رضایی خبر داد:

خدمات پزشکی به زائران در حج ۲۴ ساعته خواهد بود

معاون حج و عمره سازمان حج و زیارت اظهار داشت: با اجرای طرح مجموعه، پزشکانی که امسال به حج تمتع اعزام می‌شوند موظف هستند در مطب‌هایی که در اختیار آنان قرار داده می‌شود به صورت ۲۴ ساعته به زائران خدمات پزشکی ارائه کنند.

غلامرضا رضايي معاون حج و عمره سازمان حج و زيارت در گفت‌وگو با خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج گفت: متاسفانه برخي از سايت‌هاي خبري اخباري را منتشر مي كنند كه به هيچ وجه صحت ندارد و بيشتر از اينكه اين اخبار انعكاس واقعيت باشد انعكاس تخيلات دروني خبرنگاران آن سايت‌ها مي‌باشد.
وي افزود: به طور نمونه برخي از سايت‌ها، خبري با عنوان حذف پزشك كاروان و خدمه‌هاي كاروان‌ها را منعكس كرده‌اند كه اين مطلب اساسا دروغ است چرا كه چارت بندي و تقسيم بندي پزشكان بر اساس يك برنامه مدوني انجام شده است كه از اعزام بيش از نياز پزشك و ديگر خدمه كاروان‌ها جلوگيري شود.
انتشار اين اخبار چه تاثيري در عملكرد اجرايي سازمان خواهد داشت؟ نشر اين اخبار كذب به نقل از افرادي كه هيچ سمت و هويتي ندارد درست نيست چرا كه وقتي مردم اين خبرها را مي‌خوانند دچار استرس و نگراني مي‌شود و طبيعتا اين نگراني و استرس به سازمان و عوامل آن منتقل مي‌شود كه باعث مشكلات فراواني در اجراي برنامه ها خواهد شد و به طور طبيعي دست اندازهايي بر سر كارهاي اجرايي خواهد بود.
برخي عنوان كرده‌اند كه درخواست شما از كهنسالان مبني بر اينكه حج خود را به سال آينده موكول كنند به علت كمبود دكتر و خدمه است آيا اين صحيح است؟ اگر چه سازمان به زائراني كه به تنهايي امكان انجام اعمال حج را ندارند و براي انجام اعمال حج نياز به كمك ديگري دارند و يا از وسايل كمكي مثل ويلچر، واكر، عصا استفاده مي‌كنند و به طور كلي كنهسال‌ هستند، پيشنهاد شد كه امسال از اعزام به حج تمتع صرف نظر كنند و حج‌شان را به سال آينده موكول كنند.
اما اين پيشنهاد به علت كمبود خدمه و پزشك نيست بلكه اين پيشنهاد به علت محدوديت مطاف در سال جاري و به واسطه تخريب و توسعه‌اي در حرم است؛ زيرا طواف به صحن اصلي حرم كشيده شده است واين‌ها باعث شلوغي و ازدحام بيش اندازه مطاف مي‌شود.
هيچ عواملي از كاروان‌ها حذف نشده است بلكه جابه جا شده اند. از آنجا كه امسال قرار است طرح مجموعه اجرا شود و تمام خدمت رساني بر عهده مسئولين مجموعه‌ها خواهد بود.
بنابراين سازمان عوامل كارون‌ها، دستيار كاروان‌ها، پزشك كاروان‌ها و ديگر خدمه‌هاي كاروان‌ها را به مجموعه‌ّها منتقل كرده ‌است و تمام خدمات و سرويس‌دهي ها در مجموعه‌ها و زير نظر مدير هر مجموعه انجام مي‌شود.
برنامه سازمان در خصوص اعزام پزشك در حج ۹۲ چگونه است؟ امسال براي حج ۹۲ پزشك به حد كافي در هيئت پزشكي و هم براي زائران در نظر گرفته شده است كه به همراه زائران اعزام خواهند شد.
در سنوات گذشته پزشك كاروان به همراه كاروان‌ها اعزام مي‌شد در ارزيابي هايي كه در اين چند ساله در خصوص پزشك كاروان حج انجام شد به اين نتيجه رسيديم به دليل محدوديت‌هايي امكان مراجعه زائران به پزشك وجود نداشته است به همين دليل لازم بود كه يك فكري و به متعاقب آن برنامه ريزي جديدي جهت رفع اين محدوديت‌ها و خدمت همه جانبه به زائران در قالب پزشك انجام شود.
سال گذشته اولين سالي بود كه به صورت آزمايش طرح پزشك مجموعه را در ۱۶ هتل بزرگ مكه اجرا كرديم در اين طرح سازمان به جاي اينكه براي هر كاروان يك پزشك در نظر بگيرد طرح پزشك را براي مجموعه‌اي از كاروان‌ها بر اساس داير كردن يك مطلب پزشك به صورت ۲۴ ساعت باز اجرا كرد. اين طرح در پايان توسط زائران با فرم هايي كه از قبل به آنها داده بوديم ارزيابي شد، تمامي زائران اظهار رضايت مندي از پزشك مجموعه و به طور كلي از ارائه خدمات پزشكي بر اساس اين طرح كردند.
همچنين در ارزيابي‌هايي كه توسط مركز پزشكي، بعثه مقام معظم رهبري و بازرسي سازمان انجام شد نتيجه همه اين ارزيابي‌ها ترجيح پزشك مجموعه بر پزشك كاروان بود.
بنابراين با توجه به رضايت مندي اين طرح نزد زائران و همچنين نتايج خوب اين طرح در ارزيابي‌ها، طرحي كه سال گذشته در ۱۶ هتل بزرگ انجام شد امسال به طور كلي برنامه ريزي و اجرا مي‌شود.
