عالمی که با بوسه بر ضریح افطار می‌کرد

زن نیز می تواند به مقام های بالایی دست پیدا کند و حضرت فاطمه معصومه(س) با علم و حیا و معرفتی که داشت عالمان زمان خود را مجذوب جایگاه علمی و معنوی خود کرد.

اول ذيقعده كه مصادف است با ميلاد حضرت فاطمه معصومه(س) تا يازدهم ذيقعده كه ميلاد حضرت رضا(ع) در آن واقع شده به عنوان دهه كرامت نامگذاري شده است. علت نامگذاري اين دهه و روزهاي مياني آن، جايگاه حضرت معصومه(س)، حضرت رضا(ع) و امام زادگان در ميان ايرانيان و چگونگي الگوبرداري از اين بزرگواران در زندگي روزمره محورهاي گفت و گوي بسيج پرس با حجت الاسلام و المسلمين عبدالعلي گواهي مسئول نمايندگي ولي فقيه در سپاه حضرت محمد رسول الله(ص) تهران بزرگ بود. وي در خلال گفت و گو توصيه اي نيز در مورد هتل سازي هاي اطراف حرم امام رضا(ع) داشت و در مورد اماكن تفريحي اي چون پارك هاي آبي گفت: اينكه صبح پرواز كنيم تا مشهد به بهانه رفتن به پارك آبي و نظير آن و غروب باز گرديم به شهر خودمان درست نيست و اينگونه اماكن نبايد اصل زيارت حضرت رضا(ع) را تحت الشعاع قرار دهد.
**همه سر سفره اهل بيت نشسته ايم و هر كاري كه مي كنيم به مناسبت وجود آن بزرگواران است**
با توجه به اينكه در دهه كرامت قرار داريم به عنوان سوال نخست بفرماييد چرا از اول ذيقعده تا يازدهم اين ماه را به عنوان دهه كرامت نامگذاري كرده اند؟
ماه ذيقعده به جهت مناسبت هاي ويژه اي چون آماده شدن مردم براي تشرف به حج، ماه پر بركتي است. ورود به اين ماه با تولد كريمه اهل بيت حضرت معصومه(س) همراه است كه در روايات فراواني در شان ايشان و اهميت و ثواب زيارت اين بزرگوار تاكيد شده است. در روايت هست كه هر كس به زيارت فاطمه معصومه(س) برود مانند آن است كه فاطمه زهرا(س) را زيارت مي كند. بطور كل بايد گفت اگر شهر قم داراي فضيلتي شد و به جايگاهي دست پيدا كرد كه از هشت در بهشت يكي از آن به قم باز مي شود و يا اينكه مراجع و علماي بزرگي از اين شهر در اسلام تربيت يافتند همگي به سبب وجود اين بانوي بزرگوار است.
روز يازدهم ذيقعده هم سالروز ولادت ولي نعمت دين و دنياي ما حضرت رضا(ع) است كه امام(ره) فرمود هر كشوري پايتخت و مركزي دارد و مركز و پايتخت ايران مشهد امام رضا(ع) است.گر به دقت بنگري هر كشوري را مركزي است / مركز ايران اسلامي خراسان رضاستهمه ما سر سفره اهل بيت نشسته ايم و هر كاري كه مي كنيم به مناسبت وجود آن بزرگواران است. اين دو مناسبت اول و يازدهم ذيقعده اين دهه را مبارك كرده و اين ده روز به عنوان دهه كرامت نام گرفت كه البته هر يك از اين ده روز نيز نامگذاري خاص خود را دارد. اين دهه با نام هاي حضرت رضا(ع) و حضرت معصومه(س) گره خورده است؛ به نظر شما اين بزرگواران چه جايگاهي در ميان مردم ايران دارند؟ هر دو اين بزرگواران يك جايگاه معنوي بين ما ايرانيان دارند و به لحاظ امام و متصل به امام بودن اطاعت پذيري از آن ها واجب است. يك جايگاه ديگري كه وجود دارد عاطفه و عشقي است كه ايرانيان به اين بزرگواران دارند. شما نگاه كنيد امام رضا(ع) هر سال نزديك به بيست ميليون زائر دارد اما ما هر وقت هم كه مي رويم به زيارت اين امام مي گوييم "السلام عليك يا غريب الغربا" و اين به دليل غريب بودن اين خاندان در شهر خود يعني مدينه است و الا در حال حاضر شايد قبور بقيع و حتي قبر پيامبر اسلام(ص) به ظاهر غريب تر از حرم امام رضا(ع) باشد و اين عرض ارادت ايرانيان و مهرباني و محبت آنان را به اهل بيت نشان مي دهد.
