دعای روز بیست و هشتم ماه مبارک رمضان
در دعای روز بیست و هشتم ماه مبارک رمضان میخوانیم: «اللهمّ وفر حظّی فیهِ من النّوافِلِ واکْرِمْنی فیهِ بإحْضارِ المَسائِلِ وقَرّبِ فیهِ وسیلتی الیکَ من بینِ الوسائل یا من لا یَشْغَلُهُ الحاحُ المُلِحّین».
«خدايا در اين روز بهره مرا در استفاده از مستحبات بسيار گردان و در آن مرا در به ياد آوردن مسائل كرم نما و وسيله مرابين وسايل و اسباب به سوي حضرتت نزديك ساز، اى آنكه اصرار و سماجت اصرار كنندگان مشغولش نميسازد».
شرح دعاي روز بيست و هشتم ماه رمضان
مرحوم آيت الله مجتهدي تهراني به تشريح دعاي روز بيست و هشتم ماه مبارك رمضان پرداخته است كه در پي ميآيد:
«اللهمّ وفّر حظّي فيهِ من النّوافِلِ»؛ در شبانه روز براي نمازهاي يوميه، نمازهاي نافله وجود دارد كه انسان به وسيله آنها ميتواند به خداوند (عزوجل) بيش از پيش تقرب جويد، چرا كه نمازهاي نافله، نمازهاي اضافه بر نمازهاي واجب در شبانه روز ميباشند كه ضعفهاي نمازگزار در نمازهاي واجب را از نظر توجه و حضور قلب در نماز به سوي خالق يكتا جبران مينمايند.
كيفيت نمازهاي نافله
نمازهاي نافله غير از روز جمعه ۳۴ ركعت است كه ۸ ركعت آن نافله ظهر و ۸ ركعت آن نافله عصر و ۴ ركعت آن نافله مغرب و ۲ ركعت آن نافله عشا و ۱۱ ركعت نافله شب (كه ۸ ركعت آن به عنوان نافله شب و ۲ ركعت شفع و يك ركعت وتر بوده) و۲ ركعت نافله صبح ميباشد كه در روز جمعه نافله ظهر و عصر هر كدام ۱۰ ركعت ميشود.
منظور از «وفرحظي فيه من النوافل» چيست؟ همانطور كه ميدانيم در انجام هر كاري مخصوصاً كارهاي نيك و صالح بايد از طرف خداوند براي هر بندهاي توفيق حاصل شود تا بتواند آن را انجام دهد، لذا در اين روز براي آنكه بتوانيم نمازهاي نافله را بجا آورده و از حظ و بهره معنوي آن به طور وافر بهرهمند گرديم از خداوند خواستاريم كه ما را در اين روز از اين موهبت بزرگ محروم نگرداند.
منظور از باحضار المسائل چيست؟
«واكرمني فيه باحضار المسائل»؛ هر يك از ما ممكن است كه امروز و لحظهاي كه در آن نفس ميكشيم و پلك ميزنيم آخرين لحظات عمر ما باشد و بايد بار سفر از اين دنياي وانفسا بسته و به عالم آخرت كه جاودان و هميشگي است سفر كنيم و آگاهيم كه خداوند از ما و از هرچه كه در اين دنيا با هر مسئوليتي و سمتي انجام دادهايم سؤال و بازخواست خواهد نمود. «ان تبدوا ما في انفسكم او تغفوه يحاسبكم به الله»؛ «هرچه كه در آشكار و نهان (انجام دادهايد) خداوند از شما محاسبه خواهد نمود» و هر كسي نتيجه اعمال خود را ميبيند «فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ، وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ» (زلزله، ۸و۷) يعني؛ «كسي كه به مقدار ذرهاي كار نيك انجام داده باشد پاداشش را ميبيند و كسي كه به مقدار ذرهاي كار زشتي انجام داده باشد كيفر آن را ميبيند».
با توجه به آيات و توضيح بالا در مييابيم منظور از «باحضار المسائل» همان آمادگي قبل از مرگ براي پاسخگويي به بازخواستهايي است كه از طرف ذات اقدس از انسان ميگردد، چرا كه همه مسئوليم و داشتن مسئوليت در دنيا بسيار سنگين است و انسان را در عالم آخرت گرفتار بازخواست بيشتري مينمايد، كه ما از خداوند خواستاريم كه در اين روز ما را براي حاضر نمودن خود براي چنين روزي ياري نمايد.
«و قرب فيه وسيلتي اليك من بين الوسائل يا من لايشغله الحاح الملحين»؛ همان طور كه ميدانيم در آخرت از تك تك اعضاي بدن انسان، سؤال خواهد شد كه آيا در مسير طاعت الهي بودهاند يا نه كه با توجه به آن در مييابيم شايد منظور از «وسيلتي» در اين دعا همان اعضا و جوارح انسان باشد كه از خداوند ميخواهيم كه وسايل (اعضا و جوارح) ما را نزديك خود سازد. يعني اعضا و جوارح ما را تابع و فرمان بردار ذات اقدسش گرداند نه تابع شيطان ملعون و رانده شده از درگاهش، كه اطاعت و فرمانبرداري از ذات اقدس خداوند مساوي با سعادت جاوداني است، اما نافرماني از ذات اقدس او شقاوت ابدي است. كه ما نيز در اين روز از خداوند خواستاريم تمام اعضا و جوارح ما را تابع دستوراتش نموده و از شيطان ملعون دور سازد.
نماز شب بيست و نهم ماه رمضان
نمازهاي مخصوصي براي هر شب ماه مبارك رمضان از حضرت علي (ع) روايت شده و ثوابهاي زيادي براي هر شبي ذكر فرموده اند. اين نمازهاي مستحبي تماما دو ركعت دو ركعت خوانده ميشود و خواندن آن در حالت نشسته هم جايز است، لكن ايستاده افضل است.
نماز شب بيست و نهم ماه مبارك رمضان، دو ركعت است كه در هر ركعت بعد از حمد ۲۰ مرتبه سوره توحيد خوانده ميشود و حضرت علي بن ابيطالب (ع) در ثواب آن فرمود: هر كس بخواند، از مرحومين حساب شده و نامه عمل او را به اعلي علّييّن ميبرند.