مسئول بعثه منطقه قم:
زائران حلقههای قرآنخوانی در مسجدالحرام و مسجدالنبی تشکیل دهند
مسئول بعثه مقام معظم رهبری در منطقه قم گفت: خواندن قرآن در مسجدالنبی و مسجدالحرام نباید به تلاوت قاریان قرآنی محدود شود بلکه زائران نیز باید با برگزاری حلقههای قرآنی مانند دیگر مسلمانان در این مکانهای مقدس نشان دهند که شیعیان علاقمند به قرآن و مرتبط با قرآن هستند.
حجت الاسلام والمسلمين محمد نقدي مسئول بعثه منطقه قم در گفتوگو با خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج گفت: اولين اصل در يك امر عبادي، حركت بر اساس دستورات شرع مقدس اسلام است. بنابراين زائر و حاجي بايد بر اساس هر آنچه كه در منابع اسلامي ذكر شده است گام بردارند.
وي افزود: همانگونه كه پيامبر (ص) فرمود: «صلّوا كما رأيتموني أصلّي، نماز را همانگونه كه من به جا ميآورم به جا بياوريد.» بايد بررسي شود كه آن حجي كه وجود نازنين پيامبر (ص) انجام داده، چگونه بوده است؟ چرا كه حج را هم بايد همانگونه كه ايشان به جا آوردهاند به جا آورد. در حقيقت حج مطلوب همان حجي است كه حضرت رسول (ص) انجام داده است. لذا هر كس ميخواهد به اين امر دست پيدا كند و حج مطلوبي انجام دهد بايد دقيقا به ايشان تأسي كند.
نقدي اظهار داشت: يكي از مهمترين جنبههاي حج توجه به ديگراني است كه آنجا حضور دارند و ميخواهند اعمال حج را انجام دهند. زائر و حاجي در ايام حج نبايد فقط به انجام اعمال خودش توجه كند و نسبت به آنچه در اطراف او ميگذرد بياعتنا باشد. بلكه بايد همانند پيامبر اكرم (ص) در اين كنگره بزرگ اسلامي به دنبال تعامل سازنده و برقراري ارتباط سازنده با ديگر مسلمانان باشد.
حاجيان به دنبال برقراري ارتباط سازنده با ديگر مسلمانان باشند
روح حج، اتحاد، همبستگي و وحدت و همدلي امت اسلامي است. حج ميخواهد مسلمانان را كه از سراسر جهان با همه اختلافات در نژاد، زبان و... براي انجام اين فريضه مقدس به مكه ميآيند، به يك دژ محكم و غير قابل نفوذ تبديل كند.
وي با اشاره به اينكه روزانه قريب به يك ميليون نفر در مسجدالحرام و مسجدالنبي در هر وعده نماز بهجا ميآورند گفت: وقتي نماز در مسجدالحرام و مسجدالنبي تمام ميشود، هر كسي سرش را پايين مياندازد و به سمتي ميرود و هيچ توجه و اعتنايي به ديگران ندارد. قطعا عدم توجه به اينكه در اين نماز مسلمانان مختلفي از نقاط مختلف جهان حضور دارند و بياعتنايي به اينكه در نقاط مختلف جهان چه ميگذرد و مسلمانان چه مي كنند، آن چيزي نيست كه مورد نظر پيامبر (ص) است.
مسئول بعثه مقام معظم رهبري در قم بيان كرد: بايد توجه داشت كه حج، عملي صرفا عبادي نيست و فقط جنبه عبادي ندارد و جبنههاي ديگر اجتماعي، اخلاقي و سياسي هم دارد كه متاسفانه در جهان اسلام به آن توجه نميشود. به هر حال، انجام كنگره بزرگي مانند حج بدون اينكه بخواهد اتفاق خاصي در جهان اسلام رخ دهد، آن چيزي نيست كه شرع مقدس و وجود نازنين پيامبر (ص) از ما خواسته باشند. عدم توجه و اعتنا به مشكلات ديگر كشورهاي مسلمان در اين كنگره بزرگ موضوعي است كه براي بسياري از زائران و حاجيان حتي مسئولان برگزاري حج در جهان اسلام مغفول مانده است.
وي افزود: زماني كه به سخنان معصومين و همچنين عملشان مراجعه ميكنيم مشاهده ميكنيم كه آنها نيز حج را صرفا انجام اعمال عبادي نميدانستند و به وضع و حال همه مسلمانان جهان توجه داشتند. به طوري كه بسياري از قرارها و ديدارهاي خود را با شيفتگان و مسلمانان جهان در اين ايام انجام ميدادند. توجه به وضعيت ديگر مسلمانان و ايجاد ارتباط سازنده و موثر چيزي است كه بارها بنيانگذار كبير انقلاب امام خميني و مقام معظم رهبري به آن اشاره كردهاند.
