خدمت به دیگر زائران در سفر حج باعث کسب توفیقات بیشتر می‌شود

مدیر یکی از مجموعه‌های حج گفت: دستگیری و کمک به دیگر زائران که توانایی لازم را ندارند کمتر از دعا و عبادت در حرمین شریفین نیست و بسیاری از زائران به واسطه همین عمل توفیقات زیادی را کسب کردند.

محمد حسين دراني يكي از مديران مجموعه‌هاي در مكه مكرمه در گفت‌وگو با خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج گفت: در مدت اقامت زائران حج در مجموعه‌هاي مختلف برنامه‌هاي فرهنگي از دو جهت اجرا مي‌شود. برخي از برنامه‌هاي فرهنگي كه البته قسمت اعظم آن است مربوط به مدير و روحاني هر كاروان مي‌شود كه آنها براي برگزاري اين برنا‌مه‌ها اگر امكاناتي بخواهند در اختيار آنها قرار داده مي‌شود. اما خود مجموعه‌ّها برنامه‌هاي كمتري را برگزار مي‌كنند و بيشتر وظيفه خدمت رساني رفاهي به زائران حج را دارند.
وي افزود: به طور كلي برنامه‌هاي فرهنگي براي دو گروه اجرا مي‌شود گروه اول همان زائران تحصيل كرده‌اند كه براي شركت در محافل علمي و پاسخگويي به برخي مسائل آماده شده اند. به طور قطع برنامه‌‌اي كه براي اين افراد در نظر گرفته شده است متفاوت از افرادي خواهد بود كه يا بي سواد هستند يا سواد آنها پايين است. مديران مجموعه‌هاي موظف هستند كه در اجراي اين برنامه‌هاي فرهنگي با كاروان‌ها و زائران همكاري و همراهي كنند.
يكي از مديران مجموعه‌هاي حج در مكه مكرمه اظهار داشت: برخي ديگراز برنامه‌هاي فرهنگي انتشار مجلات و ديگر نشريات آموزشي – فرهنگي است كه از طريق بعثه مقام معظم رهبري آماده شده است و به دست مجموعه‌هاي مي‌رسد تا آنها را به همه زائران برسانند.
وي با اشاره به زيارت‌هاي دسته جمعي زائران گفت: اين برنامه يكي از مهترين برنامه‌هايي است كه توسط كارون‌ها در مكه و مدينه اجرا مي‌شود و مديران كاروان‌ها بايد دقت و تامل زيادي بر انجام آن داشته باشند. اولين حسني كه اين زيارت‌هاي دسته جمعي دارد، ايجاد همدلي و انسجام بيشتر در بين زائران است. علاوه بر اين، انجام اعمال و زيارت‌هاي دسته جمعي و فردي مانند خواندن دعاي كميل دسته جمعي و فردي است. قطعا بر اساس روايات و حتي اقرار بسياري از زائران دعاي كميل و همچنين دعا و زيارت دسته جمعي در مكه و مدينه بسيار متفاوت‌تر و با ارزش‌تر از خواندن دعاي كميل فردي است.
دراني افزود: همچنين اجراي زيارت و برنامه‌هاي دسته جمعي، فشاري كه بر زائران به علت دوري يك ماهه از خانواده وجود دارد را كاهش مي‌دهد و اين مي‌تواند تاثير بسيار مثبتي در افزايش روحيه زائران داشته باشد كه نتيجه آن همراهي با كاروان و استفاده هر چه بهتر و بيشتر زائران حج تمتع در اين سفر معنوي مي‌باشد.
وي با اشاره به دوري زائران از خانواده گفت: عدم توجه مديران كاروان‌ها و همچنين ديگر مسئولين به اين مساله مي‌تواند مشكلاتي زيادي كه در سال‌ها گذشته دامن‌گير بسياري از زائران شد، را به همراه داشته باشد. حضور يك ماهه در سفر حج و به تبع آن دوري از خانواده براي بسياري از زائران سخت است، لذا توصيه مي‌شود كه مديران كاروان‌ها با برگزاري جلسات مشترك و جمعي و حضور هر چه بيشتر زائران در اين جمع‌ها قدم بسزايي در كاهش اين فشارها بر روي زائر بردارند.