شما صحبت از محدوديت‌ها و مشكلات طرح پزشك كاروان كه در سال‌هاي گذشته اجرا مي‌شد كرديد مي‌توانيد به بخشي از اين محدوديت ها و مشكلات اشاره كنيد؟ پزشك كاروان وقتي با يك كارون به حج مشرف مي شد در آنجا اتاقي به پزشك داده مي‌شد كه آن اتاق هم محل خواب پزشك و هم محل ويزيت زائران بود. به همين علت زائران در بعضي از ساعت شبانه روزي از مراجع به پزشك به علت اينكه ممكن است در حال استراحت باشد خودداري مي‌كردند.
مثلا برخي از زائران در ساعات انتهايي شب اگر به مشكلي بر مي‌خورند و دچار درد يا مريضي مي شدند از رفتن نزد پزشك خوداري مي‌كردند. اين مساله‌اي است كه در ارزيابي‌هاي انجام شده توسط سازمان برخي زائران آن را بيان كرده بودند.
از طرف ديگر گاهي اوقات مشكل، عدم حضور پزشك در اتاقش مي‌باشد مثلا پزشك هر روز موقع سه وعده صبحانه، ناهار، شام و همچنين در برخي از ساعات شبانه روز كه براي انجام اعمال حج و همچنين زيارت و انجام اعمال عبادي به حرم مشرف مي‌شود در اتاقش حاضر نيست.
همچنين همه پزشكان هر هفته دو روز براي شركت در جلسات مركز پزشكي حج حدود سه ساعت در روز و همچنين زماني كه پزشك براي گرفتن داور به مركز پزشكي حج مراجعه مي‌كنند در اتاق خود براي ويزيت زائران بيمار حاضر نيستند.
مزيت هاي طرح پزشك مجموعه نسبت به پزشك كاروان چيست؟ در طرح مجموعه پزشك كه سال گذشته نيز در برخي از هتل‌ها اجرا شد اينگونه بود كه به نسبت تعداد زائران در هتل، مطب‌هايي در اختيار پزشكان قرار مي‌گرفت، در برخي از هتل‌ها يك مطب و در برخي ديگر دو مطب و همچنين در برخي سه مطب در هتل‌ها وجود داشت كه پاسخگوي زائران باشد.
اين مطب‌ها مركزيت داشتند يعني در محل‌هاي پر رفت و آمد مثلا لابي هتل، طبقه همكف هتل يا در ميزانيه بودند.
در اين مطب ها پزشك‌هاي كل مجموعه با رياست و نظارت يكي از پزشكان ۲۴ ساعت شبانه روز به صورت شيفت بندي در خدمت زائراني بودند كه به مطب مراجعه مي‌كردند.
بر اين اساس يكي از پزشكان موظف بود كه در هتل و در مطب باشد و ديگر پزشكان به انجام اعمال خود و يا ديگر كارهاي خود مي‌پرداختند؛ بنابراين با اين طرح برخي از محدوديت‌هايي كه در مراجعه زائران به پزشك در طرح پزشك كاروان وجود داشت قطعا در طرح پزشك مجموعه وجود نخواهد داشت.
پزشكان مجموعه در عرفات و منا چگونه به زائران خدمات پزشكي ارائه مي كنند؟ سال گذشته مبناي تقسيم و توزيع زائران در منا استاني بوده است اما امسال مبناي توزيع و تقسيم مجموعه‌اي مي‌باشد يعني اگر در هتلي ده كاروان يا ۱۵ كاروان يا ۲۰ كاروان اسكان دارند همين مجموعه با همين مدير هتل و مديران كاروان‌ها و با همان پزشكان در منا و در مربعي در خيام اسكان داده مي شوند و دو كارواني كه كنار هم هستند پزشكشان به دو كاروان كنار هم خدمت رساني مي‌كند. بر اين اساس همانطور كه در سال‌هاي گذشته پزشك كاروان به كاروان خدمت رساني مي‌كرده اين خدمت رساني پزشكي توسط پزشكان در قالب پزشك مجموعه انجام مي‌گيرد.
آيا همه زائران در ايران معاينه پزشكي و براي هر زائر پرونده پزشكي تشكيل داده مي‌شود؟ معاينه شخصي كه در ايران با يك پزشك انجام شده است و در حج با پزشك ديگر انجام مي‌شود باعث بروز مشكل نخواهد شد؟
زائران در ايران با پزشكي كه از طرف مركز پزشكي و هلال احمر معرفي شده است تمام معاينات پزشكي را انجام مي‌دهند و سازمان هيچ فردي را بدون انجام معاينات پزشكي ثبت‌نام نمي‌كند.
تمام پزشكان معرفي شده در مراكز استان موظف هستند همه زائران را معاينه كنند و هر پزشك طبق استاندارهاي سال‌ها گذشته موظف است زائران دو كاروان را معاينه كند و به مدير كاروان‌ها معرفي كند.
بر اين اساس هر زائري داراي يك پرونده پزشكي يا سابقه پزشكي است كه توسط پزشكان در ايران تهيه شده است كه در فايلي جمع‌اوري مي‌شود و در مكه و مدينه به مجموعه‌هاي پزشكي منتقل مي‌شود. بنابراين اگر چه ممكن است فردي نزد پزشكي كه او را در ايران معاينه نكرده است برود. اما سابقه پزشكي و پرونده پزشكي زائر توسط پزشك‌هاي مجموعه با وارد كردن شمار ملي يا اسم و فايل زائر قابل دسترسي خواهد بود.