با مدیران کاروان حج (4)؛
زائران سفر حج، از حرم امن الهی سوغات بیاورند
مدیر کاروان۱۳۳۰۵ از اصفهان گفت: حرم امن الهی محل گرفتن سوغات است نه بازارهای مکه و مدینه. زائران باید دعای خیر را برای نزدیکان و دوستان خود سوغات بیاورند نه سوغاتهای مادی و بی ارزش.
سيد محمد محمود آبادي مدير كاروان ۱۳۳۰۵ از اصفهان در گفتوگو با خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج گفت: از سال ۵۷ تا به حال كه حدود ۳۵ سال ميشود توفيق اين را دارم كه به عنوان مدير كاروان خدمتگزار زائران كاروانّهاي حج و عمره ميباشم. آنچه كه در تمام اين سالها باعث شده است خدمتگزاري به زائران را با اشتياق و افتخار انجام بدهم علاقه و محبتي بود كه از حرمين شرفين در وجودم احساس كردم.
وي افزود: از همان نخستين سالي كه به همراه كاراواني كه پدرم مدير آن بود و بنده به عنوان يكي از كارگزار آن كاروان در خدمت زائران بودم به حرمين شرفين مشرف شدم محبت عجيبي در من پديد آمد. هر ساله با وجود سختيهاي فراوان مديريت كاروان، زماني كه متوجه اين محبت و عشق ميشوم شوق و اشتياقم به خدمتگزاري به زائران بيشتر ميشود و تلاش ميكنم به جاي اينكه مدير باشم به عنوان يك خدمتگزار خود را به زائران معرفي كنم.
محمود آبادي در خصوص برنامههاي آموزشي- فرهنگي كاروانهاي خود بيان كرد: به دليل جامعيت برنامههاي آموزشي فرهنگي بعثه مقام معظم رهبري تمام تلاش بنده به عنوان مدير كاروان برگزاري و اجراي تمام اين برنامه بوده و سعي ميكردم برنامههاي كاروان را به گونهاي اجرا كنم كه تمام برنامههاي فرهنگي بعثه نيز در ضمن آن اجرا شود.
رفتار شايسته با زائران اصل مهم خدمتگزاري است.
وي افزود: يكي از مهمترين نكاتي كه در اجراي برنامههاي فرهنگي در كاروانهايم انجام ميدادم تاكيد و توصيه عوامل كاروان به برخورد خوب و شايسته با زائران بوده است. من هميشه به عوامل اجرايي يا فرهنگي كاروان توصيه ميكردم كه مهمترين و بهترين برنامه فرهنگي برخورد خوب شما با زائران است و در حقيقت اجراي تمام برنامههاي آموزشي و فرهنگي منوط به رفتار خوب ما با زائران است.
مدير كاروان ۱۳۳۰۵ اظهار داشت: يكي از فعاليتّهاي روتين فرهنگي برگزاري دورههاي و حلقههاي قرآني بود كه بعد از فرمايشات مقام معظم رهبري هرساله در كاروانّهايي كه بنده مدير آن بودم برگزار شده است. همچنين جهت اجراي كامل برنامهّاي فرهنگي بعثه در مكه و مدينه و در هتلها، ما برنامههاي روزانه داشتيم كه به علت جامعيت اين برنامهها بيشتر زائران از اين برنامهها استقبال ميكردند و همواره در مراسمات و جلسات شركت ميكردند.
وي رفتار صادقانه و محبت آميز نسبت به زائران را يكي از مهمترين دلايل موفقيت اجراي برنامههاي فرهنگي كاروانهاي خود برشمرد و بيان كرد: همين رفتار صادقان و محبت آميزعوامل كاروان از همان آغاز باعث نوعي احساس اعتماد بين عوامل و زائران ميشد كه نتايج آن در حضور حدود ۹۹ درصدي زائران در اجراي برنامههاي فرهنگي كاروان بود و قطعا همكاري و همراهي زائران بود كه باعث مي شد همه برنامههاي فرهنگي به خوبي اجرا شود.
حلقههاي معرفت باعث رشد جنبههاي معنوي زائران كاروان ميشود
محمود آبادي برگزاري حلقههاي معرفت افزايي و بيان خاطرات را يكي ديگر برنامههاي شاخص كاوران ۱۳۳۰۵ بيان كرد و افزود: اين حلقهّها به دو صورت برگزار ميشد گاهي از افراد شاخص و تحصيلكردهاي كه در كاروان حضور دارشتند درخواست ميكرديم كه در اين جلسات مقالهاي يا مطلبي كه باعث افزايش سطح بينش و بصيرت معنوي زائران شود، ارائه كنند و از حضور خودشان در حرمين شرفين بگويند. صورت دوم برگزاري اين حلقهّّها به بيان احساسات و تجربيات ديگر اعضاي كاروان اختصاص داشت. در برخي از اين جلسات وقتي يك زائر اهل دلي از تجربه و احساس خودش در مواجهه با حرمين شرفين يا حتي بقيع ميگفت بسياري از زائران منقلب ميشدند به صورتي كه يكدفعه حال تمام شركتكنندگان عوض ميشد.به طور كلي برگزاري اين جلسات باعث معرفتافزايي مي شد.
