تصحیح و بازنشر قدیمی‌ترین سفرنامه حج فارسی

حجت الاسلام رسول جعفریان از تصحیح قدیمی‌ترین سفرنامه حج فارسی‌زبان پس از سفرنامه ناصرخسرو خبر داد.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج به نقل از مهر، حجت الاسلام رسول جعفريان نويسنده، محقق و تاريخ‌پژوه از تصحيح قديمي‌ترين سفرنامه حج فارسي خبر داد و گفت: اين سفرنامه را بعد از سفرنامه ناصر‌خسرو مي‌توان قديمي‌ترين سفرنامه حجي دانست كه يك عالم فارسي زبان كه از فقهاي اهل بخاراست در سال۵۲۲ هجري قمري تاليف كرده است.
وي ادامه داد: در دوان گذشته سنتي وجود داشت كه وقتي شيخي به همراه مريدانش قصد سفر حج مي‌كردند، به هر شهري كه مي‌رسيدند به تمامي زيارتگاه‌هاي شهر نيز سر مي‌زدند و اعمال زيارتي آن را به جا مي‌آوردند.
اين سفر نامه كه توسط برهان الدين مشهور به ابن معازه نوشته شده است شرحي است از آنچه راوي در شهرهاي بخارا، مرو، سرخس، بسطام، ري، همدان، كرمانشاه، كوفه و مكه به ويژه در ارتباط با اماكن زيارتي آن مشاهده كرده و انجام داده است.
جعفريان افزود: در اين سفرنامه جداي از امكان زيارتي، گزارشي از جغرافياي هر شهر و مكان كه راوي در آن حاضر بوده است در كنار شرح حالي از علماي آن شهر درج شده است. در كنار اينها يك دوره اصول عقايد هل سنت در كنار بيان مناسك حج نيز توسط نويسنده در اين اثر قرار داده شده است و به نظرم به اين كار از نظر جغرافيايي رويه‌اي چند سويه داده است.
وي تاكيد كرد: خانواده برهان الدين (راوي اين كتاب) نيز از خانواده‌هاي مشهور بخارا بوده‌اند و پدرش نيز كه يكي از فقهاي بخارا به شمار مي‌رفت، در سال ۸۳۶ ه. ق به دست گورخان قراختايي گردن‌زده شده است.
حجت الاسلام رسول جعفريان در حال حاضر استاد دانشكده تاريخ دانشگاه تهران است و از وي نيز تاكنون بيش از ۱۵۰ عنوان كتاب و مقاله منتشر شده است كه وي به خاطر آنها تاكنون دوبار برگزيده جايزه كتاب سال جمهوري اسلامي نيز شده است.


| شناسه مطلب: 38662




حج سفرنامه