انتقاد سرپرست حجاج ایرانی از حذف سهمیه زوج‌های جوان

نماینده ولی فقیه با ابراز تاسف از قطع سهمیه زوج‌های جوان گفت: امسال سهیمه زوج‌های جوان را قطع کرده اند و این کار درستی نبود. امروز هزینه‌های ازدواج کمر شکن شده است ما باید این بستر را فراهم کنیم و زوج‌های جوان به این سفر معنوی مشرف شوند و هزینه‌های ازدواج کاسته شود ضمن این که این زوجها زندگی خود را از کنار قبر نورانی پیغمبر و ائمه معصومین بقیع و بیت الله الحرام شروع کنندو این مساله اثر معنوی عمیقی بر زندگی آنها خواهد داشت.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، حجت‌الاسلام والمسلمين سيدعلي قاضي عسكر در جمع زايران و حجاج تهراني گفت: من قبل از اين كه يك سري نكات معرفتي را براي شما عزيزان بيان كنم مايلم به برخي از ابهامات موجود در جامعه پاسخ دهم تا شما عزيزان نسبت به اين مساله روشن شويد.
وي افزود: متاسفانه در سال گذشته مسائلي رخ داد كه واكنش بيروني آن خوب نبود در سال‌هاي گذشته تلاشمان بر اين بوده كه سازمان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري بدور از غوغاسالاري با تمام وجود در خدمت مردم باشند و هيچ شاني هم به جز خدمتگذاري براي خودمان قائل نيستيم زيرا بر اساس رهنمودهاي امام خميني (ره) و همچنين مقام معظم رهبري، سازمان حج و زيارت يك سازمان انتفاعي نيست و نبايد سودي از زائر بگيرد بلكه بايد تلاش كند كه قيمت‌ها را بر اساس قيمت تمام شده اعلام كند.
وي افزود: مجموعه حج و زيارت داراي شريف‌ترين پرسنل است و كاركنان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري با تمام وجود در خدمت زائران هستند و حتي از ساير دستگاههاي اداري كشور از مزايا و حقوق كمتري برخوردارند.
كارشناسان بعثه مقام معظم رهبري در قيمت گذاري حج حضور نداشتند
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت به موضوع قيمت گذاري حج تمتع امسال اشاره كرد و افزود: امسال مسائلي اتفاق افتاد كه مهم‌ترين آنها افزايش قيمت ارز بود كه به يكباره جهش عظيمي در قيمت‌ها ايجاد كرد. اين مساله سبب رنجش زائران شد و من نيز بيش از خود شما رنج برده و مي‌برم و چون اين بخش دست ما نبود طبيعتا هيچ كاري نمي‌توانستيم انجام دهيم.
وي افزود: در سالجاري برخلاف سال‌هاي گذشته كارشناسان بعثه مقام معظم رهبري در قيمتگذاري حج حضور نداشتند شايد حدود ۲ماه و نيم تا سه ماه قبل در جلسه اي كه با عزيزان داشتم به آنها گفتم نظر كارشناسان ما اين است كه مقداري از قيمت حج كاسته شود. سپس تلاش كرديم از خبره‌ترين افراد و روساي سه دوره قبلي سازمان حج و زيارت استفاده كنيم از مجموعه كارشناسان هر دو حوزه خواستم كه ريز قيمت‌ها را بررسي كنند و هر مقدار مي‌شود صرفه جويي كنند تا اين رقم كاهش يابد. جلسات بسياري تشكيل شد و قيمت مسكن و تداركات و حمل و نقل چندين بار بازنگري شد و آخرين تصميم گرفته شده اين بود كه ۹۰۰ هزار تومان از قيمت حج كاسته شود. البته با توجه به شرايط موجود اين رقم قابل قبول است و بيش از اين نمي‌شد كاري كرد و هيچ انتفاعي از اين حيث سازمان حج ندارد و هزينه‌ها و پرداخت‌هاي ما اغلب به صورت ارزي انجام مي‌گيرد و اين امر سبب افزايش قيمت‌ها شده است.
