دعای روز هجدهم رمضان + شرح دعا

خداوندا مرا در این روز برای برکات سحرها بیدار و متنبه ساز و دلم را به روشنی انوار سحر منوّر گردان و تمام اعضاء و جوارهم را برای آثار و برکات این روز مسخّر فرما به حق نور جمال خود ای روشنی بخش دلها عارفان.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، در دعاي روز هجدهم ماه مبارك رمضان مي‌خوانيم: «اللهمّ نَبّهْني فيهِ لِبَرَكاتِ أسْحارِهِ و نوّرْ فيهِ قلبي بِضِياءِ أنْوارِهِ و خُذْ بِكُلّ أعْضائي الى اتّباعِ آثارِهِ بِنورِكَ يا مُنَوّرَ قُلوبِ العارفين».
«خداوندا مرا در اين روز براي بركات سحرها بيدار و متنبه ساز و دلم را به روشني انوار سحر منوّر گردان و تمام اعضاء و جوارهم را براي آثار و بركات اين روز مسخّر فرما به حق نور جمال خود اي روشني بخش دلها عارفان.»
شرح دعاي روز هجدهم ماه مبار رمضان
مرحوم آيت الله مجتهدي تهراني در شرح فراز نخست دعاي روز هجدهم رمضان كه به مسئله شب زنده داري ماه مبارك رمضان اشاره دارد، مي‌گويد: مردم از بركات سحر غالباً استفاده نمي‌كنند. در طول سال از سحر بايد استفاده كرد به خصوص در ايام ماه رمضان. يكي از دعاهايمان بايد اين باشد كه خدايا هنگام مردن لال نميريم، شهادتين را به زبان بياوريم و دعاي عديله بخوانيم.
وي در ادامه به اهميت اسحار ماه رمضان اشاره كرده و مي‌گويد: سحرهاي ماه مبارك رمضان از ارزش والا و ويژه‌اي برخوردار است به طوري كه اعمال بسياري در هنگام سحرهاي اين ماه تاكيد شده است، مثل (دعاي ابوحمزه ثمالي، دعاي سحر، قرائت قرآن، خوردن سحري و…) كه از خداوند مي‌خواهيم كه ما را در سحرهاي اين ماه از خواب غفلت بيدار سازد تا بتوانيم از فيوضات و بركات آن بهره‌مند گرديم.
اين استاد اخلاق در ادامه تصريح مي‌كند: حال شايد در اينجا اين سوال پيش آيد كه چرا از خداوند، اين درخواست را مي‌نماييم؟ كه در جواب بايد گفته شود كه اين درخواست ارزشمند از خداوند عزوجل براي اين است كه انسان در تمام ماه‌هايي كه بر او مي‌گذرد از عبادت و اطاعت الهي در وقت سحرها محروم گرديده و به قولي از فيوضاتي كه در سحرها مي‌تواند كسب كند، غافل است كه همين باعث گرديده كه از خداوند بخواهيم كه ما را ياري دهد تا از خواب غفلت بيدار گشته و بتوانيم از سحرهاي اين ماه پربركت كمال استفاده را نماييم، تا شايد سحرهاي اين ماه باب فيضي شود براي ماه‌هاي ديگر سال، چرا كه سحرها نسبت به ديگر اوقات از شبانه روز داراي فضيلت و برتري خاصي مي‌باشند، به طوري كه در آن هنگام كه اكثر انسان‌ها در خواب غفلت خود فرو رفته‌اند، عده قليلي به عبادت و اطاعت خداوند مي‌پردازند كه ما نيز از خداوند در اين روز خواستاريم كه ما را از خواب غفلت بيدار ساخته و مشمول اين آيه شريفه قرار دهد: ”وَالصَّادِقِينَ وَالْقَانِتِينَ وَالْمُنفِقِينَ وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالأَسْحَارِ ” (آل عمران، ۱۷) يعني « (تقوا پيشه گان) صابران و راست‌گويان و فرمان برداران و انفاق كنندگان و استغفار كنندگان در سحرگاهانند”» تا بتوانيم به درجات عالي معنوي دست يابيم…از بركات سحر استفاده كنيم و حتي اگر به دلايل شرعي روزه هم نمي‌گيريم هنگام سحر بيدار شويم و دعا كنيم و از بركات سحر بهره ببريم.
