آیت‌الله مکارم شیرازی:

علما با اعتدال توطئه‌ دشمنان را خنثی کنند

آیت الله مکارم شیرازی گفت: نخستین باری که به مکه مکرمه مشرف شدم مشاهده کردم که در اعمال حج با اهل سنت تفاوت چندانی نداریم و تنها در برخی از فروع با هم اختلاف داریم و با توجه به این مشترکات می‌توانیم یک امت واحده تشکیل دهیم.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج ، اين مرجع تقليد در همايش اعتدال، همبستگي امت اسلامي و رسالت علما كه با حضور جمع كثيري از علماي اهل سنت و شيعه افغانستان در سالن همايش‌هاي دفتر تبليغات اسلامي مشهد مقدس برگزار شد، با بيان اينكه اعتدال در عالم تكوين و تشريع وجود دارد، گفت: چيزي كه در سبب بقاي عالم آفرينش و وجود انسان مي‌شود، اعتدال است.
وي با اشاره به آيات قرآن دستور و برنامه اسلام را رعايت اعتدال خواند و اظهار كرد: خداوند در آيه 43 سوره بقره مي‌فرمايد «همانگونه كه قبله شما خط اعتدال دارد امت شما هم امت وسط و معتدل است و در ميان افراط‌ها و تفريط‌ها قرار گرفته است.
استاد حوزه علميه قم با بيان اينكه علماي اخلاق نيز هميشه به اعتدال توصيه مي‌كنند و فضايل اخلاقي را حد وسط ميان افراط و تفريط مي‌دانند، ابراز داشت: در همه فضايل اخلاقي بايد حد اعتدال و ميانه را در پيش گرفت؛ طرف افراط و تفريط رذيله و حد وسط فضيلت است.
آيت الله مكارم شيرازي در ادامه سخنان خود با تأكيد بر اينكه وحدت امت اسلامي در صورت رعايت اعتدال پا مي‌گيرد، از افراط و تفريط در مسائل مذهبي انتقاد و تصريح كرد: اينكه برخي تنها بر روي افكار خود بايستند و به ديگران اهانت كنند خلاف دين و اسلام است.
وي توهين به مذاهب اسلامي را مورد نكوهش قرار داد و اظهار كرد: برخي در كشور مصر در مورد توهين به مذاهب اسلامي استفتاء كردند و بنده در جواب گفتم توهين به مذاهب ديگر اسلامي گناه و حرام است.
اين مرجع تقليد با انتقاد از كساني كه براي حل مشكلات خواستار كنار گذاشتن اعتقادات مذهبي و اتحاد مذاهب هستند، ابراز داشت: مشتركات به قدري فراوان است كه در سايه آنها و رعايت اعتدال مي‌توان به اتحاد رسيد.
آيت الله مكارم شيرازي ادامه داد: نخستين باري كه به مكه مكرمه مشرف شدم مشاهده كردم كه در اعمال حج با اهل سنت تفاوت چنداني نداريم و تنها در برخي از فروع با هم اختلاف داريم و با توجه به اين مشتركات مي‌توانيم يك امت واحده تشكيل دهيم.
وي بر ضرورت مقابله مسلمانان با دشمنان اسلام تأكيد كرد و اظهار داشت: علماي اسلام بايد به گونه‌اي رفتار كنند كه مسلمانان را با دشمنان اسلامي كه موجوديت اسلام را قبول ندارند آشنا شده و بر مشتركات تأكيد كنند.
استاد حوزه علميه قم با تأكيد بر اينكه دشمنان نقاط اختلاف امت اسلامي را برجسته مي‌كنند و با تحريك هر دو طرف به دنبال ايجاد دشمني هستند، اظهار داشت: علماي اسلام با تكيه بر اعتدال بايد به دنبال خنثي كردن نقشه‌هاي دشمنان برآيند.
وي كار دشمنان اسلام را آتش تفرقه و اختلاف انداختن در ميان امت اسلامي ذكر كرد و افزود: دشمنان امروز مسلمانان را در مصر و ديگر كشورهاي اسلامي به جان هم انداخته‌اند و خود در كناري ايستاده و به آنها مي‌خندند.
اين مرجع تقليد وهابيت را بلايي بزرگ در جهان اسلام دانست و اظهار كرد: جاي تعجب است وهابيتي كه اين همه خون افراد بي گناه را به زمين ريخته خود را سلفي مي‌نامد، سلف صالح پيامبر هيچ گاه عليه مسلمانان عمليات انتحاري نمي‌كردند و افراد بي گناه را در مساجد نمي‌كشتند و با اين امور مخالف هستند؛ قطعاً اقدامات وهابيت بدعت است.
آيت الله مكارم شيرازي با بيان اين كه وهابيت امروز به دو دسته تقسيم شده‌اند، ابراز داشت: گروهي تندرو و افراطي هستند كه غير از خود را كافر مي‌دانند و قابل اصلاح نيستند اما بايد كاري كرد تا گروهي از وهابيت كه معتدل هستند با صحبت و مذاكره به يكديگر نزديك شوند.
وي يكي از مشكلات و موانع وحدت را تهمت‌هاي ناروا به مذاهب اسلامي برشمرد و تصريح كرد: متأسفانه وهابيت اين گونه نشان مي‌دهد كه شيعه اعتقادي به خانه خدا ندارد و تنها به زيارت امام حسين(ع) مي‌روند، بنده از صدا و سيما خواستم كه يك مستندي بسازند و نشان دهند كه ما بيشترين زائران خانه خدا را در ميان مسلمانان داريم.
استاد حوزه علميه قم با اشاره به تهمت‌هاي وارد شده به شيعيان خاطرنشان كرد: ‌رئيس علماي يكي از جمعيت‌هاي اسلامي به بنده گفت «شنيده‌ام شما قرآني غير از قرآن ما داريد» كه بنده در جواب وي گفتم خود شما يا نمايندگانتان را به ايران بفرستيد و در هر مسجد يا خانه‌اي كه خواستيد برويد و قرآن‌هاي ما را مشاهده كنيد تا بدانيد كه يك كلمه يا يك نقطه تفاوتي ندارد.
آيت الله مكارم شيرازي برگزاري چنين همايش‌هايي را سبب از بين رفتن اختلافات خواند و تاكيد كرد:‌ تهمت‌ها ما را از هم جدا مي‌كند و با برگزاري چنين همايش‌هايي پرده‌هاي تيره و تار و تهمت‌هاي ناروا كنار مي‌رود.
وي با بيان اينكه مفسران شيعه در تفاسير خود هيچ گاه به توهين و تهمت دست نزده‌اند، ابراز داشت:‌ بنده در تفسير خود در كنار تفسير آيات ولايت به هيچ فردي توهين نكرده و اين ادبيات محترمانه و منطقي سبب شده كه افراد فراواني از علماي اهل سنت در خارج از كشور خواستار اين تفسير شوند.
آيت الله مكارم شيرازي با ابراز اميدواري از آينده جهان اسلام نقش علماي اسلام را سنگين ارزيابي كرده و يادآور شد: اين گونه همايش‌ها سبب نزديك شدن افكار مي‌شود؛ همه تلاش علماي اسلام بايد اين باشد كه نگاه‌ها را متوجه دشمنان اسلام كنند و با كساني كه به طرق مختلف به پيامبر و مقدسات توهين مي‌كنند مقابله كنند نه اينكه نيروهاي خود را عليه هم بسيج كنند.