حاجيان نبايد نردبان دشمن براي ايجاد تفرقه ميان مسلمانان باشند
مدير مسئول و سردبير نشريه ترجمان وحي عنوان كرد: از مسائل ديگر عدم توجه به انجام برخي از رفتارهاست كه باعث ايجاد اختلاف در بين مسلمانان ميشود. زائران و حاجيان عزيز بايد توجه ويژه به اين مساله داشته باشند كه اگر نميتوانند باعث ايجاد ارتباط سازنده و موثر شوند، حداقل نردبان و حربهاي براي دشمن جهت ايجاد تفرقه نشوند. اين مسائل، مسائل مهم و تاثيرگذاري است كه همه حاجيان ايراني بايد به آن توجه ويژه داشته باشند.
وي افزود: دانشافزايي و بالا بردن سطح معرفتي زائران نيز در تحقق حج مطلوب بسيار تاثيرگذار خواهد بود. چنانچه هر اندازه دانش و بينش زائران بالا برود تنشهايي كه ممكن است در حج به خاطر عدم اطلاع و معرفت زائران حاصل شود كمتر ميشود. اما بالعكس هر اندازه اين دانش و بينش كمتر باشد مشكلات بيشتر خواهد شد و در نتيجه امكان ايجاد تنش و اختلاف بيشتر خواهد بود.
نقدي ادامه داد: ايجاد همبستگي و وحدت يكي از مهمترين دستاوردهاي كنگره بزرگ حج بايد باشد بنابراين حاجيان بايد به اعمالي كه باعث ايجاد اين دستاورد بزرگ ميشود توجه ويژه داشته باشند. به عنوان نمونه شركت در نمازهاي جماعتي كه در مسجدالحرام و مسجدالنبي برگزار ميشود در حالي كه مراجع عظام تقليد نيز توجه ويژه به حضور زائران حج در اين نمازهاي جماعت دارند، ميتواند اقدام مهمي در ايجاد اين همبستگي باشد.
قرآنخواني شيعيان در حرمين شرفين پاسخي محكم به تبليغات منفي عليه شيعيان است
وي افزود: يكي از تبليغهاي منفي كه در جهان اسلام بر ضد شيعيان وجود داشت، تبليغ عدم توجه شيعيان به قرآن بود؛ تا حدي كه زماني براي كسي كه يك حافظ قرآن شيعه پيدا كند، جايزه تعيين كرده بودند. اما خوشبختانه با تحقق انقلاب اسلامي در ايران اين جريان برعكس شد و الان شيعيان و ايرانيان داعيهدار حفظ و قرائت و ارتباط با قرآن هستند. ديده شده كه وقتي كودكي ايراني و چهار ساله به مسجدالحرام رفت و قرآن را از حفظ خواند آنها منكر شدند كه اين پسربچه، شيعه و ايراني باشد.
مسئول بعثه قم بيان كرد: بنابراين برگزاري چنين مجالسي كه قاريان ايراني قرآن را در آن تلاوت كنند بسيار اثر بخش خواهد بود و باعث در هم شكسته شدن اين تبليغات منفي بر ضد شيعه خواهد شد، اما اين كافي نيست و بايد برنامههاي بيشتري در جهت نشان دادن اهميت و ارزش قرآن در بين شيعيان براي ساير مسلمانان داشت. براي نمونه همانگونه كه ديگر مسلمانان در مسجدالحرام و مسجدالنبي حلقههاي قرآني دارند، بايد روحانيون و مدير كاروانها و حتي خود زائران ايراني نيز از اين برنامههاي دوره قرآن در اين مكانهاي مقدس داشته باشند. اين نوع فعاليتها اگر فراگير شود باعث گسترش انديشه قرآني شيعه خواهد شد و قطعا سد بزرگي در مقابل شايعات و تبليغات منفي دشمنان شيعه خواهد بود.
وي در پايان گفت: بهترين توشهاي كه زائران ايراني ميتوانند با خود از سفر حج بياورند اهتمام بيشتر به نماز و نماز اول وقت و نماز جماعت است. متاسفانه اين مساله در بين بسياري از شيعيان شيوع دارد. بنابراين اهتمام به نماز اول وقت ميتواند بهترين توشه يك ايراني از سفر حج باشد كه اين مساله، هم باعث تغيير و تحول در زندگي خود حاجي ميشود و هم در زندگي اطرافيان و فرزندان حاجي تاثيرگذار خواهد بود.