اين مدير سابق كاروان‌هاي حج بيان كرد: يكي كارهاي فرهنگي كه هر ساله در كاروانم انجام مي‌دادم انتشار دفترچه‌هايي بين زائران بود. ما با دادن اين برگه‌ها به زائران از آنها درخواست مي‌كرديم كه اين دفترچه‌ها را هميشه همراه خود داشته باشند و هر زماني كه فرصت كردند از احساس حضور خود در آن مكان‌هاي مقدس بنويسند تا اين خاطره‌هاي زيبا برايشان ثبت شود و بعدها بتوانند با مراجعه به اين نوشته‌ّهاي خود بار ديگر احساسي كه از حضور در اين مكا‌ن‌ّهاي مقدس داشتند را تجربه كنند.
وي افزود: مديران و روحانيون كاروان‌ها بايد تلاش كنند كه محيط و جو مناسبي را در كاروان حاكم كنند. محيط مناسب مي‌تواند براي زائر بسيار تعيين كننده باشد. اگر محيطي كه روحاني و مدير كاروان با همراهي و همكاري يكديگر براي زائر مهيا مي‌كنند محيط و جو معنوي باشد قطعا زائر هر طور هم كه باشد تحت تاثير اين محيط قرار مي‌گيرد و اين محيط زائر را به استفاده هر چه بهتر از مكان و زماني كه در آن قرار دارد رهنمون مي‌كند. اگر جو حاكم بر كاروان زائران را مهياي تغيير و تحول كرده باشد، اين تغيير و تحول قطعا در حرمين شرفين اتفاق خواهد افتاد.
دراني بيان كرد: اجراي صحيح برنامه‌هاي آموزشي و فرهنگي مي‌تواند نقش بسيار موثري در ايجاد محيطي مناسب براي زائران داشته باشد. هر چه آموزش بيشتر و فراگير‌تر باشد باعث بالا رفتن معرفت زائر خواهد شد و زماني كه اين معرفت براي همه زائران بالا رود مهمترين گام براي ايجاد جوي مناسب برداشته شده است و فقط مدير و روحاني كاروان بايد دل‌هاي پر از معرفت و مهر و محبت را براي درك و به تبع آن استفاده كافي و وافي از حرمين شرفين آماده‌تر كنند.
وي با اشاره به اهميت پيدا كردن دوست و هم اتاقي خوب در سفر حج گفت: همانطور كه رفيق ناباب انسان را به بيراهه مي‌برد در مقابل رفيق خوب هم انسان را به راه خواهد برد. زائران بايد اهل دل باشند و تلاش كنند به دنبال زائراني باشند كه آنها هم اهل دل باشند هم نشيني و دوستي و همراهي با يك زائر خوب تاثير بسزايي در ايجاد توفيق استفاده بهتراز آن زمان و مكان دارد. اگر با كسي انسان دوست شود كه اهل دعا و نماز و زيارت باشد و برنامه خوبي براي اين يك ماه داشته باشد همراه و دوست او هم قطعا مي‌تواند تا آنجا كه مي‌تواند از اين فرصت ايجاد شده استفاده كند.
اين مدير مجموعه در پايان گفت: خدمت به زائر يكي ديگر از مسائل مهمي است كه بايد همه زائران و حتي خدمت‌گزاران كاروان‌ها به آن توجه بسزايي داشته باشند. تجربه نشان داده است كه خدمت به زائران مخصوصا آنهايي كه توانايي لازم را ندارند كمتر از انجام اعمال حج و انجام عبادات نيست. بزرگان دين نيز به اين مساله بسيار اهتمام داشتند و در گزارشي كه از بسياري از آنها در تاريخ درج شده به خدمت به زائران اهميت بسياري مي‌دادند. در چندين سفري كه بنده مدير كاروان بودم مشاهده كردم آنهايي كه توجه و تامل ويژه‌اي به كمك به زائران ديگر داشتند توفيقات بسياري را توانستند كسب كنند.