گزارش میدانی از انبارهای مواد غذایی و تدارکات در مدینه؛
مواد اولیه غذای زائران ایرانی، کجایی هستند؟
صد قلم ماده اولیه در تهیه سه وعده غذایی برای زائران ایرانی بکار گرفته میشود تا دستگاه حج جمهوری اسلامی ایران صاحب عنوان تشکیلاتیترین کارگزاری حج در میان ۵۷ کشوری شود که زائرانش برای حجگزاری به سرزمین وحی میآیند. برخی از این اقلام از شرکتهای ایرانی و برخی هم از شرکتهای عربی تهیه میشوند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، بررسيهاي ميداني خبرنگار ما از انبارهاي اقلام مواد غذايي در مدينه حاكيست، ۱۰۰ قلم ماده اوليه در تهيه سه وعده غذايي براي زائران ايراني بكار گرفته ميشود تا دستگاه حج جمهوري اسلامي ايران صاحب عنوان تشكيلاتيترين كارگزاري حج در ميان ۵۷ كشوري شود كه زائرانش براي حجگزاري به سرزمين وحي ميآيند.
كافيست به انبارهاي ذخيرهسازي مواد اوليه تغذيه و تداركات و همچنين انبارهاي خشك و سردخانهها در آشپزخانههاي متمركز در مدينه سر بزني تا بتواني روايتگر پشت صحنه تهيه غذايي باشي كه سه نوبت در روز در اقامتگاههاي زائران ايراني در مدينه و مكه توزيع ميشود.
اولين انبار مربوط به ذخيرهسازي تداركات تغذيه است. به غير از ميوههايي كه روزانه در ميان زائران توزيع ميشود، ۲۰ قلم ماده غذايي اعم از نوشيدنيها، لبنيات، دورچين و… كه شامل آب آشاميدني، چاي، شير، دوغ، كره، پنير، نوشابه، آبميوه، زيتون، قند، شكر، مربا، عسل، نمك، ظروف يك بار مصرف، خرما، سس و سماق است در اين انبار نگهداري ميشود.
صبحانه ايراني در عربستان
برخي از اين اقلام از شركتهاي ايراني و برخي هم از شركتهاي عربي تهيه ميشوند. عمدهترين مواد غذايي ذخيرهسازي شده در انبار تداركات تغذيه كه توسط شركتهاي ايراني تهيه شده و به عربستان منتقل شدهاند شامل انواع لبنيات و چاي ميشود.
نخستين تجربه خريداري متمركز ميوه براي زائران
علاوه بر اين، خريداري ميوه براي زائران كشورمان در مدينه منوره كه به صورت روزانه از بازارهاي ميوه مدينه و جده صورت ميگيرد نيز بر عهده واحد تداركات تغذيه در ستاد مدينه منوره سازمان حج و زيارت است كه روزانه سه نوع ميوه خريداري و به طور مستقيم ميان مجموعههاي محل استقرار زائران ايراني توزيع ميشود.
حج سال ۹۲، اولين باري است كه تداركات مورد نياز عمليات حج به طور صد درصد به صورت متمركز در مدينه منوره تامين شده است. با اين اقدام، تنوع ميوهاي كه به زائران عرضه شده است نسبت به سال گذشته افزايش ۱۰۰ درصدي داشته و بر اساس اعلام رئيس سازمان حج و زيارت، نسبت به گذشته حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد در هزينههاي خريد ميوه صرفهجويي شده است.
انبارهاي ديگر در محل آشپزخانههاي متمركز مستقر هستند كه شامل انبار خشك، انبار برنج و سردخانهها ميشوند. ۸۰ قلم ماده اوليه غذايي در اين نبارها نگهداري ميشود كه مواد اصلي تهيه ناهار و شام هستند. ۳۱ قلم از اين مواد غذايي، ايراني هستند و بقيه از بازار عربستان خريداري ميشوند.
مواد اوليه غذايي زائران كه از ايران ميآيند
رحيم فائز پور، مدير آشپزخانه دخيل در گفتگو با خبرنگار ستاد اطلاع رساني حج ۹۲ گفت: در تهيه مواد غذايي زائران كشورمان، مواد اوليهاي نظير زرشك، زعفران، لوبيا قرمز و سبزيجات منجمد از ايران تهيه ميشود و اقلامي نظير گوشت، مرغ، ماهي، برنج، رب گوجه، روغن، لپه، ادويه جات، بلغور و… از بازار عربستان خريداري ميشوند.
مدير آشپزخانه دخيل در اين گفتوگو ضمن تشريح اينكه گوشت، مرغ، ماهي و برنجي كه در تهيه غذاي زائران ايراني مورد استفاده قرار ميگيرند مربوط به كدام كشور هستند، وزن سرانه اين اقلام كه در هر وعده غذايي به هر زائر تعلق ميگيرد را اعلام كرد.
فائزپور با بيان اينكه تنها نوع گوشت قرمز كه در تهيه غذاي زائران كشورمان مورد استفاده قرار ميگيرد «گوشت گوسفندي» است، گفت: دام در كشتارگاه مدينه كشتار ميشود و گوشت به صورت لاشه بدون استخوان با ماشينهاي سردخانهدار به آشپزخانه ميآيد. قبل از اينكه بار گوشت را تخليه كنيم، مهندس بهداشت بر اين دامهاي كشتار شده نظارت ميكنند و پس از تاييد وي، گوشت را تخليه ميكنيم.
مواد اوليه غذاي زائران ايراني، كجايي هستند؟
وي افزود: مرغ مورد استفاده در غذاي زائران ايراني، مرغ بومي عربستان است كه به صورت منجمد ميآيد. ماهي مورد استفاده نيز فيله ماهي منجمد تانزانيايي است. برنج مورد استفاده نيز برنج هندي از نوع الكره است.
وزن سرانه گوشت، مرغ، ماهي و برنجي كه در هر وعده غذايي به هر زائر تعلق ميگيرد
مدير آشپزخانه دخيل همچنين درباره وزن سرانه گوشت، مرغ، ماهي و برنجي كه در هر وعده غذايي به هر زائر تعلق ميگيرد، گفت: سرانه روزانه برنج براي هر زائر ۲۰۰ گرم (۱۴۰ گرم ناهار و ۶۰ گرم شام)، سرانه گوشت در خورشتها براي هر زائر ۸۰ گرم، در كباب كوبيده، رولت گوشت و چلوگوشت براي هر زائر ۱۵۰ گرم، سرانه ماهي براي هر زائر ۱۸۰ گرم و سرانه مرغ در يك وعده براي هر زائر برابر با يك چهارم مرغ است.
گزارش: نيما شايان