ریشه و تاریخ پیدایش تشیع از نگاه آیت‌الله سبحانی

کتاب «الشیعة فی موکب التاریخ» تألیف حضرت آیت‌الله العظمی سبحانی با عنوان «شیعه در گذر تاریخ» از سوی عبدالحسین بینش به فارسی برگردان و به همت حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت منتشر شده است.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، كتاب «الشيعة في موكب التاريخ؛ دراسة موضوعية في نشأة الشيعة في ضوء الكتاب و السنة و التاريخ» تأليف حضرت آيت‌الله العظمي جعفر سبحاني با عنوان «شيعه در گذر تاريخ» با ترجمه عبدالحسين بينش در يك ديباچه و سه فصل منتشر شده است.
اين كتاب با ادله متقن و وافي شيعه را پيروان واقعي علي بن ابي طالب عليه‌السلام و فرقه ناجيه معرفي كرده و چنان‌كه از نام كتاب پيداست، در گذر تاريخ به بررسي آن پرداخته است.
حضرت آيت‌الله سبجاني با تأليف كتاب ارزشمند «الشيعة في موكب التاريخ دراسة موضوعية في نشأة الشيعة في ضوء الكتاب والسنة و التاريخ» به بررسي تاريخ پيدايش مذهب اماميه پرداخته و آن را از دريچه قرآن كريم، روايات و تاريخ بررسي كرده است.
در بخشي از ديباچه اين اثر آمده است: «رسول خدا صلي الله عليه و آله در امر رسالت و تثبيت پايه‌هاي نهضت خويش، رنج بسيار كشيد؛ هرچند گردباد سهمگين توطئه دشمنان، همواره بر نهضت و شريعت ايشان محيط بود، اما سنت الهي بر آن بود تا از افول نور خويش جلوگيري كند و آن را از شر مشركان و منافقان حفظ نمايد».
اين نوشتار مي‌افزايد: «از طرفي امت اسلام نيز پس از رحلت رسول خدا صلي الله عليه و آله مانند همه امت‌ها مشمول سنت ابتلا و آزمايش شد تا نشان دهد كه مردم، چگونه اراده و اختيار خود را به كار مي‌گيرند و با تمسك به ابزار هدايت، خود را از فتنه‌ها مي‌رهانند و كدام يك مدل افتخار امت ناجيه را به گردن مي‌آويزند».
ريشه تشيع و تاريخ پيدايش آن، فرض‌هاي خيالي درباره تاريخ تشيع و شيعه در دوران اموي و عباسي سه فصل اين كتاب را تشكيل مي‌دهد كه عنوان‌هاي شيعه در دوران بني‌اميه با دو تيتر اصلي «نامه امام حسين عليه‌السلام به معاويه» و «بيانيه معاويه به كار گزارانش» و نيز شيعه در دوران خلافت بني‌عباس از مطالب مهم فصل سوم اين كتاب يعني «شيعه در دوران اموي و عباسي» است.
در فصل نخست اين اثر و ذيل عنوان «سخنان رسول خدا صلي الله عليه و آله درباره شيعه» مي‌خوانيم: «مغازلي به سند خويش از انس بن مالك روايت كرده است كه رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود «از امت من هفتاد هزار تن بدون حساب به بهشت وارد مي‌شوند». آن‌گاه رو به علي كرد و گفت: «آنان شيعيان تو هستند و تو امام آنان هستي».
همچنين در بخش ديگري از اين عنوان آمده است: «ابن مردويه از علي عليه‌السلام نقل كرده است كه رسول خدا به من فرمود: «آيا قول خداي را نشنيده‌اي كه مي‌گويد كساني كه ايمان آورده و عمل صالح انجام داده‌اند بهترين مردم هستند. اينان تو و شيعيان تو هستيد و وعده‌گاه من و شما بر سر حوض است. وقتي كه امت‌ها براي پس دادن حساب بيايند، شما رو سفيديد».
در فصل دوم اين اثر نيز كه با عنوان «فرض‌هاي خيالي درباره تاريخ تشيع» تدوين شده است، هفت فرضيه شيعه و روز سقيفه، تشيع ساخته عبدالله بن سبأ، تشيع خاستگاه يا رنگ ايراني دارد، شيعه و روز جمل، شيعه و جنگ صفين، شيعه و آل بويه، شيعه و صفويان نقد و بررسي مي‌شود.
گفتني است، كتاب شيعه در گذر تاريخ در قطع رقعي، ۱۷۲ صفحه، شمارگان ۵۰۰۰ نسخه و به قيمت دو هزار و ششصد تومان از سوي مؤسسه فرهنگي هنري مشعر منتشر شده است.