سرپرست حجاج ايراني به طرح پيشنهادي خود در همايش حج و اقتصاد در دو سال گذشته اشاره كرد و گفت: براي استفاده بهينه از پول زايران، حدود دو سال قبل در همايش حج و اقتصاد دو هدف را اعلام كردم يكي اين كه در حوزه حج و زيارت كه گردش پولي بالايي دارد بايد نوعي بازنگري صورت بگيرد. در آن زمان حدود ۱۰۰ هزار نفر زائر تمتع، ۸۰۰ هزار نفر زائر عمره، يك و نيم ميليون نفر زائر عتبات عاليات و حدود ۸۰۰هزار نفر زائر به سوريه مي‌رفتند. پول حاصل از اين كار در بانك‌ها سپرده شده و عملا چيزي در اختيار حج و زيارت قرار نداشت. اينجانب در آن زمان اعلام كردم سودي كه از سوي بانكها به زائران داده مي‌شود سود واقعي نيست و ما هم هيچ وظيفه اي براي اين كه نقدينگي مردم را جمع كنيم و پول بانكها را افزايش دهيم نداريم. سازمان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري قصد ورود به بازار را ندارد
اقاي قاضي عسكر هر گونه دلال بازي در امور حج و زيارت را رد كرد وافزود: به عنوان نماينده ولي فقيه در امورحج و زيارت بايد مدافع حقوق زائر باشم. البته برخي از افراد هدف طرح ما را اشتباه فهميدند و چنين برداشت كردند كه مجموعه حج و زيارت مي‌خواهد وارد دلاليهاي بازار شود. هيچ گاه چنين تصميمي نداشته ايم زيرا سازمان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري قصد ورود به بازار را ندارد. آن زمان پيشنهاد ما اين بود كه پول زائران مستقيما در اختياز حج و زيارت قرار گيرد و سازمان حج و زيارت اين پول را در صنايع بزرگ مانند پتروشيمي و نفت سرمايه گذاري كند و سودي كه از اين راه به دست مي‌آيد مستقيما به مردم بازگردد چون يك ميليون تومان كه مردم در چند سال قبل بابت خريد فيش حج پرداخت كرده اند به مراتب در زمان خود بيش از الان قدرت خريد داشته است. متاسفانه در آن زمان كسي با اين ايده همراهي نكرد. لذا نامه اي خدمت مقام معظم رهبري نوشتم و مطلب را منعكس كردم.
وي افزود: مقام معظم رهبري در خصوص گراني فيش حج در سالجاري مسئوليت پيگري در اين مساله را به اينجانب واگذار كردند تا هر چقدر مي‌توانيم در كاهش هزينه‌هاي حج تلاش كنيم. البته همه تلاش ما هم همين است زيرا شما زائران بيت الله الحرام شريف‌ترين مردم هستيد. به خاطر اين مساله بود كه بنده به جد موضوع را بررسي و پيگيري كردم و جلساتي با ديوان محاسبات تشكيل شد و آنها نيز نظر ما را قبول داشتند. نهايتا هم به برادر عزيزم آقاي مهندس اوحدي نامه نوشتم كه بايد يك مبلغ ديگري هم از بانكها بگيريم و حدود دو ميليون تومان را به مردم بازگردانيم.
سرپرست حجاج ايراني افزود: خواستم اين مساله شفاف سازي شود تا اين تلقي پيش نيايد كه در مجموعه حج و زيارت خداي ناكرده چيزي حيف و ميل مي‌شود. تلاش مااين بود كه از محل صرفه جويي‌ها و همكاري بانك‌ها بتوانيم مبلغي را به زائر بازگردانيم. اگر قيمت ارز كاهش يابد قيمت‌هاي حج نيز به قيمت‌هاي گذشته باز مي‌گردد. بنده به عنوان نماينده ولي فقيه در مجموعه حج و زيارت يك عدد سهيمه نداشته و ندارم
نماينده ولي فقيه در تشريح موضوع مربوط به سهميه‌هاي حج و عمره گفت: در طول سال گذشته اين مساله بسيار بر سر زبانها افتاد و برخي نيز فكر كردند كه سازمان حج و زيارت يك سازمان بي در و پيكري است كه هر كسي را خواسته اند به حج فرستاده اند و هر كاري كه خواسته اند كرده اند. اصلا اين گونه نيست. من وظيفه دارم از پرسنل خدوم حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري دفاع كنم.
