بررسی سرچشمه‌های شرک در کتاب «وهابیت و شرک»

کتاب وهابیت و شرک از سلسله مباحث وهابیت‌شناسی از سوی حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت منتشر شده است.


به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، وهابيت و شرك عنوان كتابي است از سلسله مباحث وهابيت‌شناسي به قلم علي اصغر رضواني كه با تدوين مركز تحقيقات حج و به همت مؤسسه فرهنگي هنري مشعر منتشر شده است.
يكي از موضوعات مهم كه در مصاديق آن بين وهابيان و ديگر علماي مذاهب اسلامي اختلاف عميق پديد آمده موضوع شرك است؛ زيرا وهابيان برخي از اعمال مسلمانان از قبيل استغاثه به اوليا و درخواست شفاعت از آنان را شرك مي‌پندارند در حالي كه ديگر علما نه تنها آنها را شرك نمي‌دانند بلكه در راستاي توحيد مي‌دانند.
كتاب وهابيت و شرك بر آن است تا با بررسي مباحثي همچون مفهوم‌شناسي شرك، اقسام شرك، حكم شرك در قرآن، سرچشمه‌هاي شرك، تاريخچه شرك و بت‌پرستي، شرك و مشركان صدر اسلام، اعتقادات مشركان از منظر قرآن، روايات و تاريخ و پاسخ به چند شبهه وهابيت درباره شرك به نقد اين ديدگاه بپردازد.
بخشي از اين كتاب به بيان مفهوم اصطلاحي شرك مي‌پردازد و توضيح مي‌دهد: «شرك در اصطلاح قرآني در مقابل حنيف به كار رفته است؛ حنيف به معناي ميل به استقامت است كه در توحيد تجلي مي‌يابد، از اين‌رو شرك در راه استقامت و اعتدال نيست، بلكه برخلاف فطرت سليم انسانيّت است».
در اين كتاب شرك در الوهيت، شركت در خالقيت، شرك در ربوبيت و شرك در عبوديت از اقسام شرك برشمرده شده است و با بيان اين مطلب كه شرك يا متعلق به عقيده است يا مربوط به عمل، آورده است: «شرك مربوط به عمل را شرك در عبادت و اطاعت مي‌نامند كه بر دو قسم شرك جلي و شرك خفي است».
در تعريف شرك در ربوبيت و شرك در عبادت و اطاعت مي‌خوانيم: «شرك در ربوبيت آن است كه انسان معتقد شود در عالم، ارباب متعددي است و خداوند متعال ربّ الارباب است و شرك در عبادت و اطاعت به اين معناست كه انسان خضوع و تذلّلش ناشي از اعتقاد به الوهيت يا ربوبيت كساني باشد كه براي آنها خضوع و تذلل و خشوع مي‌كند».
بخش ديگري از اين كتاب، پيروي از اوهام، حس‌گرايي، منافع خيالي و تقليد كوركورانه را از سرچشمه‌هاي شرك برشمرده و با اشاره به حكم شرك در قرآن آورده است: «شرك گناهي نابخشودني، ظلمي بزرگ، موجب حبط عمل، موجب سقوط از مقامات عالي، سبب محروميت از بهشت و گمراهي آشكار است».
گفتني است، كتاب وهابيت و شرك به قلم علي اصغر رضواني در قطع رقعي، ۱۹۲ صفحه، شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و به قيمت دو هزار و صد تومان از سوي حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت منتشر شده است.