شهری که امام علی در آنجا به شهادت رسید+عکس

امام علی (ع) در خطبه ۴۷ نهج البلاغه می‌فرمایند: ای کوفه! هر ستمگرى نسبت‏ به تو قصد سوء کند، خداوند او را به گرفتارى خود مشغول و به دست قاتلى مى‏ سپارد!

به گزارش سرويس انديشه پايگاه اطلاع رساني حج، امام علي (ع) در خطبه ۴۷ نهج البلاغه مي‌فرمايند: اى كوفه! گويا تو را مى‏‌نگرم كه همانند چرم‌هاى بازار عكاظ كشيده‏ مى‌شوى. زير پاى حوادث لگدكوب و پايمال مى‌گردى و پيش‏امدهاى تكان دهنده تو را فرا خواهد گرفت و من مى‌دانم هر ستمگرى نسبت‏ به تو قصد سوء كند، خداوند او را به گرفتارى خود مشغول و به دست قاتلى مى‏ سپارد!
كوفه يكي از شهرهاي عراق است كه در جنوب اين كشور، در ۱۰ كيلومتري شمال شرق نجف اشرف قرار دارد. كوفه در ابتدا سورستان ناميده مي‌شد. در سال ۱۷ هجري، چند ماه پس از ساخته شدن بصره، سعد وقاص به دستور عمر اين شهر را ساخت تا جايگاهي براي سكونت رزمندگان و نيروهاي نظامي در زمان فتوحات باشد و آنان بتوانند همراه با خانواده‌هاي خود در آنجا مستقر شوند.
كوفه در آغاز به محله‌هاي متعددي تقسيم شده بود كه هر محله در اختيار يك طايفه يا قبيله بود اما بيشتر به يك اردوگاه نظامي شباهت داشت و خانه‌هاي آن با حصير و ني ساخته مي‌شد.
مدتي بعد، در يك آتش سوزي بزرگ، همه اين خانه‌ها از بين رفت و خانه‌هاي آجري جاي آنها را گرفت. شهر در مدت كوتاهي به يكي از شهرهاي مهم اسلامي تبديل شد و حوادث بسياري به خود ديد.
مسجد بزرگ اين شهر نيز كه حضرت علي (ع) در آن به شهادت رسيد نيز در همين دوران ساخته شد. مساحت اين مسجد را چنان زياد بود كه گنجايش همه جنگجويان ساكن در شهر را داشت.
بنا بر برخي روايات، محل مسجد كوفه عبادتگاه بسياري از پيامبران و خاستگاه بسياري از حوادث روزگاران گذشته بوده است و نماز خواندن در آن نيز فضيلت بسيار دارد.
با به حكومت رسيدن حضرت علي (ع)، كوفه پايتخت حكومت اسلامي شد و با اينكه پس از صلح امام حسن (ع) هرگز پايتخت حكومت ديگري نشد، اما اهميت خود را حفظ كرد و تا سال‌ها يكي از مراكز مهم علمي و هنري به ويژه در فقه و ادبيات باقي ماند.
با اين حال، با گسترش نجف اشرف و اهميت يافتن آن، رفته رفته از رونق كوفه كاسته شد. امروزه كوفه شهر كوچكي در نزديكي نجف است و از آن رونق نخستين خبري در آن نيست.