وي افزود: مصوبه اي شوراي عالي حج در دوران دولت نهم و دهم داشت مبني بر اين كه حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد از تعداد زائراني كه به عمره مشرف مي‌شوند در اختيار نهادها، ارگانها، دانشجويان و خانواده معظم شهدا و… قرار گيرد و بر همين اساس به شكل قانوني سهيمه توزيع مي‌شد و شخص هم نقش نداشت. براي اين كه خاطر شما را آسوده كنم بنده به عنوان نماينده ولي فقيه در مجموعه حج و زيارت يك عدد سهيمه نداشته و ندارم و هيچ وقت نخواسته ام حتي يك نفر از خويشان و بستگان خود را از اين طريق به حج بفرستم و امروز هم نزد خدا سربلند هستم كه سر اين معيار ايستاده ام و نگذاشته ام كه ديگران هم اين كار را بكنند.
وي افزود: قبل از رياست قبلي سازمان حج و زيارت من در جلسه شوراي عالي حج با توجه به وظيفه اي كه به عنوان سرپرستي حجاج دارم گفتم كه اين مساله مرا رنج مي‌دهد چرا بايد ما تبعيض قائل باشيم و افرادي كه در فلان نهاد دولتي مشغول كار هستند چه مزيتي نسبت به ديگران دارندكه بايد به حج ازعام شوند.
ثبت نامي‌هاي عمره بي‌برنامه و خلاف نظر بعثه مقام معظم رهبري بود
وي درخصوص ثبت نام‌هاي بي برنامه براي عمره ازسوي سازمان حج و زيارت اظهار داشت: ثبت نامي كه اخيرا براي عمره انجام شد بر خلاف نظر ما بود ما اعلام كرده بوديم كه ثبت نام افراد فقط براي سه سال بعد انجام شود و پول بقيه افراد را به انهاباز گردانيم. اما آقايان مي‌خواستند نقدينگي را از جامعه جمع كنند و اعلام كردند كه همه افراد ثبت نامي را اعزام مي‌كنند.
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت افزود: د ر جلسه شوراي عالي حج هم اعلام كردم كه مبلغ ۸۰۰ هزار تومان براي ثبت نام زياد است همان ۵۰۰ هزار تومان سابق باشد و بعد از قرعه كشي افراد براي سه سال آينده پول بقيه افراد را به آنها باز گردانيم.
وي افزود: چرا بايد مردم را در نوبت قرار دهيم. در آن زمان هشدار داده شد كه شرايط دنيا قابل پيش بيني نيست از كجا معلوم سهميه ما كم نشود؟ ما چه تعهدي در اين زمينه داريم؟ چرا مردم را به سمتي ببريم كه ۱۰ سال در نوبت عمره باشند؟ متاسفانه قبول نكردند.
امير الحاج جمهوري اسلامي ايران در خصوص طرح هدفمندي سهميه عمره اظهار داشت: در ان زمان بنده اعلام كردم نظر بنده هدفمندي سهيمه‌هاي عمره است و معني ان اين است كه برخي از گروهها هستند كه مي‌توان به آنها سهميه هايي را اختصاص داد و مردم هم راضي هستند مانند خانواده شهدا، جانبازان و آزادگان عزيز.
زوج‌هاي جوان بايد به عمره حذف شوند و سهميه آن‌ها حذف نشود
نماينده ولي فقيه با ابراز تاسف از قطع سهميه زوج‌هاي جوان گفت: امسال سهيمه زوج‌هاي جوان را قطع كرده اند و اين كار درستي نبود. امروز هزينه‌هاي ازدواج كمر شكن شده است ما بايد اين بستر را فراهم كنيم و زوج‌هاي جوان به اين سفر معنوي مشرف شوند و هزينه‌هاي ازدواج كاسته شود ضمن اين كه اين زوجها زندگي خود را از كنار قبر نوراني پيغمبر و ائمه معصومين بقيع و بيت الله الحرام شروع كنندو اين مساله اثر معنوي عميقي بر زندگي آنها خواهد داشت.
وي در ادامه به فعاليت‌هاي صورت گرفته در حوزه مسكن و تداركات زائران اشاره كرد و گفت: كارشناسان دو حوزه بعثه و سازمان كارهاي درخوري را انجام داده اند. زماني محل هتل‌هاي زائران ايراني از بيت الله الحرام و حرم شريف نبوي دور بود و ما تلاش كرديم منازل آنها را به مسجد الحرام نزديك‌تر كنيم. بنده در طول ايام حج به محل استقرار كاروان‌ها سركشي مي‌كنم و اگر كارواني با مشكل خاصي مواجه باشد، تلاش مي‌كنيم آن را برطرف نماييم و اگرمشكل قابل حل نيست براي سال بعد ديگر آن ساختمان اجاره نمي‌كنيم.
