تغییرات جدید مسجدالحرام مناسک حج را تغییر نداده است زائران نگران نباشند
مسئول دفتر بعثه مقام معظم رهبری در ایام عمره مدینه منوره با اشاره به تخریب بخشی از طبقه دوم مسجدالحرام و ساخت سازه جدیدی به دور کعبه، گفت: تغییرات ایجاد شده در مسجدالحرام از نظر مناسکی با سالهای گذشته هیچ فرقی ایجاد نکرده است.
حجتالاسلام والمسلمين نجف نجفيروحاني، نماينده بعثه مقام معظم رهبري در مدينه منوره در گفتوگو با خبرگزاري بينالمللي قرآن(ايكنا) در خصوص تغييرات ايجاد شده در مسجدالحرام، با تأكيد بر اينكه زائران نبايد هيچگونه نگراني و دغدغهاي در خصوص تغييرات ايجاد شده داشته باشند، گفت: تغييرات ايجاد شده در مسجدالحرام از نظر مناسكي با سالهاي گذشته هيچ فرقي ندارد.
وي ادامه داد: طبقه دوم مسجدالحرام تخريب و سازه جديدي به دور كعبه ساخته شده است تا معلولان و افراد ناتوان بتوانند از آن براي طواف استفاده كنند يعني سازه جديد جايگزين طبقه دوم مسجدالحرام شده است.
حجتالاسلام روحاني اعلام كرد: سازه ساخته شده 30 سانتيمتر كوتاهتر از كعبه است و سؤالي كه پيش ميآيد اين است كه آيا طواف در اين سازه درست است يا خير؟ كه براي اين سؤال مراجع تقليد سه پاسخ مطرح كردهاند.
پاسخ مراجع تقليد:
وي ادامه داد: تعدادي از آيات عظام تقليد از جمله آيتالله سيستاني، صافي و نوري معتقد هستند كه زائران ويلچري و يا افراد ناتوان چون نميتوانند در مطاف طواف كنند و سازه جديد مصداق دور كعبه را ندارد، بايد نائب بگيرند و نبايد در اين سازه طواف كنند.
نجفيروحاني:
روحانيان بايد تلاش كنند آرامش بخش زائران بوده اضطراب آنها را كاهش دهند، چرا كه عبادت رابطه انسان با خدا و رابطه عاشق و معشوق است و نگراني معنا ندارد
حجتالاسلام روحاني افزود: عده ديگري از مراجع از جمله آيتالله مكارمشيرازي و فاضل معتقدند كه چون فرد نميتواند به دور كعبه طواف كند ميتواند در سازه ساخته شده طواف كند هرچند از نظر ارتفاع سازه جديد مصداق دور كعبه بودن را ندارد.
نماينده بعثه مقام معظم رهبري در مدينه منوره به نظر جمع ديگري از علما در اين خصوص اشاره و اظهار كرد: جمعي از علما از جمله مقام معظم رهبري و آيتالله تبريزي هم معتقد هستند كه احتياط آن است كه هم خود فرد در سازه جديد طواف كند و هم نائب بگيرد.
وي تصريح كرد: در حقيقت هيچ تغيير خاصي از نظر مناسك ايجاد نشده و تنها فرق اين است كه بخشي از قسمتهاي طبقه دوم خراب و به صورت سازه جديد در آمده است و زائران به راحتي با گوش سپردن به سخنان روحانيان كاروانهاي خود ميتوانند اعمالشان را به درستي انجام و بدون مشكل حج خود را به پايان برسانند.
حجتالاسلام نجفيروحاني خطاب به روحانيان اعزامي به حج تمتع نيز عنوان كرد: روحانيان بايد تلاش كنند آرامشبخش زائران بوده و اضطراب آنها را كاهش دهند، چرا كه عبادت رابطه انسان با خدا و رابطه عاشق و معشوق است و نگراني معنا ندارد.
احتياط نبايد به وسواس و نگراني تبديل شود
وي با اشاره به اينكه بين احتياط و وسواس فرق وجود دارد، گفت: درست است كه احتياط در انجام اعمال حج لازم است اما اين احتياط نبايد به وسواس و نگراني تبديل شود.
بايد در زائران ايجاد انگيزه كرد نه اضطراب
نماينده بعثه مقام معظم رهبري در مدينه منوره اضافه كرد: بايد در زائران ايجاد انگيزه كرد نه اضطراب. در ايجاد انگيزه فضائل عبادتها در اماكن مقدسه مكه و مدينه به زائران گوشزد ميشود مثلاً به آنها گفته ميشود كه نماز در مسجدالحرام يك ميليون برابر ثواب بيشتري دارد، اما با تكرار مدام آنچه كه موجب باطل شدن اعمال آنها ميشود، زائران دچار اضطراب خواهند شد.
وي در پايان تصريح كرد: هر تغييري در مسجدالحرام ايجاد شود، هرگز بنبستي در خصوص نحوه اعمال به وجود نخواهد آمد چرا كه در فقه شيعه اجتهاد وجود دارد و پاسخگوي تمام مسائل روز است و زائران تنها بايد با روحاني كاروان هماهنگ باشند تا طبق نظر مراجع تقليدشان اعمالشان را انجام دهند.