فلسفه صله رحم چیست رحم کیست و صله یعنی چه

پیامبر اکرم(ص) فرمود: پیوند با خویشاوندان شهرها را آباد مى‌‌‏سازد، و بر عمرها مى‏‌‌افزاید، هر چند انجام دهندگان آن از نیکان نباشند.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج به نقل از فارس، يكي از مسائلي كه در همه ماه‌ها و به خصوص در ماه مبارك رمضان اهميت ويژه‌اي دارد مساله اخلاق، خودسازي و تهذيب نفس است. به همين منظور، بر آن شديم تا در ايام ماه مبارك رمضان كه بهار اخلاق و تهذيب است، خلاصه بيانات اخلاقي حضرت آيت‌الله ناصر مكارم شيرازي را به صورت موضوعي (مانند: تقوا، فقر و غنا، دروغ و خيانت، غيبت، زهد، صله رحم، حيا، عفت، گوشه گيري، عفو و گذشت و ...) تقديم مخاطبان گرامي كنيم.
بسم الله الرحمن الرحيم
قال رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: «صِلُوا ارْحامَكُمْ وَ لَوْ بِالسَّلامِ».
حضرت رسول اكرم صلى الله عليه و آله فرمودند: «صله ارحام خود كنيد حتى اينكه سلام كردن باشد».
در آيات و روايات، تأكيد فراوانى درباره صله رَحِم شده است. خداوند مى‌‏فرمايد: «وَيَقْطَعُونَ مَآ أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ يُوصَلَ وَيُفْسِدُونَ فِى الْأَرْضِ أُوْلئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ» و كسانى كه پيوندهايى را كه خدا دستور داده برقرار سازند، قطع نموده، و در روى زمين فساد مى‌‏كنند، اينها زيانكارانند.
رحم چه كساني هستند؟ صله يعني چه؟
مصداق صله رحم چيست؟ رحم كيانند؟ صله چيست؟ و فلسفه‌‌‏اش كدام است؟ بيشتر مردم صله رحم را مستحب مى‌‌‏دانند و حال آنكه صله رحم يكى از واجبات و قطع رحم يكى از گناهان كبيره است.
ظاهر رحم كه در روايات آمده، تمام ارحام را شامل مى‌‏‌شود و دليلى نداريم كه فقط طبقه اوّل ارث، داخل ارحام باشد و طبقات ديگر داخل نباشد، منتها چگونگى‏ صله مختلف است يعنى صله‏‌اى كه درباره درجه اوّل مثل پدر، مادر و فرزند است، غير از آن صله‏‌‌اى است كه درباره وابستگان درجه دوم است.
صله چيست؟ صله يك معناى عرفى دارد كه داشتن نوعى رابطه است كه اين رابطه مختلف است، گاهى رابطه به اين است كه زندگى پدر و مادرى را كه در مضيقه هستند تأمين كند، (وجوب نفقه مصداق صله رحم است) و گاهى وجوب نفقه نيست، بلكه خبر داشتن از بيماران آنها و كمك كردن به گرفتاري‌‌ها و مشكلات آنها در حد توان، مصداق صله است، و گاهى با يك سلام، صله رحم صورت مى‌‌‌‏گيرد، به عبارت ديگر طورى باشد كه او را بيگانه ندانند.
فلسفه صله رحم چيست؟
اسلام روى مسأله وحدت و انسجام خيلى ‏سرمايه‌‏‌گذارى مى‌‌‏كند به همين جهت وحدت را چند مرحله‌‏اى كرده است، مرحله اوّل وحدت در خانواده و مرحله دوم وحدت در بين فاميل‌ها و مرحله بعد وحدت در كل مؤمنان و جامعه اسلامى است. چرا كه هميشه براى اصلاح، تقويت و پيشرفت جامعه، وحدت، از ضروريّات است؛ و با پيشرفت و تقويت تمام واحدهاى كوچك، اجتماع عظيم، خود به خود اصلاح خواهد شد. وحدت هزينه زيادى لازم دارد، در صورتى كه تفرقه با يك سوء ظن حاصل مى‌‏شود.
اهمّيت صله رحم تا حدّى است كه پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله مى‌‏فرمايد: «صِلَةُ الرَّحِمِ تَعْمُرُ الدِّيارَ وَ تَزِيدُ فى الأعمارِ و إن كانَ أهْلُها غَيْرَ أخيارٍ»
پيوند با خويشاوندان شهرها را آباد مى‌‏سازد، و بر عمرها مى‏‌افزايد، هر چند انجام دهندگان آن از نيكان نباشند.
و نيز امام صادق عليه‌السلام مى‏‌فرمايد: «صِلْ رَحِمَكَ وَلو بِشَرْبَةٍ مِن ماءٍ، و أفْضَلُ ما يُوصَلُ بِهِ الرَّحِمُ كَفُّ الأذى‏ عنها»
پيوند خويشاوندى خويش را حتّى با جرعه‏‌اى از آب محكم كن و بهترين راه براى خدمت به آنان اين است كه (لااقل) از تو آزار و مزاحمتى نبينند.
رسول اكرم صلى الله عليه و آله مى‌‏فرمايد: «ثَلاثَةٌ لا يَدْخُلونَ الجَنّةَ: مُدْمِنُ خَمْرٍ وَ مُدْمِنُ سِحْرٍ وَقاطِعُ رَحِمٍ»
سه گروه هستند كه هرگز داخل بهشت نمى‌‏شوند، شراب خواران، ساحران و قطع‌‏كنندگان رحم.
از پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله پرسيدند: «إنّ رَجُلًا من خثعم سأل رسول اللَّه صلى الله عليه و آله: أيّ الأعمالِ أبْغَضُ إلَى اللَّهِ؟ فقال: الشِّرْكُ بِاللَّه. قال: ثمّ ماذا؟ قال: قَطِيعَةُ الرَّحِمِ»
زشت‏‌‌ترين عمل در پيشگاه خداوند كدام است؟ فرمود: شرك به خدا. پرسيدند: بعد از آن؟ فرمود: قطع رحم.
امام صادق عليه‌السلام مى‏‌فرمايد: «صِلَةُ الرَّحِمِ تُهَوِّنُ الحِسابَ يومَ القِيامَةِ وَ هىَ مَنْسَأَةٌ فى العُمُرِ و تَقِىِ مَصارِعَ السّوءِ»
صله رحم حساب روز قيامت را آسان و عمر را طولانى‏ مى‌‏كند، و از مرگ ناگوار جلوگيرى مى‌‏كند.
امام باقر عليه‌السلام از على عليه‌السلام نقل مى‌‏كند كه فرمود: «ثَلاثُ خِصالٍ لايَموتُ صاحِبُهُنَّ أَبَداً حتّى يَرى وَ بالَهُنَّ: الْبَغْىُ وقطيعَةُ الرَّحِمِ وَالَيمينُ الكاذِبَةِ يُبارِزُ اللَّهَ بِها»
سه خصلت است كه دارندگان آن از دنيا نروند، تا مجازات و نتيجه آن را در دنيا ببينند: ستم‏‌كردن، قطع رحم كردن و قسم‌‏خوردن به دروغ كه بوسيله آن با خدا مبارزه شود.