور حضرت براي انجام كاري در اين ماه عظيم و شريف چيست؟ «دعاهاي شما در آن مستجاب است پس درخواست كنيد ...»
آري اولين عملي كه در تمامي لحظات زندگي و به خصوص در لحظات و دقايق ماه رمضان نبايد از آن غافل بود دعا، مناجات و صحبت با خداوند است.
حضرت علي عليهالسلام در وصيت به فرزند خود امام حسن عليهالسلام ميفرمايند: «بدان آن كسي كه ملكوت و خزائن دنيا و آخرت در دست اوست، به تو اجازه داده است تا او را بخواني و اجابت دعاي تو را ضمانت كرده است و به تو فرمان داده است كه از او بخواهي تا به تو عطا كند و او مهربان و بخشنده است، ميان تو و خودش، حجابي ننهاده و تو را به آوردن واسطه و ميانجي، وادار نكرده است... سپس كليد خزائن و گنجينههايش را كه همان دعا و خواستن از اوست، در اختيار تو نهاده است پس هرگاه تو بخواهي، با دعا كردن، در همان گنجينههاي او را ميگشايي.»
اي بنده خدا؛ دعا نكن كه مستجاب شود؛ دعا كن تا صحبتي كرده باشي، صحبتي با دوست ...؛ چراكه در نوشته شهيد كلام، «استاد مطهري» به اين سوال پاسخ داده شده كه وقتي دعاهايمان در بسياري از موارد مستجاب نميگردد يا جوابي از خداوند نميشنويم، چرا بايد دعا كنيم.
تعبير استاد اين چنين است: «براي انسان هم خود دعا مطلوب است و هم وسيله؛ يعني دعا هميشه براي استجابت نيست، دعا اگر هم استجابت نشود در واقع استجابت شده پس خودش مطلوب است. همين اينكه بنده مومن خداوند به سمت او رفته، توفيق مناجات با او را داشته است، اين خود مطلوب است.»