وي در شرح اين فراز از دعا «ونوّرْ فيهِ قلبي بِضِياءِ أنْوارِهِ» يادآور مي‌شود: در اين روز قلبم را به انوار سحر نوراني كن” همان نور هدايت است كه بر قلب انسان تابيده مي‌شود و او را از ظلمت‌هاي جهل و ناداني و دوري از خداوند نجات مي‌بخشد و به قول خداوند بزرگ مرتبه ”اللّهُ وَلِيُّ الَّذِينَ آمَنُواْ يُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّوُرِ” (بقره، ۲۵۷) يعني «خداوند ولي و سرپرست كساني است كه ايمان آورده‌اند كه خارج مي‌كند ايشان را از تاريكي‌هاي جهالت (و وارد مي‌كند) به سوي نور و هدايت» كه اين نور همان هدايتي است كه انسان را به مسير سعادت مي‌كشاند.
مرحوم مجتهدي در شرح فراز «وخُذْ بِكُلّ أعْضائي الي اتّباعِ آثارِهِ» تأكيد مي‌كند: در اين قسمت از دعا از خداوند مي‌خواهيم كه تمام اعضا و جوارح ما را مسخر فرمايد تا اينكه به انجام اعمال اين روز مشغول گرديده و از آثار و بركات آن بهره‌مند گرديم.
منظور از «اعضاي مرا مسخر گردان» به نوعي همان توكل بر ذات اقدس پروردگار است تا اينكه ما را به حسن و نيكوترين ثواب‌ها در اين روز موفق بدارد چرا كه خداوند متعال عالم به تمام امور است و از هر چيز نهان و آشكار باخبر است « يَعْلَمُ سِرَّكُمْ وَجَهرَكُمْ ” (انعام، ۳) » يعني «مي‌داند (اعمال) نهان و آشكارتان را”» و او مي‌داند كه چگونه بندگان خويش را راهنمايي نموده و آن‌ها را به نور هدايت منور و نوراني گرداند؛ چنانچه رسول خدا (ص) فرمودند: «ما منكم احد الا و له الشيطان، قالوا ”ولا انت يا رسول الله؟ قال و لا انا الا ان الله عزوجل اعانني عليه فاسلم»؛ "ابليس براي هر انساني شيطاني را گمارده است تا او را بفريبد و يكي از آنان را بر من گمارده است اما خداوند مرا ياري نموده پس از او در امان هستم” كه ما نيز در اين روز از خداوند به حق نور و جمالش خواستاريم كه ما را از شر شياطين جني و انسي نجات داده و از آثار و بركات اين روز بهره‌مند سازد.
نماز شب نوزدهم ماه رمضان
نمازهاي مخصوصي براي هر شب ماه مبارك رمضان از حضرت علي (ع) روايت شده و ثوابهاي زيادي براي هر شبي ذكر فرموده اند. اين نمازهاي مستحبي تماما دو ركعت دو ركعت خوانده مي‌شود و خواندن آن در حالت نشسته هم جايز است، لكن ايستاده افضل است.
نماز شب نوزدهم پنجاه ركعت (۲۵ تا دو ركعتي) است كه در هر ركعت بعد از حمد ۵۰ مرتبه سوره زلزلت (بنا بر قولي يك مرتبه) وارد شده است و حضرت علي (ع) در ثواب اين نماز فرمود: هركس بخواند ملاقات مي‌كند خدا را مثل كسي كه صد حج و صد عمره به جا آورده باشد و ساير اعمال او را ايضاً قبول مي‌كند.


| شناسه مطلب: 38847




ماه رمضان