سرپرست حجاج ايراني در باره كاهش ۲۰ درصدي تعداد زائران حج در سالجاري اظهار داشت: در اين رابطه تلاش‌هاي زيادي صورت گرفت تا خسارتي به زائر وارد نشود و البته در اين زمينه مسئولين سازمان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري موفق عمل كردند و حدود ۹۵ درصد منازل را به مالكانش بازگردانند بدون اين كه يك ريال خسارت به زائر وارد شود و اين كار بزرگي بود.
وي با اشاره به انتصاب رييس جديد سازمان حج و زيارت گفت: آقاي سعيد اوحدي يكي از آزادگان سرافراز كشور است كه مدت ۸ سال در عراق اسير بود ودر عمره سعادت نيز سابقه همكاري دارند. ايشان انساني خدوم و بسيار دلسوز مردم هستند.
سرپرست حجاح ايراني خطاب به زايران حج تمتع گفت: بيشتر شما عزيزان اولين بار است كه به اين سفر معنوي مشرف مي‌شويد. ولي كساني كه ۱۰ سال قبل اعزام شده اند مي‌دانند وضعيت زائران در عربستان به چه شكل بود و براي طبخ غذا در كاروان هااتاقي قرار مي‌دادند و در شست و شوي ظرف‌ها و مسائل ديگر مشكلات بسياري وجود داشت ولي اكنون آشپزخانه‌هاي مجهزي براي سرويس دهي به تغذيه زائران ايجاد شده است و همه آشپزها و نيروهاي خدماتي آنجا ملزم به رعايت مسائل بهداشتي هستند. همچنين يك نفر پزشك در انجا مستقر است و غذاها را ابتدا كنترل كرده و بعد به هتل‌ها مي‌فرستند. سعي مي‌شود از بهترين مواد خوراكي براي تغذيه زائران ايراني استفاده شود. البته زائران محترم توجه داشته باشند غذايي كه براي هزاران نفر زائر طبخ مي‌شود لاجرم آن كيفيت غذاي خانگي را ندارد و اين امر ممكن است با مذاق برخي از زائران جور نيايد. . در اين باره پيشنهاد داديم كه تنوع غذايي را بيشتر كنند كه كارهايي انجام شده و زائران هم از آن استقبال كرده اند.
تشكيل شوراي فرهنگي مستقر در كاروان‌ها و هتل‌ها از مهم‌ترين كارهاي صورت گرفته در حج
وي يكي از مهم‌ترين كارهاي صورت گرفته در حج را تشكيل شوراي فرهنگي مستقر در كاروان‌ها و هتل‌ها دانست و اظهار داشت: زائران محترم اگر زماني در هتل‌هاي خود با مشكلي مواجه شدند باشوراي فرهنگي كه در كاروان‌ها مستقر هستند مشورت نمايند. ما مشكلات زائر را به سه بخش تقسيم كرده ايم. اگر مي‌توانند خودشان مشكل را حل كنند بايد سريع حل كنند اگر نمي‌توانند بايد به سازمان حج و ستادها موضوع را منعكس كند تا آنها حل كنند و اگر در كوتاه مدت قابل حل نيست براي سال بعد اين مساله در دستور كار كارشناسي قرار مي‌گيرد و انشاءالله بررسي مي‌شود و دنبال مي‌شود. زائران عزيز در حل مشكلات و مسائل ما را ياري دهند و ياوران حجاج در كارها مشاركت كنند تا به فضل پروردگار ما بتوانيم حج را به شكل بهتري اداره كنيم.
وي افزود: برخي مشكلات نيز وجود دارد كه از دست ما خارج است. مثلا بخش‌هاي وسيعي از مسجد الحرام در حال باز سازي است و محدوديت هايي در رفت و آمد‌ها ايجاد شده است كه در اين باره آخرين اطلاعات به روحانيون كاروانها ارائه گرديده است.
اقاي قاضي عسكرخطاب به زائران بيت الله الحرام گفت: عزيزان من شما‌ها محبوب خدا بوديد كه به اين سفر دعوت شده ايد. در شرايط كنوني افراد حدود ۲۰تسال بايد در نوبت بمانند تا بتوانند به حج مشرف شوند و اين غير از افراد مشتاقي است كه در جامعه ما وجود دارند و پول و امكاناتش را هم دارند ولي نمي‌توانند به حج مشرف شوند. پس از فرصت پيش آمده كمال استفاه را ببريد.