وي با اشاره به اينكه مدتي مدير هتل در مدينه و مكه بوده است بيان كرد: در اين مدت كاروانهاي دانشجويي و طلاب در هتل اقامت داشتند. اين كاروانها و اقعا خاص بودند وقتي جواني به سرزمين وحي ميآمد و منقلب ميشد باعث منقلب شدن بسياري از افراد ميشد به نحوي كه گاهي كل هتل را منقلب ميكرد و اين تغيير در احوال و حالات جوان زماني كه ميخواست از سرزمين وحي خارج شود نسبت به زماني كه وارد سرزمين وحي شده بود، كاملا مشهود بود. در آن زمان كه هنوز اعزام دانشجويان دختر ممنوع نشده بود گاهي ما مشاهده ميكرديم كه شخصي با ظاهر نه چندان خوب وارد مدينه يا مكه ميشد اما زماني كه ميخواست برود كاملا قيافهاش فرق كرده بود و با اختيار كامل حجاب عالي اسلامي- شيعي داشت.
مدير كاروان ۱۳۳۰۵ توزيع كتابهاي وهابيت در عربستان را يكي از مهمترين مشكلات براي زائران، مخصوصا زائران جوان دانست و بيان كرد: يكي از مهمترين كارهاي بعثه مقام معظم رهبري قبل از سفر حج آمادهسازي جوانان و به طور كلي همه زائران نسبت به شبهاتي كه پيش روي زائران در عربستان ميباشد، است.
كمك به همسفران بعد از سفر حج يكي از آثار سفرهاي حج
وي ادامه داد: سفر و همراهي زائران به مدت يك ماه آن هم در سرزمين وحي باعث ايجاد نوعي رفاقت و صميمت در بين زائران شده است كه اين رفاقت آثار مثبتي بعد از سفر داشته است. يكي از اين آثار مثبت، ازدواجها و وصلتهايي است كه بعد از سفر اتفاق افتاده است. از ديگر آثار آن كمكهاي مالي همسفران به يكديگر چه در سفر و چه بعد از سفر بوده است. بنده متعدد در جريان برخي از اين كمكها بدون هيچ تضميني بودهام.
محمود آبادي با اشاره به اينكه سال گذشته كيفهاي مسافرتي تمامي زائران كاروانش از عربستان خالي برگشت و تقريبا زائران هيچ سوغاتيي از عربستان نياوردند بيان كرد: سال گذشته با توافقي كه با همه زائرانش كرده بود زائران قبول كرده بودند كه تمام خريدها و سوغاتيهاي خودشان را از ايران انجام دهند و اين باعث شد كه بسياري از همسفران بعد از سفر تماس بگيرند و از اين بابت تشكر كنند.
وي در پايان اشاره كرد: زائران بايد توجه كنند كه سرزمين وحي جاي سوغات آوردن و به دنبال سوغاتي رفتن وقت تلف كردن نيست. زائر وقتي به خانه خدا ميرود بايد همه پوستهها و تعلقاتش را كنار بگذارد و صاف و ساده به ديدار خانه خدا برود. در حقيقت زائر بايد به دنبال سوغاتي گرفتن براي خودش باشد. اين خسران بزرگي است كه انساني در محضر خدا برود و دست خالي برگردد. اگر كسي هم بخواهد سوغاتي چه براي خودش چه براي ديگران بگيرد محل سوغاتي گرفتن بازارهاي مكه و مدينه نيست، زائران بايد سوغاتيهاي خودشان را از حرم امن الهي بگيرند. دعا براي خود، نزديكان، آشنايان و دوستان، دعاي براي عاقبت به خيري، دعا براي سلامتي، دعا براي رفع گرفتاري ها و دعا براي اصلاح همه ارزشمندترين سوغاتيهايي است كه هر شخص ميتواند به ديگران بدهد. حرم امن الهي محل گرفتن و آوردن چنين سوغاتيهايي است نه سوغاتيهاي مادي و بي ارزش.
سلسله گفت و گو با مديران كاروان هاي حج در سراسر كشور جهت انتقال تجارت در روزهاي آينده نيز ادامه خواهد داشت.