آنچه زائران باید درباره چادرهای منا و عرفات بدانند
آیا میدانید؟ حجاج ایرانی ناگزیرند داخل سرزمین منا وقوف نمایند و خروج از منا در زمانهای مقرر تابع احکام شرعی است. لذا در برخی خیمههای واقع در اطراف منا که کشورهای دیگر استفاده میکنند نمیتوانند اسکان پیدا کنند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، زائران در ايام تشريق كه از هشتم تا دوازدهم ذيحجه بطول ميانجامد، در مشاعر مقدس عرفات، مزدلفه و منا حضور يافته و پس از انجام اعمال مربوطه به مكه بازميگردند.
در اين روزها علاوه بر انتقال و جابجايي حجاج و استقرارآنان در اين اماكن متبرك از برخي خدمات و رسيدگيها از قبيل: تغذيه، بهداشت، تأسيسات و… بايد برخوردار شوند. مؤسسه مطوفين حجاج ايران و مكاتب وابسته به آن زير نظر وازرت حج عربستان و همچنين سنديكاي اتوبوسداران عربستان (نقابه) مسئول تأمين اين گونه تسهيلات و امكانات هستند و ستاد حج مكه مكرمه و دفتر نمايندگي سازمان حج و زيارت در عربستان مسئوليت هماهنگي و جذب و نظارت بر روند كمي و كيفي خدمات رساني حجاج را برعهده دارند.
به منظور اسكان حجاج در مشاعر مقدس، ابتدا زمين بر اساس مساحت متعلق به حجاج ايراني در حدود منطقه مربوط به ايران تعيين و نقشه آن به ستاد حج مكه مكرمه دادخ ميشود كه پس از تطبيق نقشهها و تقسيم محوطه نقشه چينش كاروانها از طريق مديران مجموعه (مديران ايراني هتلهاي مكه) بين كاروانهاي مستقر در هتلها تقسيم مينمايند و وسايل و امكانات را قبلاً به مشاعر منتقل كرده و پس از نصب تابلوهاي راهنما و تعبيه وسايل در عرفات و منا، مقدمات پذيرايي را فراهم مينمايند.
البته در مزدلفه خيمه وجود ندارد و فقط امكاناتي مثل: زيرانداز، آبجوش، بسته غذايي، روشنايي، سرويس بهداشتي و… برقرار ميباشد.
براي آگاهي زائران عزيز ذكر چند نكته را در مورد بهرهبرداري شايسته از امكانات با توجه به محدوديتها و ويژگيهاي آن ايام ضروري ميدانيم:
۱-آيا ميدانيد؟ در حج ۹۲ تعداد ۶۴۰۰ خيمه به حجاج ايراني اختصاص يافته است و چادرهاي عرفات بصورت پارچهاي و موقت نصب ميشود اما خيمههاي منا سالها است كه ثابت و از جنس برزنت نسوز و با مساحت استاندارد ميباشد.
۲-آيا ميدانيد؟ كشور عربستان بابت اسكان و پذيرايي و بهداشت در خيمهها مبلغ ثابتي به عنوان وروديه از هر حاجي دريافت مينمايد كه در هزينههاي سفر حج پيشبيني و از ايران اخذ گرديده است.
۳-آيا ميدانيد؟ حجاج ايراني ناگزيرند داخل سرزمين منا وقوف نمايند و خروج از منا در زمانهاي مقرر تابع احكام شرعي است. لذا در برخي خيمههاي واقع در اطراف منا كه كشورهاي ديگر استفاده ميكنند نميتوانند اسكان پيدا كنند.
۴-آيا ميدانيد؟ محوطه مربوط به ايران در مزدلفه از قبل مشخص شده و امكانات آن توسط ستاد حج كشورمان براساس تعهدات عربستان كنترل شده است.
۵-آيا ميدانيد؟ در منا و عرفات به هر حاجي كمي بيشتر از يك متر مربع فضاي استراحت تعلق ميگيرد بنحوي كه در هر خيمه ۱۶ متر مربعي منا ۱۳ تا ۱۴ نفر مستقر ميشوند و در خيمه ۵/۱۳ متر مربعي عرفات ۱۰ نفر اسكان مييابند. لذا زائران عزيز بايستي خود را با اين شرايط وفق دهند.
۶-آيا ميدانيد؟ علاوه بر قرارداد عادي كه تعهدات مؤسسه مطوفين را در تأمين مايحتاج زائران نشان ميدهد، ارائه برخي خدمات افزونتر از سوي مؤسسه در قالب يك قرارداد بعدي با هزينه بيشتر امكانپذير شده است (مثل: در اختيار گذاشتن قالب يخ اضافهتر از اندازه مقرر يا آبجوش در مزدلفه و همچنين تعدادي فريزر و كولر آبي و فرش و تأمين روشنايي در عرفات).
