جوادی آملی: معرفت شرط کمال زیارت است

حضرت آیت الله عبدالله جوادی آملی اظهار داشت: هر که بخواهد زیارت کاملی داشته باشد، باید به شرط آن دست یابد که معرفت، شرط کمال زیارت است.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، متن گفتار حضرت آيت‌الله جوادي آملي بدين شرح است: زيارت كه ديدار و انس گرفتن با شخصي به انگيزه بزرگداشت اوست، در مورد پيشوايان دين؛ به معناي ديدار عاشقانهٔ زاير از سراي آنان و اظهار علاقه و وفاداري و اعلان فروتني در برابر آن بزرگواران است. زيارت را مي‌توان به دو صورت ناقص و كامل انجام داد.
هر كه بخواهد زيارت كاملي داشته باشد، بايد به شرط آن دست يابد كه معرفت، شرط كمال زيارت است و معرفت در اينجا به معناي اعلم، افضل، معصوم و منصوبِ از جانب خدا دانستنِ آن گراميان و واجب دانستن پيروي از آنان است؛ به گونه اي كه با عمل به سيره و سنّت آنان، مسير و سبك زندگي خود را ترسيم مي‌كند؛ هرچند همگان به يك اندازه از چنين شناختي برخوردار نيستند؛ ولي هركسي به مقدار معرفت و ظرفيت خود از آن بهره مي‌گيرد.
به همين جهت امام هادي (ع) در زيارتِ جامعه فرموده اند: از راه ولايت و معرفت به آن گراميان، مي‌توان به پيروزي و رضاي الهي دست يافت (فَازَ الفَائِزونَ بِوَلايَتِكُم، بِكُم يُسلكُ الَي الرِّضوان…). آموزه‌هاي ديني در باره زيارت عارفانه اهل بيت عصمت و طهارت، تاكيد و توصيه فراوان دارد و راز اين توصيه اين است كه آنان، هر نوع كمال ممكن را دارند و هيچ گونه عيبي ندارند.
به همين سبب پيامبر اكرم (ص) – طبق نقل محدثان شيعه و سنّي – فرمود: مَا اِن تَمَسَّكتُم بِهِمَا لَن تَضِلّوا اَبَدا؛ تا به كتاب خدا عمل كرده و از عترت من پيروي كنيد ] و به آنان معرفت داشته باشيد[، گمراه نخواهيد شد.
توجه زايران به اين نكته و سخن رسول خدا (ص) بسي مهم است كه با اعتقاد به حقانيت آن عزيزان و داشتن محبت شان در دل، و زنده نگه داشتن نام و ياد و نمادشان در جسم و جان خود مي‌توان به معرفت آنان دست يافت و همانند تشنه اي كه به آب زلال مي‌رسد و جگر تفتيده خود را سيراب و خنك مي‌كند، از راه زيارت اين بزرگان بر كرانه معرفت نشست و سبك بال شد و به جان خود آرامش بخشيد و چه زيباست سروده فيض كاشاني كه مي‌گويد:
پيروي رسول حق، دوستي حق آورد
پيروي رسول كن، دوستي خدا طلب
شرع، سفينه نجات، آل رسول، ناخدا
ساكن اين سفينه شو، دامن ناخدا طلب