چرا امام حسن (ع) با معاویه صلح کرد؟
تاریخ پژوه حوزوی گفت: اگر امام حسن علیهالسلام صلحنامه را نمیپذیرفتند، معاویه تمام شیعیان را کشته و اسلام را نابود میکرد، صلح امام حسن علیهالسلام برکات بسیار داشت که یکی از آن برکات حفظ اسلام از نابودی شدن بود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، حجتالاسلام سليماني، پژوهشگر تاريخ اسلام، در هفتمين جلسه از دوره كوتاه مدت امام حسن شناسي، كه در شبستان نجمه خاتون، حرم مطهر حضرت معصومه سلام الله عليها برگزار شد، به بررسي دلايل صلحنامه ايشان پرداخت و گفت: امام مجتبي عليهالسلام، به سبب مصلحت اسلام، حفظ جان شيعيان صلحنامه را پذيرفتند.
وي ادامه داد: اگر امام حسن عليهالسلام صلحنامه را نميپذيرفتند، معاويه تمام شيعيان را كشته و اسلام را نابود ميكرد، صلح امام حسن عليهالسلام بركات بسيار داشت كه يكي از آن بركات حفظ اسلام از نابودي شدن بود و فهم آثار مثبت اين صلح نيازمند بررسي و تفكر عميق است.
استاد حوزه و دانشگاه درباره دلايل حفظ اسلام به وسيله پذيرش صلحنامه از سوي امام حسن عليهالسلام، اظهار داشت: اگر اين امام همام صلحنامه را نميپذيرفتند، اختلاف در جامعه اسلام شكل گرفته و روميان نيز از فرصت بدست آمده استفاده كرده و به حكومت اسلامي حمله ميكردند و اين خود عاملي ميشد تا سرزمينها اسلامي به دست كفار بيفتد.
وي افزود: سستي ياران امام نيز از ديگر دلايل پذيرش صلحنامه از سوي اين امام همام بود، در تاريخ نقل شده، از چهل هزار شمشير زن كوفي تنها دوازده هزار نفر حاضر به شركت در جنگ با معاويه شدند.
حجتالاسلام والمسلمين سليماني خستگي جنگ و دنيا زدگي را از مهمترين دلايل شركت نكردن افراد در جنگ امام حسن عليهالسلام عليه معاويه دانست و خاطرنشان كرد: در زمان امام دوم ماهيت مسلمانان دنيا زدگي شده بود، يعني افراد به جاي اينكه به فكر آخرت خود باشند به فكر دنيا و ساختن آن بودند.
وي تصريح كرد: وقتي مردم در معرض امتحانات آسان قرار بگيرند، دنيا زده شده و ديگر توان انجام كارهاي بزرگتري را نخواهند داشت، در دوران خلفا مردم راحت طلب شده بودند، از اينرو در دوران امام حسن عليهالسلام ديگر طاقت تحمل امتحانات سخت را نداشته و حاضر به جنگ با معاويه نشدند.
پژوهشگر تاريخ اسلام ناهمگوني سپاه امام حسن عليهالسلام و خيانت عبيدالله بن عباس را از ديگر دلايل پذيرش صلحنامه از سوي امام خواند و گفت: سپاه امام مجتبي عليهالسلام از شيعيان، خوارج، منافقان و افراد سست تشكيل شده بود و هماهنگي چنداني ميان اين افراد وجود نداشت.
وي ادامه داد: همچنين دسيسههاي معاويه و فرستادن پيكهاي مختلف از عوامل مهم در سست شدن حمايت مردم از امام شد، از اينرو امام مجتبي عليهالسلام براي حفظ اسلام و شيعيان چارهاي جز پذيرش صلحنامه نداشتند، اگر ايشان جنگ ميكردند چيزي از اسلام ناب محمدي باقي نميماند.
استاد حوزه و دانشگاه درباره مفاد صلحنامه و بركات اين صلح، خاطرنشان كرد: در اين صلحنامه امام حسن عليهالسلام از معاويه خواسته بودند كه نسبت به سنت پيامبر صلي الله عليه و آله و خلفاي صالح مقيد باشد، براي خود جانشين انتخاب نكند، سهم بنيهاشم را بپردازد، ثروت خزانه كوفه را مصادره نكند، به ياران امام علي عليهالسلام آزار نرساند، به مردم شام و حجاز آزار نرساند و در آمد دارابجرد را به خانواده شهداي صفين و جمل بپردازد.
وي افزود: معاويه پس از پذيرش صلحنامه از سوي امام حسن عليهالسلام، به هيچ يك از پيمانهاي خود عمل نكرد و اين عمل معاويه سبب شد تا مردم كوفه به ذات و باطن پليد خاندان بنياميه پيببرند، از اينرو خود مردم در صدد نابودي اين طايفه بودند.
حجتالاسلام والمسلمين سليماني با بيان اينكه امروزه ورثه و ثمره بنياميه، وهابيون هستند، خاطرنشان كرد: تمام تلاش وهابيان اين است كه اسلام را نابوده كرده و نام ابوسفيان و يزيد را بار ديگر زنده كنند، حتي اگر در عربستان كتابي در مذمت يزيد و ابوسفيان نوشته شود، نويسنده تأديب ميشود.