حاجیان بین عمره و حج تمتع از مکه خارج نشوند
دبیر کمیته فقهی حج گفت: یکی از مسائلی که در سالها اخیر باعث بروز مشکلات زیادی برای حج و سازمان شده است خروج از مکه بین عمره و حج است که جاجیان عزیز باید توجه ویژه داشته باشند برای اینکه حج تمتع آنها با اشکال مواجه نشود مطلقا بین عمره و حج تمتع از مکه خارج نشوند
حجت الاسلام و المسلمين ظهيري دبير كميته فقهي حج در گفت و گو با پايگاه اطلاع رساني حج گفت: يكي از مهمترين مسائلي در سالها اخير به وجود آمده است كه باعث ايجاد مشكلات زيادي هم براي حاجيان و هم براي بعثه و سازمان حج شده است مساله خروج حاجي از مكه بين عمره تمتع و حج تمتع است. بيشترين كساني كه اين مشكل برايشان پيش ميآيد خدمه كاروان ها و زيارت دورهاي ها هستند.
وي گفت: به طور كلي كساني كه بين حج تمتع و عمره تمتع از مكه خارج ميشوند دو دسته هستند. دسته اول كساني اند كه در همان ماهي كه عمره انجام دادهاند، خارج شدند و در همان ماه برگشتهاند. به نظرهمه مراجع عمره اين افراد صحيح است اما برخي از علما قائل به اين هستند كه اگر حاجي مطمپن باشد كه ضرري به انجام اعمال حج وارد نميشود خروج جايز است و برخي ديگر از مراجع عظام مانند آيات عظام امام راحل، اراكي، صافي و گلپايگاني قائل به اين هستند كه خروج به احتياط واجب جايزنيست و آقايان خويي، زنجاني و وحيد خروج را حرام ميدانند.
ظهيري ادامه داد: دسته دوم كساني هستند كه عمره تمتع را در يك ماه و حج تمتع را در ماه ديگر انجام ميدهند مثلا عمره را ذي القعده انجام داده اند و در ذي الحجه به عرفات رفتهاند. در مورد اينكه آيان عمره اين افراد صحيح است يا خير اختلاف نظر بين فقها وجود دارد. عمره اين افراد به نظر آيات عظام امام راحل، بهجت، تبريزي، صافي، گلپايگاني، نوري و آقاي مكارم صحيح است و هيچ مشكلي ندارد اما آيات عظام رهبري، خويي، سيستاني، زنجاني، وحيد، اردبيلي، سبحاني، عمره تمتع را با خروج از مكه در ماه بعد باطل ميدانند. در نتيجه براي حاجي واجب است يكي از مواقيت خمسه برون و مجددا عمره تمتع را از نو انجام دهد كه اين مساله براي سازمان و بعثه مشكلات بسيار زيادي ايجاد ميكند.
دبير كميته فقهي حج ادامه داد: در سالها جديد با انجام تغييرات و تعميراتي در مطاف امكان سعي كردن در زيرزمين براي زائران فراهم شده است كه نظر مراجع تقليد در مورد صحت يا عدم صحت اين سعي متفاوت است. در اين مساله همه آيات عظام به جز آيت الله وحيد و صافي و بهجت قائل به اين هستند كه سعي در زيرزمين صحيح و مجزي است اما اين آيات عظام مذكور سعي در زيرزمين را جايز نميدانند.
وي گفت: يكي ديگر از مسائلي كه در سالهاي قبل بسيار ايجاد شده است رمي جمرات است. روحانيون معظم كاروانها بايد توجه داشته باشند كه حتي اگر صد بار هم مساله رمي جمرات را توضيح داده باشند موقع انجام رمي جمرات و قبل از خروج از چادرها باز هم يك بار ديگر به حاجيان توضيح دهند كه حاجيان براي انجام اين عمل دچار مشكل نشوند.