مدیر نشریه عربی میقات حج:
حجاج در عرفات برای دیگران دعا کنند

مدیر نشریه عربی میقات حج گفت: بر اساس روایات وارده، حجاج باید در سرزمین عرفات برای دیگران دعا کنند تا همان دعا در حق خودشان هم مستجاب شود.
حجتالاسلام والمسلمين محمدعلي مقدادي يكي از روحانيون كاروانهاي اعزامي به حج در گفتوگو با خبرنگار پايگاه اطلاعرساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري گفت: خداوند در آيه ۲۷ سوره حج در خطابي به حضرت ابراهيم (ع) ميفرمايد: «وَأَذِّن فِي النَّاسِ بالْحَجِّ، به مردم اعلام حج كن تا حج انجام دهند». بر اين اساس در حقيقت حج يك فرصت استثنايي است كه انسان بايد اين فرصت را قدر بداند. فرصتي كه شايد براي بسياري از مسلمانان فقط يك بار پيش بيايد. حج يك جهاد بسيار زيبا با مال و جان است. بنابراين ميتوان گفت كه سختترين عمل عبادي در اسلام حج است.
وي افزود: يكي از نكتههايي كه باعث اهميت حج ميشود اين است كه حج با اينكه خودش از فروع دين است اما همه ديگر فروع دين را در بر دارد. به عبارت ديگر ميتوان گفت حج نمادي از فروع دين است. اين عمل عبادي نماز كه همان نماز طواف است از اركان قبولي حج است. در اين عمل روزه نيز وجود دارد چرا كه اگر كسي پولي براي قرباني نداشته باشد بايد سه روز در آنجا روزه بگيرد و هفت روز هم زماني كه به وطنش باز ميگردد.
مقداداي بيان كرد: حج جهاد در راه خداست. در حقيقت حج خمس و زكات و بذل مال براي خداوند است. حج خودش نماد امر به معروف و نهي از منكر است. از تمام برنامههاي آموزشي و فرهنگي بعثه مقام معظم رهبري گرفته تا توجه زائران به يكديگر و تذكر به هم براي اينكه بتوانند حج بهتر و صحيحي انجام دهند.
وي افزود: اضافه بر اينها در حج تولي و تبري نيز وجود دارد. بر اساس احاديث «تمام الحج لقاء الامام» زيباترين و كاملترين حج، حجي است كه حاجي با امامش ملاقات داشته باشد. حاجي اگر توفيق داشته باشد ميتواند در صحراي عرفات در كنار خيمهگاهي كه براي حضرت مهدي (ع) برپاست ارتباط معنوي با ايشان برقرار كند. در روايات آمده است كه «من حج و لم يزرني فقد جفاني»، كسي كه حج به جا بياورد و مرا زيارت نكند به من جفا كرده است. علاوه بر اينها زيارت قبور ائمه بقيع و حضرت زهرا (س) كه پنهان است نمادي از تولي و تبري در حج است.
برائت از مشركين تبري از دشمنان مسلمانان است
مدير مجله عربي ميقات حج در تشريح حج مطلوب اظهار داشت: در طرف ديگر حتي تبري نيز در حج به عنوان يكي از نمادهاي حج وجود دارد. برائت از مشركين يكي از يادگارهاي امام خميني در حج است و اعلام انزجار مسلمانان از دشمنان اسلام در جهان امروز است.
وي افزود: به طور حتم كسب توشه در تحقق حج مطلوب بسيار اهميت دارد و كسي كه بتواند بهترين توشه را كسب كند قطعا حج مطلوبي انجام داده است. بهترين توشه همانطور كه خداوند در آيه ۲۸ سوره حج بيان كرده است «ليَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَّعْلُومَاتٍ» منافعي كه براي حجاج و انسانهاست مشاهده كند و بفهمد چه بايد بكند و به ياد خدا باشد.
اين روحاني كاروان بيان كرد: حاجي وقتي به حج مشرف ميشود سعي كند خود را آماده استفاده هر چه بهتر و بيشتر از فضاي معنوي حج كند و اين امر محقق نخواهد شد مگر با شركت در كلاسهاي آموزشي و فرهنگي كاروان و تلاش جهت كسب معرفت بيشتر. در روايات آمده است كه يك فرد گناهكار بعضي از گناهانش آمزيده نميشود مگر در شبهاي قدر، همچنين بعضي از گناهان فقط در صحراي عرفات بخشيده ميشود. بايد حاجيان و زائران معرفت حضور در صحراي عرفات را داشته باشد كه در چه مكان مقدس و با عظمتي است.
حاجي در صحراي عرفات براي ديگران دعا كند
وي گفت: زماني كه حاجي بداند صحراي عرفات كجاست، قطعا دست به دعا خواهد برد و حاجات خودش را از خدا طلب خواهد كرد. در اين صحراست كه انسان بر اساس روايات بايد براي ديگران دعا كند تا همان دعا براي خودش نيز مستجاب شود. در سفرهايي كه به حرمين شرفين داشتم با علماي زيادي همراه بودم در برخي از اين سفرها بزرگاني را مشاهده كردم كه قبل از تشرف به عرفات برگهاي در دست داشتند و مشغول نگارش بودند وقتي از آنها سوال ميكردم در اين زمان و مكان مقدس چه چيزي مينويسيد؟ ميگفتند اسامي دوستان، اساتيد و كساني كه بايد برايشان دعا كنم و حقي بر گردن من دارند را مينويسم تا در صحراي عرفات كسي را فراموش نكنم.
مقدادي تشريح كرد: زماني كه حاجي اعمال حج را به درستي انجام دهد و سعي كند از تمام لحظات حج بهره كافي و وافي ببرد خداوند متعال نوري در وجود او قرار ميدهد كه بهترين توشه حفظ اين نور است. حاجي بايد تلاش كند كه اين نوري كه خداوند در او نهاده است را حفظ كند. در كتاب كافي روايت شريفي از امام صادق (ع) نقل شده است كه ايشان ميفرمايد: «الحَاجُّ لا يَزالُ عَلَيْهِ نُورُ الحَجِّ، مَا لَمْ يُلِمَّ بِالذَّنبِ». بر اساس اين روايت شريف تا زماني كه حاجي مرتكب گناه نشده است نوري كه خداوند در وجود او قرار داده است باقي ميماند. بنابراين حفظ اين نور بسيار مهم است. حاجي كه از حج بر ميگردد بايد تلاش كند كه اين نور را به عنوان بهترين توشه حج حفظ كند و به دنبال گناه و پيروي از شيطان نرود. اينگونه است كه حاجي ميتواند بهترين توشه را از حج كسب كند و حج مطلوبي را محقق سازد.
وي در پايان در خصوص حضور قاريان ايراني و تلاوت قران توسط آنها در مكه و مدينه تاكيد كرد: با توجه به شايعاتي كه درباره شيعيان و ايرانيان در خصوص تفاوت قرآنهاي ما با ديگر مذاهب و ديگر شايعات وجود دارد، تلاوت قاريان و حافظان قرآن در اين كنگره جهاني حج كه همه مسلمانان حضور دارند و ميتوانند از نزديك نظاره گر اين تلاوتها و قرائتها باشند باعث ايجاد ارتباط معنوي شده و جوابي محكم به همه تبليغات سوئي خواهد بود كه بر ضد شيعه و انقلاب اسلامي ميشود. در حقيقت اين بهترين روش معرفي شيعه به همه مسلمانان جهان اسلام است.