** گاهي ثواب برخورد كريمانه از مالي كه انفاق مي شود بالاتر است **
دهه كرامت امسال به عنوان "اهل بيت، مظهر زندگي كريمانه و مجاهدانه" نامگذاري شده است، بفرماييد ما چگونه مي توانيم با الگو قرار دادن ائمه، زندگي كريمانه و مجاهدانه را تمرين و در زندگي خود پياده كنيم؟
كريم بودن، رحيم بودن و مجاهد بودن همه از صفات اهل بيت است اما بعضي از اين بزرگواران به خصوصيتي معروف شدند. براي مثال حضرت علي بن موسي(ع) به رضا، در ميان مردها امام حسن مجتبي(ع) به كريم و در ميان بانوان حضرت معصومه به كريمه شهرت پيدا كرد. شما نگاه كنيد به زندگي امام مجتبي(ع)، ايشان سه بار كل زندگي خود را بخشيد و آن چه را كه دوست داشت را هم مي بخشيد. امام حسين(ع) شكر صدقه مي داد، از حضرت سوال شد چرا پول صدقه نمي دهيد و انفاق نمي كنيد كه ايشان فرمود من شكر را دوست دارم و خداوند فرموده از چيزي كه دوست داريد انفاق كنيد. زندگي اهل بيت(ع) اينگونه بوده و كريم بودنشان نيز در حدي بود كه كل زندگي را نيز مي بخشيدند و ما نيز بايد اينگونه باشيم.
براي كريم بودن حتما نبايد پول يا مالي را انفاق كنيم، گاهي ثواب برخورد كريمانه از مالي كه انفاق مي شود بالاتر است. براي مثال فردي به اداره اي مراجعه مي كند و با مسئولي مواجه مي شود كه با رويي گشاده با او برخورد مي كند و حتي شايد نتواند كار اين فرد را راه بيندازد اما اين نوع برخورد يك برخورد كريمانه است. چون وا نمي كني گرهي، خود گره مباش / ابرو گشاده باش چو دستت گشاده نيست
مطلب بعدي اينكه انسان هر چيزي كه دارد را مي تواند ببخشد و فقط معطوف به مال نيست. گاهي كسي مال خود، گاهي جان و حتي آبروي خود را انفاق مي كند. آيا ما خود حاضريم كه آبروي خود را براي ديگران خرج كنيم و يا مي خواهيم اين آبرو را همين طور دست نخورده به قبر ببريم؟ اهل بيت اينطور بودند و اگر خودشان هم چيزي براي انفاق نداشتند حتي به يهودي رو مي زدند كه يك سائل را نجات بدهند.
در دفاع از ارزش هاي اسلام نيز ائمه به بهترين نحو مجاهدت مي كردند و در روزگار ما اين مجاهدت يعني شجاعانه، عاشقانه و عالمانه حرف مان را بزنيم. اگر امروز كسي در باب امر به معروف و نهي از منكر ورود پيدا كند مجاهد است و در زمينه هاي ديگر نيز همين طور است. كسي كه حدودي از حدود الهي و يا حقوقي از حقوق الهي را در جامعه پياده كند مجاهد است و بايد ما طوري خود را تربيت كنيم كه روحيه برخود با دشمنان اسلام و دين خدا را در خود داشته باشيم كه بتوانيم در شرايط مقتضي بهترين عمل ها را انجام دهيم.
** 40 سال روزه اي كه با بوسه بر ضريح حضرت معصومه افطار شد **
به نظر مي رسد كه در جامعه ما حضرت معصومه(س) كمي گمنام واقع شده اند. البته اين گمنامي به معناي لفظي منظورمان نيست بلكه از لحاظ رجوع نسل جوان و بانوان به ايشان مد نظر است، نظر جنابعالي در اين باره چيست؟ چه الگوبرداري هايي مي شود از اين بزرگوار كرد؟
نگاه مردم ما به حضرت فاطمه معصومه(س)، نگاه به يك امام زاده است و مردم ما اين شخصيت را معصوم نمي دانند. اما امام زاده اي كه مي شود در ميان زنان از او به عنوان زينب ثاني نام برد و دليل آن هم وفاداري اي بود كه نسبت به برادر بزرگوار خود حضرت رضا(ع) داشتند. شخصيت والاي اين بزرگوار و آن بقعه متبركه است كه شهر قم را قم كرد و عالمان بزرگ و مراجع عظام تقليد را در خود پرورش داد و لازم است كه جوانان و متدينين بيش از گذشته با ايشان خو بگيرند.
ما يكي از نكاتي را كه مي توانيم از حضرت معصومه(س) فرا بگيريم وفاداري به خانواده است. شما ببينيد ايشان در فراق برادر خود عازم ايران شد تا برادر خود را ببيند، حال اينكه اين دوري از يكديگر نزديك به دو سال بيشتر نبود اما در جامعه امروزي ديده مي شود كه برادر و خواهر داراي روابط بسيار كمرنگ هستند و بعضا سال ها از يكديگر خبر ندارند.