۷-آيا ميدانيد؟ از سال آينده قرار است در بعضي بخشهاي عرفات نيز طي چند مرحله چادر ثابت نصب گردد.
۸-آيا ميدانيد؟ خط قطار كه بين مشاعر مقدس در حركت است، فعلاً منطقه اسكان حجاج ايراني در عرفات را پوشش نميدهد.
۹-آيا ميدانيد؟ در عرفات و منا خيمههاي هموطنان ما در مجاورت حجاج آفريقايي غير عربي است اما در مزدلفه منطقه محصور شده مربوط به ايران جداس از ساير كشورها و نسبتاً مسطح و باز و تميز است اما از مرز مزدلفه با منا كمي دور است.
۱۰-آيا ميدانيد؟ منطقه استقرار حجاج ايراني در منا در مكان بلندي از آن سرزمين و در منطقه نسبتاً بهتري از ساير كشورها قرار گرفته است، اما در عين حال از منطقه جمرات دور است و نياز به پيادهروي دارد.
۱۱-آيا ميدانيد؟ در صورت آسيب ديدن چادرهاي منا از ناحيه كاروانها يا زائران، خسارت آن توسط مؤسسه مطوفين اخذ ميگردد.
۱۲-آيا ميدانيد؟ در حج سالجاري ساكنان يك هتل مكه، در عرفات و منا نيز در يك منطقه اسكان خواهند يافت و از خدمات مديرمجموعه و مدير كاروان خود بهرهمند ميباشند. البته اهالي يك استان بر حسب اينكه در كدام ساختمان مكه اسكان داشتهاند، در عرفات و منا ممكن است جداي از يكديگر باشند. لذا نقسيم خيمهها بصورت مطلق براساس استان محل سكونت در ايران انجام نشده بلكه بر مبناي ساكنين هر هتل در مكه مستقر ميشوند.
۱۳-آيا ميدانيد؟ نيروهاي امدادي بعلاوه خدمه امدادگر سازمان يافته و عوامل نقل مشاعر در داخل محوطهها و مسيرهاي مشاعر آماده راهنمايي زائران محترم جامانده هستند و در صورت جاماندن عزيزان از كاروان بايستي آرامش خود را حفظ كنند.
۱۴-آيا ميدانيد؟ در منا يك پليكلينيك صحرايي توسط مركز پزشكي دائر و فعال ميباشد و در چادر تداركات مجموعهها نيز پزشكان مجموعه آماده ويزيت اوليه و ارجاع احتمالي بيماران هستند.
۱۵-آيا ميدانيد؟ عوامل سعودي وظيفه نظافت معابر و محوطه چادرهاي منا را برعهده دارند، با اين وصف بايستي زائران و كاروانها نسبت به حفظ بهداشت محيط بيشتر بكوشند و همكاري نمايند بخصوص هنگام حلق (تراشيدن سر) حتماً بايستي نظافت رعايت گردد.
۱۶-آيا ميدانيد؟ برنامه غذاي عرفات و منا و بين راهي و نحوه توزيع آن با توجه به شرايط خاص آن ايام و وضعيت آن اماكن مقدس پيشبيني گرديدهاست.
۱۷-آيا ميدانيد؟ محوطه چادرهاي ايران در عرفات و منا براي خدمات رساني سعوديها به هشت منطقه تحت عنوان مكانب خدمات ميداني تقسيم شده كه مسئولين آن در محل ورودي خيمههاي مربوط به هر مكتب مستقرند و امسال در هريك از مكاتب يك تيم چهار نفره نيز از سوي ستاد حج جهت تسهيل و پيگيري امور زائران ايراني برقرار گرديده است.
۱۸-آيا ميدانيد؟ با اجراي نظام نقل ترددي مشاعر و محصور كردن مسيرهاي خاص تردد حجاج در مشاعر، امكان جمع كردن سنگريزه براي رمي جمرات در منطقه مزدلفه وجود ندارد يا خطرآفرين است. بنابر اين بايستي سنگ را قبل از ايام تشريق از مكه جمع كنند.
۱۹-آيا ميدانيد؟ مدتي قبل از حج و بخصوص در آستانه ايام تشريق مناسب است زائران با توجه به سنگيني و فشردگي و اهميت اعمال حج آمادگي بدني و انرژي لازم را كسب نمايند و مراقب سلامتي خود باشند تا با مشكل خاصي روبرو نشوند.