ورود ماهانه ۶۰ هزار زائر غیر ایرانی به قم
طبق گفته مسئولان روزانه بیش از دو هزار زائر غیر ایرانی وارد قم میشود ولی این میهمانان در قم از لحاظ اسکان و تردد شرایط مطلوبی ندارند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج به نقل از مهر، زير آفتاب داغ سرگردان اين طرف و آن طرف ميرود. تلاش ميكند كسي را پيدا كند كه بتواند چند كلمهاي با او حرف بزند. دشداشه بلند و سربندش عرب بودنش را فرياد ميزند. سعي ميكند با جواني حرف بزند. جوان عربي بلد نيست. انگليسياش هم دست و پا شكسته است. معلوم نيست مرد چه ميخواهد. دنبال هتل ميگردد يا جايي براي غذا خوردن يا… كسي نيست كه بتواند كمكش كند.
شايد بارها براي شما هم پيش آمده باشد كه در حين رفت و آمد در شهر با زائران عربزباني روبهرو شويد كه تلاش ميكنند با شما صحبت كنند. گاهي راهشان را گم كردهاند. گاهي هم به دنبال هتل، نانوايي يا رستوران هستند. هر چه هست حجم اين زائران كه بيشتر عراقي هم هستند هر روز دارد بيشتر ميشود و سرگردانها هم تعدادشان بيشتر. به نظر ميرسد تاكنون پيشبينيهاي لازم براي ساماندهي زائران خارجي و به ويژه عرب زبانها نشده است.
ورود روزانه ۲۰۰۰ زائر غير ايراني
گردشگري مذهبي يكي از موضوعات مهم در توسعه اقتصاد استان است كه در سند توسعه نيز به آن اشاره شده است. در اين ميان موضوع جذب گردشگر از خارج از كشور فوايد بسياري براي استان ميتواند داشته باشد.
حجتالاسلام سيد مهدي حسيني، مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان قم با اشاره به اينكه روزانه ۲ هزار زائر غير ايراني به قم سفر ميكنند، گفت: ۹۰ درصد اين زائران عرب زبان هستند.
هر چند اين مسئول از برنامههاي خاص اين اداره كل و استانداري براي اين زائران ميگويد اما مشاهده وضعيت اسكان و رفت و آمد اين افراد در سطح شهر نشان ميدهد اين برنامههاي خاص چندان هم موفق نبودهاند.
بخشي از اين افراد تمكن مالي براي استفاده از هتلها و مجموعههاي اقامتي را ندارند و براي استفاده از اسكان موقت نيز راهنمايي نشدهاند. مردم قم هر روز صحنههايي از استراحت و اطراق اين افراد در اطراف حرم ميبينند كه جلوه شهر را مخدوش كرده است.
زائران خارجي بايد شناسنامهدار شوند
محسن محرري، معاون امور زائران استانداري قم ضمن اذعان به مشكلاتي كه در خصوص پذيرايي از زائران غير ايراني وجود دارد، اظهار كرد: مدتهاست به دنبال راهي براي ساماندهي وضعيت اين زائران هستيم.
وي با اشاره به اينكه بيشتر اين افراد از كشورهايي مانند عراق و به صورت پراكنده وارد قم ميشود افزود: از نظر استانداري قم زائران بايد به صورت رسمي و در قالب كاروانهاي زيارتي به كشور وارد شوند تا مشكلات در اين زمينه به حداقل برسد. حضور اين افراد به صورت پراكنده هم مشكلات امنيتي به دنبال دارد و هم امكان خدمترساني درست به اين افراد را از ما گرفته است.
محرري با اشاره به ايجاد زمينه براي انجام توافقاتي با كشور عراق اظهار كرد: در اين عرصه لازم است وزارت امور خارجه و سازمان حج و زيارت نيز با ما همگام باشند تا بتوانيم سر و ساماني به وضعيت حضور زائران خارجي در قم بدهيم.
لزوم نگاه فرهنگي به حضور زائران غير ايراني
هر چند مشكلاتي در ساماندهي به وضعيت زائران خارجي وجود دارد اما اين نكته را نبايد از ياد برد كه در كنار فراهم كردن امكانات رفاهي براي اين افراد بايد به جنبه فرهنگي حضور مردم ديگر كشورها در شهر قم توجه كرد.
شهر قم خاستگاه انقلاب است و سفر روزانه ۲۰۰۰ نفر از ديگر كشورها به اين شهر ميتواند ظرفيت فرهنگي و سياسي قابل توجهي براي كشور ايجاد كند كه نبايد از آن غفلت كرد.
مديريت حرم مطهر حضرت معصومه (ص) به تازگي و البته شايد دير هنگام وارد اين فضا شده و تلاش كرده تا براي زائران غير ايراني برنامههاي خاصي را تدارك ببيند.
به گفته حجتالاسلام روحالله فاطمينسب، مدير امور رسانه و اطلاعرساني حرم مطهر با اشاره به ايجاد واحد محافل غير فارسي گفت: برگزاري مراسم مناسبتي براي زائران اردو زبان در مسجد اعظم و عربزبان در دارالتلاوه، و تجهيز يكي از حجرههاي صحن امام رضا (ع) به عنوان دفتر مراجعات گردشگران خارجي بخشي از فعاليتها در اين عرصه است.
از ديگر فعاليتهاي بخش زائران غير ايراني ميتوان به اجراي برنامه تور حرم گردي براي زائران و گردشگران خارجي، اجراي برنامههاي مختلف به زبان انگليسي براي مسلمانان و طلاب اروپايي و آمريكايي مقيم قم، برگزاري مراسم پرسش و پاسخ اشاره كرد.
مدير امور رسانه و اطلاعرساني آستان مقدس حضرت معصومه (س) در ادامه به فعاليتهاي واحد كارشناسان اداره زائران غير ايراني اشاره كرد و گفت: فعالسازي بخش مراجعات توريستها در صحن امام رضا (ع)، معرفي كارشناسان مسلط به زبان انگليسي، راهاندازي كارگروه عربي، شناسايي و معرفي خادمان آقا و خانم افتخاري مسلط به زبان انگليسي و فعالسازي كارگروههاي اردو و انگليسي زبان در حوزه توليد محصول، از مهمترين فعاليتهاي اين بخش به شمار ميرود.