نكته دوم اين است كه زن نيز مي تواند به مقام هاي بالايي دست پيدا كند و حضرت فاطمه معصومه(س) با علم و حيا و معرفتي كه داشت عالمان زمان خود را مجذوب جايگاه علمي و معنوي خود كرد. علامه طباطبايي(ره) نزديك به 40 سال روزه خود را با بوسه بر ضريح اين بانو مكرمه افطار مي كرد و امام(ره) دو زانو در برابر خانم فاطمه معصومه(س) زانوي ادب مي زد.
نكته سوم اينكه اين بانوي بزرگوار در تمام مراحل زندگي حجاب خود را حفظ كرد و در راه تهذيب نفس خود قدم برداشت. اين نشان مي دهد كه دانشجويان ما و مخصوصا دختران دانشجويي كه در شهرها و مناطق دور از منطقه سكونت خود مشغول علم آموزي هستند بايد به پيروي از حضرت معصومه(س) تهذيب شان بالاتر از تحصيل شان قرار بگيرد.
** حرم هاي مقدس امام زادگان به يك مركز رجوع مردم به معنويات تبديل شده **
با توجه به اينكه شما توليت آستان حضرت امام زاده صالح(ع) را نيز برعهده داريد و با توجه به اين كه روز پنجم از دهه كرامت به عنوان روز "امام زادگان، پيام آوران مودت و محبت" نامگذاري شده، جايگاه اين بزرگواران را در ميان مردم چگونه ارزيابي مي كنيد؟
من دوباره تاكيد مي كنم كه مردم ايران از ديرباز عاطفي و مهربان بوده اند و اهل بيت(ع) را نيز بطور ويژه دوست دارند. به فضل پروردگار در همه نقاط ايران امام زادگان حضور دارند و با توجه به اينكه دسترسي مردم به اماكن مقدسي چون مشهد و قم به راحتي امكان پذير نيست حرم هاي مقدس امام زادگان به يك مركز رجوع مردم به معنويات تبديل شده و يك فضاي معنوي را ايجاد كرده است كه مردم در اين اماكن درد و دل مي كنند.
اين امام زادگان حقوق زيادي بر گردن ما دارند و گره هاي كوري را باز مي كنند كه بنده به عنوان خادم حضرت امام زاده صالح(ع) نمونه هايي از آن ها را بارها ديده ام و مردم نيز با يقين كامل به اين امام زادگان رجوع مي كنند.
** شيراز حرم سوم اهل بيت(ع) است **
حرم حضرت احمد بن موسي(ع) در شهر شيراز واقع شده و روز ششم و هفتم از دهه كرامت به اين بزرگوار اختصاص پيدا كرده است. در مورد شهر شيراز و برادر حضرت رضا(ع) و حضرت معصومه(س) بفرماييد.
در فضاي مركزي كشور حرم حضرت فاطمه معصومه(س)، در شمال غرب كشور حرم حضرت رضا(ع) و در جنوب نيز حرم حضرت احمد بن موسي(ع) واقع شده و همگي اين بزرگواران از خاندان موسي بن جعفر(ع) هستند كه بركت شان براي ايران بسيار بوده است. احمد بن موسي(ع) برادر تني و حضرت معصومه(س) نيز خواهر تني امام رضا(ع) است و واقعا مقام معظم رهبري پس از مشرف شدن به شيراز چه تعبير زيبايي داشتند كه فرمودند بعد از مشهد و قم، شيراز حرم سوم اهل بيت(ع) است.سوال پاياني ما درباره شهر مقدس مشهد است. نظرتان را درباره ساخت و سازهاي اطراف حرم اما رضا(ع) و اماكن تفريحي و پارك هاي آبي بفرماييد كه روز به روز در اين شهر در حال افزايش است. آيا اين كارها را تاييد مي كنيد؟
به نظر بنده در يك شهر زيارتي بايد جاذبه هايي وجود داشته باشد اما نبايد هدف قرار بگيرد. اينكه صبح پرواز كنيم تا مشهد به بهانه رفتن به اين اماكن و غروب برگرديم و اين كار، اصل زيارت حضرت رضا(ع) را تحت الشعاع قرار دهد درست نيست.
ساخت و ساز هتل و در كنار آن اماكني براي رفاه و آسايش لازم است كه پذيراي مهمانان و زائران داخلي و خارجي حضرت رضا(ع) باشد. البته در مورد هتل سازي هاي اطراف حرم بنده توصيه ام اين است كه نكند اين حرم سازي ها طوري ادامه پيدا كند كه گنبد امام هشتم(ع) از چشم ها پنهان شود و بشود مانند اين روزهاي مكه كه هتل هاي آن چناني و ده ها طبقه خانه خدا را احاطه كرده و از آن برتري پيدا كرده است. اميدوارم مسئولان به اين امر اهتمام بورزند. ممنون بابت وقتي كه در اختيارمان قرار داديد.
منبع: بسيج پرس


| شناسه مطلب: 39818




اما رضا