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت در ادامه سخنان خود چند سئوال مطرح كرد و از زايران خواست در اين فرصت چند روزه پاسخ اين چند سئوال را پيدا كنند. سئوال اول اين است كه ما به كجا مي‌رويم؟ جواب مختصر آن اين است به بهترين مكان در روي زمين. خانه اي كه موجب بركت براي بشريت است خانه خدا و شما مهمان خدا و پيغمبر وفاطمه اطهر ائمه بقيع هستيد. آيا خودمان را براي اين مهماني آماده كرده ايم؟ خدا در اين مهماني از ما چه مي‌خواهد. در مهماني‌هاي معمولي لباس فاخر و سر وصورت اراسته مورد توجه است اما اينجا دل و روح پاك و آرام مورد عنايت پروردگار است كه با توبه حاصل مي‌شود و بايد اين ظرفيت را درخود اماده كنيم. سئوال دوم اين است كه چگونه برويم؟ آيا ديده ايد كسي با لباس آلوده به مجلس مهماني برود؟ هيچ كس اين كار را نمي‌كند.
وي تصريح كرد: بانوان بزرگوار بدانند كه در اماكن مقدس مكه و مدينه در محضر چه كساني قرار دارند پس بايد اعمالشان و رفتارشان متناسب با آن محيط باشد. امروزه توطئه‌هاي زيادي عليه اسلام و تشيع رخ مي‌دهد. وهابيت در اين راه دست به تبليغات زيادي عليه تشيع زده است اگر ببينند كه حاجيان ما مسائل شرعي را رعايت نمي‌كنند قطعا عليه ما استفاده خواهندكرد. لذا زاير حرمين شريفين بايد توبه كرده پاك و پاكيزه و حلاليت طلبي كرده با دل به دور از كينه به گونه اي كه واقعا احساس كند كه همه چيز مطابق خواست خدا انجام داده، عمل كند.
يك ركعت نماز در مسجد الحرام ۱۰۰هزار ركعت ثواب دارد
وي افزود: سئوال سوم اين است كه در آنجا چگونه عمل كنيم؟ اين مساله مهمي است. يك ركعت نماز در مسجد النبي ۱۰هزار ركعت ثواب دارد و يك ركعت نماز در مسجد الحرام ۱۰۰هزار ركعت ثواب دارد، يك ختم قرآن شما در مكه مكرمه باعث مي‌شود جاي شما را در بهشت به شما نشان دهند و پيغمبر موقع جان دادن به بالين شما بيايد. در انجا نظر به كعبه و حضور در مسجد الحرام و طواف و عرفات و…عبادت است.
سرپرست حجاج ايراني در خصوص اين سئوال كه بايد از خدا چه بخواهيم اظهار داشت: دعاهاي پر مغز و داراي معاني عميقي در فرهنگ ما وجود دارد كه مي‌تواند بسيار مورد استفاده قرار گيرد دعاهاي صحيفه سجاديه، دعاي مكارم اخلاق و دعاي ابي حمزه ثمالي و امثال اينها از آن دسته اند.
وي نحوه بازگشت حاجي از سفر نيز گفت: آخرين سئوال اين كه چگونه برگرديم؟ انسان با ديدن كعبه، مرقد نوراني پيامبر، بقيع و عرفات بايد تحولي در او ايجاد شود. در روايات آمده است كه به رفتار و كردار خود بنگريد اگر بعد از سفر حج در شما تحول مثبتي ايجاد شده است بدانيد كه حج شما مورد قبول واقع شده است. در حقيقت چنين فردي مانند كسي است كه تازه از مادر متولد شده وپاك است.
نماينده ولي فقيه به اوضاع نا آرام در نقاط مختلف جهان اسلام اشاره كرد و گفت: اكنون جهان اسلام گرفتار ناآرامي‌هاي سياسي شده است. كشورهايي مانند: مصر، تونس، ليبي، بحرين، يمن و سوريه اين روزها دستخوش آشوب و ناآرامي هستند. اميدواريم كه دشمنان اسلام جنگ ديگري به منطقه تحميل نكنند. زيرا در غير اين صورت آنها ديگر پايان دهنده جنگ نيستند كما اين كه در عراق و افغانستان هنوز كشته مي‌دهند. اين گونه مسائل ممكن است در حج تاثيربگذارد لذا زائران عزيز بايد هوشيارانه عمل كنندو مراقب توطئه‌هاي دشمنان باشند.