۱۴ سفرنامه حج قاجاری منتشر می شود
حجتالاسلام والمسلمین رسول جعفریان از انتشار «۱۴ سفرنامه حج قاجاری» از سوی نشر علم خبر داد و گفت: در این میان، سفرنامهای مربوط به دوره صفویه نیز وجود دارد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج به نقل از تسنيم، حجتالاسلام والمسلمين رسول جعفريان نويسنده و مورخ، از انتشار مجموعه تازهاي از «سفرنامههاي حج قاجاري» خبر داد و گفت: سه سال پيش يك مجموعه هشت جلدي با عنوان «سفرنامههاي حج قاجاري» منتشر كردم كه شامل ۵۰ سفرنامه حج قاجاري بود. پس از آن سفرنامههاي تازهاي از دوره قاجار و حتي پيش از آن يافتم كه اهميت بسياري داشت، بنابراين ۱۴ سفرنامه جديد را در قالب يك مجموعه با عنوان «۱۴ سفرنامه حج قاجاري» در دست انتشار دارم.
وي ادامه داد: يك نمونه از اين سفرنامهها با عنوان «جادةالعاشقين» به دوره صفوي باز ميگردد كه بسيار مهم و مربوط به سال ۹۵۶ قمري است، در اين سفرنامه يك گروه چند صد نفري همراه شيخ خود عازم حج شدهاند و گزارش سفر آن را يكي از همراهان نوشته است.
جعفريان تصريح كرد: سفرنامه «حاج سياح» به مكه و سفرنامه «جلاليه» از ديگر سفرنامههاي پراهميت موجود در اين مجموعه است، سفرنامه جلاليه از جمله سفرنامههاي هندي فارسي است كه در سال ۱۳۱۴ قمري انجام شده است.
وي اين مجموعه را كمكي به تكميل ادبيات حج كه حاوي اطلاعاتي درباره راه حج، اطلاعات اجتماعي و جغرافيايي كشورهاي طول مسير است، دانست و گفت: اين سفرنامه به زودي از سوي نشر علم منتشر خواهد شد.
رئيس كتابخانه تخصصي تاريخ اسلام با اشاره به سفرنامهنويسي گفت: در درجه اول سفرنامهها از آثار مكتوب جماعت ايراني است و در شمار ميراث علمي ما در حوزه تاريخ و سفرنامهنويسي محسوب ميشود. ما وظيفه داريم، ميراث خود را در بخشهاي مختلف زنده كنيم. يك سفرنامه بسته به اينكه توسط چه كسي با چه ديدگاهي و مهمتر از همه با چه هدفي نوشته شده، اهميت دارد.
وي تصريح كرد: سفرنامه حج فارسي يكي از سرمايههاي مهم ادبي، تاريخي، جغرافيايي و سياسي ما هستند، علاوه بر اين سفرنامههاي حج منبع مهمي براي شناخت تاريخ و فرهنگ بخشهايي از كشور سعودي نيز است.
اين سفرنامهها كه هر كدام توسط حاجيان فرهيخته از قشر اداري، روحاني، بازاري و از درباريان نوشته شده حاوي گزارش دقيقي است از چگونگي انجام سفر حج، اعراب بدوي، آداب و رسوم شهرهاي مكه و مدينه، و نيز اقتصاد حج.